Jump to content

Izjednačavanje Kat. i grunt.


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav,

Kupio sam nekretninu, radi se o dvorišnom stanu i zk.ul. je uredan i sve je ok. Stvar je u tome što je gruntovnici naveden opis stana i kvadratura koji se ne slaže sa stvarnim stanjem. Naime, upisano je 25 kvadrata i dvije sobe, a radi se o još nadograđenoj maloj kuhinji i kupaonici od jos koji 10 kvadrata.

Stvar je u tome sto su te prostorije vidljive u katastru i jasno su u katastarskom izvatku ucrtane.

Pitanje je - kako izjednačiti stanje u katastru sa stanjem u zemljišnim knjigama. Koji je postupak i da li se mogu očekivati komplikacije?

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zk.ul. nije uredan jer gruntovni podaci ne odgovaraju stvarnom stanju.

 

ne kužim da li ste kupili stan kao etažno vlasništvo, dakle poseban dio nekretnine s upisanim pravom vlasništva u podulošku z.k.uloška, ili ....

 

u svakom slučaju treba uskladiti katastar i gruntovnicu ako za to postoje preduvjeti, dakle ako je kuća upravo takva kakva je ucrtana u katastru

građena uz građevinsku dozvolu, ili ako nije građena uz građevinsku, onda da li je možda građena prije '68., i prije '68. ucrtana u katastar što je dokaz da je stvarno građena prije '68.

 

ako ništa od navedenog, treba legalizacija objekta takvog kakav je. trebate arhitekte, geodete, i ishoditi građevinsku, a to je sve ????

 

kad ishodite građevinsku, slijedi tehnički pregled i uporabna dozvola, a zatim legalizacija u gruntovnici, dakle izrada geodetskog elaborata za upis objekta u gruntovnicu, a onda izrada elaborata etažiranja gdje će se utvrditi posebni dijelovi nekretnine (etažne jedinice-stanovi s pripadajućim pomoćnim prostorima) na kojima će se upisivati pravo vlasništva na svakom stanu.

 

možda se može uskladiti katastar i gruntovnica bez građevinske, ali tada ide zabilježba u gruntovnici da kuća nema građevinsku, uporabnu itd., što znači da vam mogu doć i srušiti kuću, sve po zakonu.

 

svakako prvo provjerite kad je kuća građena i evidentirana u katastru. ako sve nije prije '68., pitajte u uredu za prostorno uređenje da li je uopće moguće ishoditi građevinsku za objekt takav kakav je, i šta predlažu za legalizaciju.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija