Jump to content

Skrb člana obitelji


Prilezi

Preporučene objave

Tata ima kćer iz drugog braka koja ima ogromnih problema s alkoholom. Bila je više puta po par mjeseci u psihijatrijskim ustanovama na liječenju ali bezuspješno. Svaki put kad izađe iz bolnice prođe najviše tjedan dana dok ne dođe do nekog ekscesa i onda mora intervenirati hitna ili policija. Ona živi u vlastitoj kući koju je naslijedila nakon majčine smrti. Tata je star i ne može se više nosit s njom i zamolio me da se raspitam ako postoji zakonska mogućnost da se polusestru trajno smjesti u neku ustanovu za liječenje alkoholičara ili da joj se na bilo kakav način osigura nekakva skrb i nekoga tko će stalno biti s njom. Pa makar da neka nadležna institucija s njim kao opunomoćenikom potpiše ugovor o njenom doživotnom uzdržavanju i da se skrb o njoj pokrije ili uvjetuje tom nekretninom u kojoj ona živi. Zna li netko kakva su moguća rješenja i što bi se moglo napraviti da se polusestri osigura trajna skrb ili smještaj u neku instituciju gdje će se brinuti o njoj? Jer ako se ovako nastavi uništiti će zdravlje i sebi i tati, a njega je već dovoljno iscijedila... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Borbena7 je napisao:

Da li je toj gospođi oduzeta poslovna sposobnost, pa sada ima oca kao skrbnika ili?

Pitala sam tatu, on misli da je postupak lisavanja sposobnosti za rad u tijeku i da se polusestra pokusava izboriti da dobije ili mjesecnu pomoc ili maminu mirovinu, nije vise siguran sto od toga dvoje. Medjutim ona generalno nije sposobna brinuti se sama za sebe zbog alkohola.

Tata ni sada ni ranije nije bio skrbnik, ni ne zeli biti.

uređeno: od Prilezi
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko je gospođa i dalje poslovno sposobna odnosno ukoliko nije lišena poslovne sposobnost i ukoliko joj nije imenovan skrbnik, tada je jedino ona ta koja može svojim očitovanjem volje sklapati pravne poslove kao npr. ugovor o doživotnom uzdržavanju. Ne može Vaš otac samo na temelju činjenice što joj je otac, odlučivati o njenim pravima i slobodama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Borbena7 je napisao:

Ukoliko je gospođa i dalje poslovno sposobna odnosno ukoliko nije lišena poslovne sposobnost i ukoliko joj nije imenovan skrbnik, tada je jedino ona ta koja može svojim očitovanjem volje sklapati pravne poslove kao npr. ugovor o doživotnom uzdržavanju. Ne može Vaš otac samo na temelju činjenice što joj je otac, odlučivati o njenim pravima i slobodama.

Postovani, mozda sam krivo objasnila. Polusestra svojevoljno pristaje da se provede postupak utvrdjivanja poslovne sposobnosti i pristaje biti lisena ako tako bude odluceno.

Tata je probao brinuti o njoj i vidio da ga unistava psihicki i financijski i ne zeli biti skrbnik. Ne zeli ni prisilno odlucivati o icemu mimo njene volje, nego me zamolio da se raspitam kakve su zakonske mogucnosti i opcije da o polusestri, nakon sto eventualno bude lisena poslovne sposobnosti, brine netko drugi. Moze li je se zbog kronicnog alkoholizma trajno smjestiti u neku ustanovu u kojoj nece sama sebi naskoditi? Ako ne, kako se dodjeljuje skrbnik, na sto je ta osoba ili institucija obvezana i gdje se moze procitati vise o tome, te moze li odgovarajuca institucija preuzeti njenu nekretninu u zamjenu za dozivotnu skrb i time pokriti troskove skrbi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Centar za socijalnu skrb po službenoj dužnosti predlaže sudu pokretanje postupka za lišenje poslovne sposobnosti, kada ocijeni da punoljetna osoba nije sposobna brinuti se o svojim potrebama i pravima ili ako ugrožava prava drugih osoba. Znači, za ovakvo stanje osobe trebali bi obavijestiti Centar za socijalnu skrb. Oni će osobi za koju je pokrenut postupak za lišenje poslovne sposobnosti imenovati posebnog skrbnika. Sud će u postupku zatražiti mišljenje vještaka (liječnika) o zdravstvenom stanju osobe za koju je pokrenut postupak lišenja poslovne sposobnosti, a sve kako bi se procijenilo da li je osoba sposobna samostalno štititi svoja prava. Nakon provedenog postupka sud donosi odluku o lišenju poslovne sposobnosti. Osoba koja je u potpunosti lišena poslovne sposobnosti ne može sklapati pravne poslove, već to u njeno ime i za njezin račun čini skrbnik, ali u dogovoru i sa odobrenjem kojega dobije od centra za socijalnu skrb. Osobu koja je lišena poslovne sposobnosti centar za socijalnu skrb stavit ce pod skrbništvo i imenovati joj skrbnika u roku od 30 dana od pravomoćnosti sudske odluke. Također, više informacija možete i trebate dobiti u nadležnom centru za socijalnu skrb.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, hvala na objašnjenju. Zanima me tko je "skrbnik" i otkud se pokrivaju troškovi skrbništva? Je li to neka privatna osoba koja se odlučila na taj način zarađivati, ili se baviti dobrotvornim radom, ili je to institucija čiji službenik povremeno obilazi osobu lišenu poslovne sposobnosti dok je ona i dalje sama u svojoj nekretnini? Pitam jer tatu zanima kako to "skrbništvo" izgleda? 

U vezi ovog pitanja o trajnom smještanju alkoholičara u neku ustanovu ne znate kakva je praksa u Hrvatskoj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako osoba nema obitelj ili nitko od obitelji nije u mogućnosti, tada će centar za socijalnu skrb imenovat za skrbnika djelatnika centra za socijalnu skrb. Njegova dužnost je da se brine o osobnim i imovinskim pravima štićenika, te da ga zastupa u poslovima u odnosu na koje je lišen poslovne sposobnosti. Kod upravljanja imovinom, za sve radnje koje nisu navedene u rješenje o imenovanju skrbnika, skrbnik mora centru za socijalnu skrb dostaviti pisani zahtjev sa obrazloženjem. Nakon toga centar za socijalnu skrb će na timskom sastanku donijeti odluku, da li je zahtjev skrbnika u skladu s interesima štićenika. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako osoba nema obitelj ili nitko od obitelji nije u mogućnosti, tada će centar za socijalnu skrb imenovat za skrbnika djelatnika centra za socijalnu skrb. 

 

Tko predstavlja skrbnika za osobe koje su bez kontakta (u komi zbog ozljede mozga) i nemaju obitelj, dok se sudskim putem ne imenuje zakonski skrbnik ?

Da li se skrbnikom smatra član obitelji (npr supruga ili suprug), dok se ne imenuje zakonski skrbnik ?

Tko pokreće imenovanje zakonskog skrbnika (obitelj ili centar za socijalnu skrb) ?

Hvala

 

 

  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija