Jump to content
Sign in to follow this  
anabegic

vlasnička tužba?

Preporučene objave

Poštovani!

Radi se o sljedećem. Moj šogor je vlasnik kuće, dvorišta i njive 1/1 20 godina. Mome mužu (svome bratu) i meni je dao punomoć za sve i  to sve na korištenje, tako da mi odlazimo vikendima, sadimo vrt, kosimo i održavamo kuću i dvorište, tj. uveo nas u posjed. Do nas je živjela stara baka, a između njezine i šogorove kuće je ulaz u dvorište sa gl. ceste i kuće su uz cestu. Taj ulaz je ona koristila prije nego je šogor kupio, jer nije bilo ograđeno. Mene je pitala da li ću je ograditi, jer da je ona svoj ulaz mijenjala sa susjedom s druge strane, da bi dobila veći vrt. Ja sam se sažalila, jer je stara žena i rekla da neću do njezine smrti.

Poslije njezine smrti, zakonski nasljednik njezin sin je staru drvenu kuću sa zidanim kamenim podrumom, štalu i dvorište prodao. Susjed koji je kupio rušio je kuću i pojačavao temelje, te se je proširio u donjem dijelu 20 d0 30 cm, a u gornjem 70 do 80cm na šogorovu zemlju  + dio krova (zračna linija) oko 60 cm, dakle sve zajedno od 1.30 do 1.50 cm. Mi smo izveli mjernika i za dvorište i njivu. Mjernik je pokazao da je međa točno kako sam ja opisala, tj od špica njegove kuće, pa ravno po dužini pokraj susjedova vrta sve do šogorove njive, jer se šogorovo dvorište nadovezuje na njegovu njivu. CIJELI ULAZ koji se nalazi između 2 kuće pripada šogoru i njegovo je u ZK vlasništvo. Sve je u komadu, samo su 2 čestice. Dakle manji dio kuće se nalazi u šogorovom dvorištu. Susjed se je složio sa međom, da bi nakon par dana zvao mene i rekao da će izvesti svog mjernika i tako 6 godina i nije izveo. Sad znam da je tražio samo da dobije na vremenu da bi dobio posjed i suposjed.

Susjed ponekad dolazi i to svoje obilazi i dvorište pokosi, a usput pređe i u šogorovo, pa malo pokosi ulaza. Prošle godine je radio septičku j bagerom porušio sav naš pijesak koji je bio na šogorovom ulazu jer nije mogao bagerom ući sa druge strane, jer je pola njegovog ulaza u dvorište zamijenjeno. Ja sam ga opomenula da je trebao pitati i da bi ga pustili, a on je rekao da će raditi što želi. 

Bila sam kod odvjetnice i pitala je što da radim, a ona je rekla da se ogradimo po mjerniku i zašto nismo to odmah napravili. Mi smo stavili ogradu i susjed je srušio i to 12.5m po dužini od ćoška svoje kuće kako ide međa, (5 stupova) i 9 m isod susjedova vrta i međe sa šogorovom njivom. Zvali smo policiju i  tužili za ometanje posjeda. Međutim, na prvostupanjskom sudu smo izgubili, jer sutkinja kaže da susjed nema dovoljno veliki ulaz u svoje dvorište( ima 3 m, ali je nakon 1 m postavljen stup od rasvjete) i da smo suposjednici, jer je on tu prolazio i povremeno kosio mali dio ulaza i da ima svoj ulaz on je suposjednik. Iako je sve laž što je susjed rekao i za to ima dokaze sutkinja je samo njemu vjerovala. Istina je da sam ja rekla da on tu prolazi i pomalo pokosi, misleći da je to ometanje posjeda. Ja nisam znala što je ometanje posjeda i što je suposjed, a odvjetnica mi nije objasnila. Također je srušio 1 stup do ceste i srušio je 4 stupa u donjem dijelu gdje završava njegovo dvorište i počinje šogorova njiva. To nije u pravcu ovih drugih srušenih stupova i nema veze sa ulazom. Ne znam zašto se o ta 4 stupa nije raspravljalo iako su navedeni u tužbi i niti je naša odvjetnica, niti njegova to spomenula, niti susjed, ni sutkinja, a ni ja se u tom trenutku nisam snašla. 

Odvjetnica me više ne zastupa, jer je postavila krivu tužbu. Trebala je ići vlasnička tužba u kojoj bi tražila naknadu štete. Malo smo se porječkale jer ga je krivom tužbom uvela u posjed i nanijela nam štetu i troškove. Ona mi je oprostila dug za tuzbu i što je zastupala do sad ( ukupno 4 100.ookn), ali sam ja potpisala da se neću žaliti na prvostupanjsku presudu, a susjed je po presudi suposjednik. Rekla je da ćemo vjerojatno izgubiti, pa sam išla na to da će biti još troškova + troškovi njoj.

Stara baka je imala vrt i proširila se prije nego je šogor to kupio. Također je mene molila da joj dozvolim da sadi vrt, jer da je njezina zemlja daleko od kuće. To je oko 3m dužine i oko 9 širine ušla u šogorovo. Ja sam se sažalila i rekla da može, ali kad umre da ćemo to vratiti. Njezin sin je za to znao, ali je prodao susjedu na riječ i rekao da je to njegov vrt.  Mjernik je utvrdio da je to šogorovo  To je bilo ograđeno drvenim kolcima, Kada smo ograđivali dvoršte, ja sam izvadila te kolce i mrežu( uredno ih složila i mrežu zamotala i stavila uz susjedov svinjac, a on je naše betonske stupove sve potrgao i žicu i ništa nije upotrebljivo)). On je zvao policiju i piše u zapisniku da smo se mi po mjerniku ogradili. Međutim susjed je sad tužio mog šogora, a ne nas za ometanje posjeda. Rasprava će  biti u srpnju. Šogor ne živi u Hrvatskoj i kaže da ne može doći zbog bolesti, a nama je dao punomoć za sve i da idemo mi na raspravu, a mi nismo pozvani. Šogor je vlasnik i vjerojatno je zbog troškova on tužen, iako sam ja to uradila. Znam da u posjedovnoj tužbi isto odgovaraju i vlasnik i njegov punomoćnik

Pitanje1? Da li šogor može dati drugom odvjetniku punomoć da ga zastupa i umjesto njega dođe na sud? Da li se ovdje može pobiti posjed, s obzirom da je to stajalo ograđeno drvenim kolcima sve dok ja nisam razgradila.  To je razgrađeno 14. 08. 2018 i  do sad  mi to kosimo. Da li smo sad mi u posjedu? Susjed je sve lagao i imam dokaze, a 1 od dokaza je potvrda PP gdje je izjavio da nije dolazio 6 mjeseci, a na sudu je rekao da dolazi svaki vikend. To je rekao da bi dokazao da je u posjedu, da je često tamo. Ukoliko se izgubi i ovaj spor, koliki bi mogli biti troškovi? Znam da je odvjetnička nagrada sa PDV-om 2 500.oo kn.

Pitanje2? Da li se uz dobrog odvjetnika može pokrenuti vlasnička tužba i pobiti suposjed, te tražiti da se dio kuće koji se nalazi na šogorovoj zemlji može rušiti. Da li taj dio kuće ulazi u suposjed, koji je susjed dobio iako u presudi piše samo da smo suposjednici u prolazu i naša tužba je odbačena. Navodno je susjedova kuća građena prije 1968, ali nije ucrtana iz zraka 1968, a rušio ju je 2012 i podrum dozidao više od 1m, a zatim u visinu drveni dio još 1.5m. I rušio je i obnavljao bez ikakvih dozvola i prešao na šogorovo. Znači sve je radio na crno. Šogor ima uvjerenje za svoje obje kuće da su građene prije 1968 i da se može legalizirati. Da li vlasničku tužbu možemo podnijeti suprug i ja kao punomoćnici ili mora šogor? 

Da li ja bez problema njemu mogu pozvati građevinsku inspekciju za kuću i vodopravnu za septičku jamu, jer iz njegove septičke curi nama u vrt. Septička je montažna bez dna i nema ATEST.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Napravi novi...