Jump to content

Prenamjena garažnih parkirnih mjesta u garažu.


krojle

Preporučene objave

Poštovanje, molim Vas savjet! U podrumu stambene zgrade od 30-tak stanova posjedujem tri garažna parkirna mjesta (na slici GPM4, GPM5 i GPM6.) Svako mjesto je veličine 11,80 m2 . Plan mi je zatvoriti parkirna mjesta sa rolo garažnim vratima kao na slici na način da to bude jedna garaža od 35 m2 ili eventualno dodatno pregraditi prostor pa da budu dvije garaže od 17,5 m2. Postoji li zakon o takvoj prenamjeni, trebam li neki ugovor sa suvlasnicima ili nešto drugo. Hvala!

legalis.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema nacrtu koji ste poslali, vama je svakako nužan dogovor sa svim suvlasnicima budući da ćete vratima obuhvatiti i manju površinu koja predstavlja zajedničke dijelove zgrade (tri ''trokuta'' ispred garažnih parkirnih mjesta). 

Ako ćemo strogo gledati na ovo pitanje, bez ponovnog etažiranja zgrade ne možete od tri garažna parkirna mjesta stvoriti jednu garažu, ali budući da pretpostavljam da je vama samo u interesu zatvoriti vaša tri garažna parkirna mjesta, mislim da bi bilo dovoljno sastaviti sporazum s ostalim suvlasnicima kojim vas ovlašćuju na takvu preinaku (primarno zbog toga što su garažna parkirna mjesta tako nezgodno položena da postavljanjem jednih vrata morate obuhvatiti i dijelove ispred garažnih parkirnih mjesta koji nisu vaše samovlasništvo). 

Bez sporazuma, teoretski, ostali suvlasnici bi mogli tražiti uspostavu prijašnjeg stanja i predaju u njihov suposjed zajedničkih dijelova koje ste zagradili vratima (koliko god to na prvu izgledalo smiješno i nepotrebno, budući da se radi o zaista maloj površini). Ako su ljudi normalni, ne vjerujem da bi došlo do toga, ali svaka zgrada ima bar jednog ''pacijenta''.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovani,

Imam istu situaciju, ali moja dva garažna mjesta (etažirana) su u ravnini omeđena zidovima posjeduju protupožarni sustav. Također bi stavio rolo vrata s odušnicima, koja ne bi ulazila u zajednički prostor (niti prilikom otvaranja niti prilikom zatvaranja)

Da li je potrebno nešto poduzeti po pitanju legalizacije istoga ili traženja posebnih dozvola (npr. po pitanju protupožarne sigurnosti ili sl) , s obzirom na to da zatvaram prostor koji je u mojem vlasništvu?

Lp

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovani, nadovezujem se na prethodnu temu. Kada ste spomenuli suglasnost suvlasnika za zatvaranje parkirnog mjesta, radi li se o natpolovičnoj većini ili stopostotnoj  suglasnosti svih suvlasnika? Mora li sporazum biti strogo definiran pravnom formulacijom da bi bio pravno valjan i ako mora, kako bi to izgledalo? Mora li se točno navesti-opisati o kakvoj se preinaci radi sa točnim mjerama i opisom radova ili je dovoljno uopćeno nevesti  i opisati namjeru? Ja bi zatvorila parkirno mjesto bez da zadirem u zajedničke djelove ostalih suvlasnika jer je moje parkirno mjesto zadnje u nizu i već sa jedne strane postoji betonski zid, a sa druge strane je otvoreno do mog susjeda..Taj bi dio do susjeda zatvorila zidom kao i prednji dio garažnim rolo vratima. Unaprijed se zahvaljujem na poslanom odgovoru.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija