Jump to content

Gradnja na međi


Nicola123

Preporučene objave

Pozdrav ljudi,

Imam nekoliko problema koji me muče već neko vrijeme.

Radi se o tome da smo pri završetku gradnje kuće prema građevinskoj dozvoli u gradu Zagrebu u jednom selu ispod sljemena. Rijetko tko ima dozvolu za svoju građevinu u ovom području te su svi naknadno legalizirali objekte. Ono što mene sad muči je da sam se ne tako davno preselio u tu kuću i sad tek vidim probleme kao što je parkiranje u vlastito dvorište. Moraš bit profesionalac da uđeš u dvorište jer je susjed napravio betonsku ogradu na međi, a drugi susjed sagradio stup "ograde" malte ne na sred ceste koji je također betonski.  Imam veliki kombi koji nikako ne može ući u dvorište te sam ga prisiljen ostaviti na cesti na kojoj nema baš previše prometa, ali opet je na cesti, a u dvorištu imam 3 parkirna mjesta. Da li je ikako i kako moguće zakonski prisiliti susjede da pomaknu ograde jer nisam u mogućnosti ulaziti niti izlaziti iz dvorišta?

Drugi problem je da je isti susjed prije onog famoznog datuma za legalizaciju napravio dogradnju kuće na među bez mog dopuštenja te je sada legalizirao. Osim što sada blejim u ogroman zid je i drugi problem što ja moram napraviti iskop te strane parcele za -1 metar što će onda doći do njegovih temelja tog prekrasnog zida, a kako je gradnja u banani mogao bi mu ugroziti statiku. Također kako sve izgleda planira nastaviti dogradnju xD

Treći problem je što svi susjedi imaju ograde na međama, a ja još nisam napravio ogradu. Moja međa prema ulici koja vodi u šumu je negdje na pola toga puta prema geodetskim mjerenjima. Da li ja smijem napraviti ogradu na međi i zeznuti ljude koji idu u šumu automobilima?? Jer ipak je to moja međa koju po kulturi  u okolici mog mjesta mogu ograditi?!

 

Hvala na pomoći. Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Nicola123 je napisao:

Da li je ikako i kako moguće zakonski prisiliti susjede da pomaknu ograde

Teško, ukoliko je sve čisto s međama, osim ako u ovom slučaju

 

, Nicola123 je napisao:

drugi susjed sagradio stup "ograde" malte ne na sred ceste koji je također betonski

ista postoji evidentirana u JLS kao nerazvrstana cesta.

, Nicola123 je napisao:

moram napraviti iskop te strane parcele za -1 metar što će onda doći do njegovih temelja tog prekrasnog zida, a kako je gradnja u banani mogao bi mu ugroziti statiku.

S građevinske strane, napravi se potporni zid.

, Nicola123 je napisao:

Da li ja smijem napraviti ogradu na međi i zeznuti ljude koji idu u šumu automobilima??

Slično kao i iznad navedeno, valjalo bi provjeriti s JLS i HŠ imaju li taj put negdje uveden.

Ništa čudno ne bi bilo ni da se netko od korisnika puta sjeti tražiti zaštitu posjeda (korištenja toga puta), koliko bi u tome uspio pitanje je , no navodim sve mogučnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija