Jump to content

Smanjenje plaće za 50% i kršenja prava iz pravilnika o radu


Tomislav Leiner

Preporučene objave

Poštovani, molim Vas za pomoć.

(pokušati ću ukratko objasniti moju situaciju)

Zaposlen sam kao inženjer građevine u jednoj privatnoj tvrtki koja se bavi pružanjem usluga iz područja energetike i graditeljstva (projektiranje, izrada elaborata, studija i sl.) Na samom početku svoga rada (prije 4 godine) odradio sam pripravnički rad u trajanju od 12 mjeseci, da bi potom dobio ugovor na neodređeno. 

Ugovor koji sam tada potpisao prema sistematizaciji radnih mjesta (pravilniku firme) dodijelio mi je radno mjesto i moju plaću izraženu u bodovima u iznosu od 8000 bodova. Tada je za nas vrijedilo da je 1 bod = 1 kuna (bruto iznos). Moja plaća i takav način izračuna zadržao se nekih 18 mjeseci.

Nakon toga perioda direktor tvrtke odlučio je smanjiti plaću svim radnicima našeg odjela za 10% (trajanje cca. 6 mjeseci), zatim za još 20% (trajanje cca. 4 mjeseca), te naposljetku za još 20% što čini ukupno smanjenje za 50% od početne plaće za koju za počeo raditi. Sada sam zapravo gotovo na minimalcu. 

Za prva dva smanjenja plaće nismo bili obaviješteni od strane firme i direktora već smo doznali na dan kada bi sjela plaća na naš tekući račun. Dok je prije zadnjeg smanjenja održan sastanak na kojem se kao razlog zadnjeg smanjenja plaća navodi "slabo fakturiranje", "nedostatak ugovora" i sl. 

Smanjenje plaće se nije odnosilo na sve djelatnike tvrtke već samo za nekolicinu radnika našeg odjela, iako i ostali odjeli imaju slične ili gore poslovne pokazatelje. 

Moja pitanja:

- ukoliko za sve djelatnike tvrtke vrijedi isti pravilnik, da li je protuzakonito isplaćivati 50% manju plaću radniku X (za isto radno mjesto po sistematizaciji) dok u sobi do (drugi odjel) drugi radnik Y dobiva punu plaću.

- smanjenje plaće odnosilo bi se uvijek za već odrađeni mjesec, da li se tu krši zakon

- za vrijeme smanjenja, a i danas vrijednost boda za radna mjesta i odjele nije nigdje objavljena niti smo obaviješteni od vrijednosti boda (npr. na ispisu obračune plaće pod vrijednost boda piše 0,00000), 

- iznos moje trenutne plaće manji je od iznosa plaće radnika niže rangiranih prema sistematizaciji radnih mjesta unutar tvrtke, da li se tu krše moja prava

- Da li je protuzakonito na radnike vršiti pritisak na način da mu se prijeti da neće dobiti plaću ako njegov odjel taj mjesec ne fakturira određeni iznos. (napominjem da sam obični šljaker u svoj struci i iznad mene je nekoliko naređenih koji i prema pravilniku snose odgovornost za rezultate poslovanja, a ne ja) 

 

Tu ću stati, bio bih Vam neizmjerno zahvalan kada bi mi odgovorili barem na dio mojih pitanja/konstatacija. 

 

 

 

 

 

20190518_114729.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija