Jump to content

Odvjetnički vježbenik


arya_

Preporučene objave

Zanima me je li općepoznato da odvjetnici uzmu vježbeniku novčanu pomoć od HZZ-a (stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa) s obzirom da sam naletjela na takve, a kolege se na moj šok smiju uz komentar " A je...., pa to ti tako ide". Čekaj, je li ovo moguće?! Osim što odvjetnici nemaju nikakvih troškova prema vježbeniku putem ove mjere (izuzev troškova prijevoza, što je mizerno), usput ti i tu crkavicu od 3000 kuna uzmu. Kao uplate tebi da se vidi da se uplatilo, ti odeš do bankomata, digneš pare i daš opet njemu na ruke! I šta? Narednu godinu ipo-dvije ja radim za nula kuna i živim od zraka, sunca i pozitivnih misli, a on sebi u džep 36 000-72 000 kuna, zavisi je li riječ o godini dana ili dvije. Bože sačuvaj, gadljivo, neetički i nehumano, cili svit je ispalia na kvasinu.

uređeno: od Spitfire
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisu svi odvjetnici takvi, ali nažalost, ima ih (pogotovo u većim sredinama). O disciplinskim tijelima HOK-a bolje ne pričati.

Uz sugestiju Borbene, ja mogu dodatno reći da se bolje kloniti takvih ureda, jer od njih nemate što za naučiti ni o poslu ni životu. Kako stvari kreću, uskoro će ljudi morati plaćati za "privilegiju" rada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Borbena7, iako nisam u poziciji da biram, odbila sam njihovu "ponudu", tako da ugovor nije ni sklopljen. A i da je, kako bih to mogla dokazati. Strucni suradnik za zaposljavanje sa HZZ-a mi je sam rekao da je to ustaljena praksa, a da vjezbenici potpisu da je sve po pe-esu da si sacuvaju vjezbenistvo. Rijeci tih odvjetnika su, citiram: "S obzirom da HZZ prati sve i cjepidlaci, ono sto oni uplate nama, mi cemo vama, vi to uzmete i vraca se nazad." Jedan mi je rekao i "Sto se mene tice, ne morate ni dolaziti". Tuzno je sta dosta kolega sa faksa radi na takav nacin, o svemu se suti i trpi uz "muci muci ajde, dobro sam i ovo dobio", ali kad se sjetim samog studiranja, ionako su pravnici uvijek bili inertni po pitanju svega i dopustali si nepravdu i psihicko maltretiranje od strane nekih profesora. Neznam, radije bih cijeli zivot kopala kanale nego istrpila minut da radim za takvu osobu i govorim joj sa smjeskom "dobro jutro". Ocito sam do sada zivjela u nekom svom svijetu govoreci si "Ma nije to bas tako" i ovo mi je doslo kao razocaravajuci udar realnosti. G-man, slucajno nabasah bas na takve, ubuduce cu razgovor (do kojeg je takoder velika muka doc) poceti sa "Dobar dan, ja sam ta i ta, jeste jedan od onih sta mucki uzimaju placu od strucnog" tako da odmah znam na cemu sam i skratim se muka pateticnih razgovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko znam, praksa je barem bila takva da se odvjetnički vježbenici ne mogu zapošljavati preko mjere stručnog osposobljavanja, jer im se mora isplatiti minimalna plaća po HOK-u od 5.500,00 kn bruto (moguće je da nemam najfriškije informacije s obzirom da se sad i stručno osposobljavanje po vrijednosti izjednačilo s takvom bruto plaćom), ali da su se zapošljavali putem mjere pola-pola, odnosno uz oslobođenje od doprinosa za osobe mlađe od 30 godina. To također nema smisla jer odvjetnički vježbenik da bi stekao uvjete za pravosudni mora raditi 18 mjeseci, a ne 12 mjeseci koliko traje mjera.

Prakse da odvjetnički vježbenik mora zarađenu plaću odmah na ruke vratiti odvjetniku, što bi se stručno zvalo i "pranje novca", ima, ali treba je svakako prijaviti, i odvjetnika, a i područni ured HZZ-a koji je odobrio takvu potporu. Ja se slažem s Vama da odrađeni rad treba vrednovati i platiti, i ta je praksa za svaku osudu (iako čujem da se i neki potencijalni vježbenici nude na takav način, samo da steknu potreban staž za pravosudni).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ruby, sada postoje dvije vrste sufinanciranja od strane HZZ-a. Prva je uvođenje u pripravništvo gdje HZZ snosi polovinu troškova bruto plaće na period od godinu dana, a ova o kojoj sam pričala, i koju odvjetnici više preferiraju (sad znam i zašto) je stručno osposobljavanje za rad i ona može biti odobrena od 12-24 mjeseca. Osim plaće, Zavod vrši uplatu obveznih doprinosa mirovinskom i zdravstvenom osiguranju. U normalnom nekom svitu, taj odvjetnik bi ti na tu placu jos nadoda koju kunu iz svog dzepa jer realno, sa placom od 3000kn da zivis sam, kao podstanar (racunajuci da nemas svoj stan, kao sto vecina i nema), mozes podmirit jedino stan i rezije (ako i to, s obziron na enormni porast cijena iznajmljivanja stanova). Al ajde, s obzirom da jos zivim sa svojima, meni je ovo bilo dovoljno. Ma da i naidem na nekoga pa da mi kaze (zanemarivsi sad ovu mjeru HZZa) ''Slusaj, nisam te u mogucnosti isplacivat, evo ti, bubam 500kn misecno da imas za prijevoz, al naucit cu te svemu sta znam'', bilo bi posteno i iskreno s njegove strane. I sta se tice te prijave, ponavljan, nema smisla jer se ne moze dokazati. Isto ka sta ne mozes dokazat da na nekom natječaju za drzavnu sluzbu se zna unaprijed tko ce dobiti posao, a oni te uredno zovu na razgovor, sve testove prodes, dolazis na 45. krug natjecaja itd i sl. Pocet cu stat isprid faksa i tirat ove nove brucose da ga ne upisuju dileci im brosure po istinitom dogadaju ''Patnje mladog pravnika'' :P 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija