Jump to content

Inkasso iz inozemstva


Adre012

Preporučene objave

Opomena je način komuniciranja da se na nešto podsjeti (u vašem slučaju na plaćanje),  iz A nema pravni značaj tako dugo dok Glaubiger (ovrhovoditelj) iz A ne pokrene europski ovršni postupak.

Na to ima pravo i ovisno o dokumentaciji koju priloži na nadležni sud u HR, sud može taj nalog odbaciti ili prihvatiti. Ako odbaci ovrhovoditelj ima rok da dopuni zahtjev, a ako prihvati pokreće se postupak koji odgovara hrvatskom zakonu i vi svakako imate pravo podnijeti prigovor na rješenje koje dobijete. 

Za ovrhovoditelja iz A, koji treba predujmiti troškove (npr.10.000,00-EUR spor, troškovi oko 600,00-EUR) i koji ne zna kojom imovinom raspolažete u HR je to svakako rizik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon je reguliran za većinu (ne sve) država u EU, postupa se po zakonu gdje dužnik ima prebivalište/boravak, ako nadležan sud prihvati EU nalog. U praksi većinom ovrhovoditelj čeka da se dužnik prijavi u državi gdje je dužan pa da regulira uobičajenim putem naplatu (Betreibung, ovrhu ), ovisno o visini duga i interesu ovrhovoditelja u smislu pokretanja EU naloga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija