Jump to content

Rjesavanje nasljedstva - pitanje


Kotka1

Preporučene objave

Tata, koji je star, bolestan i jedini je živući roditelj, iza sebe ostavlja kuću i zemljište. Nema druge materijalne imovine. S prvim sinom, mojim starijim bratom, je u lošim odnosima i želio bi se dogovoriti s pravnikom da na ostavinskoj "pravo prvenstva" (ako takav termin uopće postoji) kod nasljeđivanja kuće pripadne meni, ali uz uvjet da otkupim dio koji bi brat naslijedio i novac dam bratu.

Može li brat na ostavinskoj osporiti takvu tatinu odluku?

Ako ne može ili mu je to prihvatljivo, kako se formira cijena ili odlučuje o ciframa? Jer mislim da ako bude kako tata želi, brat i ja nećemo naći zajednički jezik o cijeni pa me zanima postoji li neko pravno rješenje za utvrđivanje iznosa prilikom otkupa bratovog dijela?

Ako brat i ja ne postignemo dogovor, može li tata, ako želi, za života upisati teret da samo ja imam ekskluzivno pravo korištenja kuće nakon njegove smrti? 

Probao sam s njim diskutirati o doživotnom uzdržavanju, ali ta opcija mu ne odgovara jer želi biti siguran da stariji brat naslijedi "nešto", ali meni daje prednost. Što razumijem.

Je li legalno ako tata odluči da brat i ja kuću ne nasljeđujemo 1/2 i 1/2 nego da veći udio vlasništva pripadne jednome od dvojice?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Kotka1 je napisao:

Probao sam s njim diskutirati o doživotnom uzdržavanju, ali ta opcija mu ne odgovara jer želi biti siguran da stariji brat naslijedi "nešto", ali meni daje prednost.

Otac neka oporukom iskristalizira što kome od nasljednika ostavlja nakon svoje smrti, vodeći računa da takvim raspolaganjem nijedan od nasljednika ne bude povrijeđen u pravu na nužni dio. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , Matrix je napisao:

Otac neka oporukom iskristalizira što kome od nasljednika ostavlja nakon svoje smrti, vodeći računa da takvim raspolaganjem nijedan od nasljednika ne bude povrijeđen u pravu na nužni dio. 

Poštovani,

oporuka koju bi tata sastavio je takva da na ostavinskoj brat i ja kuću dijelimo po pola, ali tako da meni daje prvenstvo da mi pripadne cijela kuća ako otkupim bratov dio i novac dam bratu. Obrnuto ne vrijedi.


Zanima me je li pravno uopće valjano u oporuci koristiti termine kao "pravo prvenstva, prvokupa" i sl. za pojedinog nasljednika? Osim toga, može li na ostavinskoj brat osporiti moje "pravo prvokupa"? I ako ne može osporiti ili mu je to prihvatljivo, postoji li neka službena procedura za utvrđivanje cijene za otkup bratovog dijela?

uređeno: od Kotka1
Tipfeleri
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija