Jump to content

Izmjena balkonskih ograda na neetažiranoj zgradi


Goge_Split

Preporučene objave

Poštovani, predstavnik stanara je skupio 51% potpisa za odabir firme koja bi renovirala (dakle ne stavljala energetski štedljivu) fasadu. To nije upitno. Upitno je što se negdje usput dogovoreno da se na balkonima izmijene željezne ograde u ytong ploče. Neki su pasivnim stavom na to pristali, ali dio nije jer o tome nije bilo riječi. Nasljednik projektanta dao pristanak. Neke ograde su dobre (potvrdio nadzor i struka), a neke nisu. Ytong smanjuje i površinu balkona te je nekima to i životni prostor (invalidi).

Pitanje je: treba li za takav zahvat 51% ili ipak 100%? Napomena je da zgrada nije etažirana. 

Stanari smatraju da treba 100% baš zbog neetažiranosti zgrade i jer je nezamislivo da neki vlasnici poslovnih prostora svojim potpisom pristaju da se drugima mijenjaju balkonske ograde, a pri tom ti isti prostori balkone ni nemaju i njih nije ni briga. Upravitelj zgrade tvrdi da nismo u pravu i da mu pokažemo članak zakona na koji se pozivamo. Molim vas pomoć i puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ograda balkona je dio pročelja zgrade te svaka izmjena istih, dakle zadiranje u izgled pročelja tj. preuređenje iste (bez ulaženja u to je li to rekonstrukcija za koju bi trebao i dozvola za istu) bi spadalo pod čl.41 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

(1) Za poduzimanje poslova koji premašuju okvir redovitoga upravljanja (naročito promjena namjene stvari, veći popravci, dogradnja, nadogradnja, preuređenje, otuđenje cijele stvari, davanje cijele stvari u zakup ili najam na dulje od jedne godine, osnivanje hipoteke na cijeloj stvari, odnosno davanje pokretne stvari u zalog, osnivanje stvarnih i osobnih služnosti, stvarnoga tereta ili prava građenja na cijeloj stvari) potrebna je suglasnost svih suvlasnika.

(2) U sumnji se smatra da posao premašuje okvir redovitoga upravljanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani, šaljem vam dva dopisa upravitelja da vidite kako u Splitu upravitelji razgovaraju s ljudima koji ih mole da im se ne mijenja staklena ograda u ytong jer je jedna vrlo stara gospođa slabovidna, a druga je teški bolesnik i svjetlost im je nasušno potrebna. Ograda nije bila oštećena. Tri građevinska stručnjaka su gledala, na zahtjev stanara. Balkoni bi se pretvorili u kućice za ptice. Ucjenjivanje i zastrašivanje. Nije istina da su skupili 51% potpisa. Potpisi su bili za izvođača radova. Balkon je predstavnik dodao naknadno ne pitavši nikoga. Zgrada nema unuformiran izgled.

Susjeda1.jpg

dopis tehnoplast.pdf

uređeno: od Goge_Split
preskočena riječ
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija