Jump to content

ZASTARA KAZNENOG DIJELA


BRUNO120

Preporučene objave

kazneno djelo  je pocinjeno 2008 god , nakon vise stupnjeva presuda ( oslobadajucih i osudujucih ) 2014 god donesena je pravomocna osudujuca presuda , kazne zatvora u trajanju 1 godine za kd.pronevjere uz uvjet podmirenja ostetnog zahtjeva, 

zanima me zastara za navedeno djelo , s obzirom da je djelo napravljeno  po starom zakonu , a presuda donesena u novom zakonu , dali netko mi moze kratko i jasno odgovoriti kada nastupa zastara za izvrsenje kazne , za ovrhu ostetnog zahtjeva , jer citajuci zakone nista iskreno u konacnici ne razumijem , jer se uporno vrti novi zakon stari zakon ,,

Molim pomoc konkretnu informaciju 

Hvala unaprijed 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sukladno čl. 86. aktualnog KZ-a, koji ističe da se na vaš slučaj imaju primijeniti zastarni rokovi aktualnog (odnosno novog) zakona, zastarni rok za izvršenje kazne zatvora u trajanju od 1 godine iznosio bi 6 godina računajući od pravomoćnosti presude (znači, prema vašim podacima tamo negdje iduće godine).

Koliko je ovaj čl. 86. u skladu s nekim elementarnim načelima kaznenog prava te europskim propisima, možete vidjeti u našem članku ovdje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koja je razlika   izmedu zastare kaznenog progona i zastare izvrsenja kazne, u smislu kada nastupi zastara izvrsenja kazne , kako znati da  je nastupila i sta se dogada nakon toga datuma, dali se moze  ponovo obnovitui slucaj i dali policija moze provesti uhicenje , ( mislim na vazenje tjeralice)  ako je nastupila zastara izvrsenja kazne , dali je s time i zavrsio progon  ,

dakle rijec je o pravomocno donesenoj presudi na kaznu zatvora u trajanju od 1 godine , i s placanjem odstetnog zahtjeva ,

kada zastarjeva ostetni zahtjev  , odnosno ovrha ,?

ispricavam se na gramatickim greskama  , pisem u voznji,,

Hvala Vam unaprijed ..pozzz

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zastara kaznenog progona vezana je uz vremensko razdoblje unutar kojeg kazneni progon (postupak) mora pravomoćno biti završen (u protivnom se donosi tzv. formalna presuda u fazi rasprave, a izvan rasprave postupak se rješenjem obustavlja), dok se zastara izvršenja kazne odnosi na vremensko razdoblje unutar kojeg je moguće izvršiti pravomoćno izrečenu kaznu (u protivnom se postupak izvršenja rješenjem obustavlja).

U načelu, u kazneno-pravnim sustavima koji tretiraju zastaru kao institut materijalnog kaznenog prava (pa čak i kao institut "miješanog" materijalno-postupovnog kaznenog prava) glede rokova zastare trebali bi se primijeniti oni rokovi, koji su povoljniji po počinitelja, u skladu sa načelom obvezne primjene blažeg zakona, no čl. 86. našeg aktualnog KZ-a ističe drugačije. Je li to u redu ili ne, mogli ste pročitati u našem članku, no zasad barem, prije nego netko od naših osuđenika to odvede pred Europski sud za ljudska prava, vrijedi odredba čl. 86. KZ-a.

Glede nastupa zastare, kako one kaznenog progona tako i izvršenja kazne, na iste sud pazi po službenoj dužnosti, i u pravilu, na samom spisu se evidentira do kojeg datuma teče zastara, tako da se znade okvirni trenutak nastupa zastare (pišem okvirni, jer postoji i institut mirovanja zastare, no on se procjenjuje od slučaja do slučaja). Nakon toga, spis se arhivira.

Nakon nastupa zastare, bilo kaznenog progona bilo izvršenja kazne, više nema pravne podloge odnosno mogućnosti, poduzimati bilo kakvu pravnu radnju kazneno-pravnog karaktera prema okrivljeniku. Doduše, ponekad zbog inertnosti sustava i loše komunikacije unutar istog, može se desiti da tjeralica i dalje bude na snazi, no takva greška vrlo brzo se ispravi od strane suda.

Glede mogućnosti prisilne naplate štete prouzročene kaznenim djelom, imajući u vidu da je visina štete utvrđena pravomoćnom sudskom odlukom, a po prijedlogu za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva oštećenika, po mom mišljenju, vrijedio bi desetogodišnji zastarni rok (računajući od pravomoćnosti presude) uz napomenu kako se prisilna naplata ne može ostvariti prije isteka roka, kojeg je sam sud odredio osuđeniku za dobrovoljno podmirenje obveze (u vašem slučaju 30 dana).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 21 sati , BRUNO120 je napisao:

i dali policija moze provesti uhicenje , ( mislim na vazenje tjeralice)  ako je nastupila zastara izvrsenja kazne , 

Dobiju od suda i datum do kada tjeralica "važi" a i prije nego osobu odvedu tamo gdje trebaju uvijek prvo provjere da li je tjeralica još uvijek na snazi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija