Jump to content
Sign in to follow this  
majki2901

Ugovorna zabrana natjecanja

Preporučene objave

Pozdrav,

reorganizacijom u tvrtci dobio sam novi ugovor o radu na potpis, ali isti nisam potpisao te jedan članak glasi:

Radnik se obvezuje da se tijekom razdoblja od 6 mjeseci nakon prestanka Ugovora o radu odnosno radnog odnosa kod poslodavca neće zaposliti kod druge osobe koja je u tržišnom natjecanju sa poslodavcem, da ne smije za svoj račun ili za račun teće osobe sklapati ili obavljati poslove kojima se natječe sa poslodavcem i da ne smije na bilo koji način savjetovati osobe koje su u tržišnom natjecanju sa poslodavcem ili sudjelovati u takvim poslovima.

Radi izbjegavanja svake dvojbe, radnik postupa protivno ugovornoj zabrani natjecanja iz prethodnog stavka ovog članka i u slučaju da osobama koje su u tržišnom natjecanju s poslodavcem prenosi znanja, ideje i koncepte koje je razvio poslodavac u sklopu svog poslovanja, a koja je radnik saznao tijekom trajanja radnog odnosa kod poslodavca.

Ugovorne strane suglasno utvrđuju da osobe koje su u tržišnom natjecanju sa poslodavcem uključuju osobe koje se pretežno bave poslovima iz djelatnosti koje obavlja poslodavac.

Za slučaj povrede ugovorne zabrane natjecanja radnik se obvezuje isplatiti poslodavcu ugovornu kaznu u visini (N) prosječnih mjesečnih bruto plaća radnika isplaćenih prije prestanka radnog odnosa u roku od osam dana od primitka obavijesti poslodavca da je prekršio ugovornu zabranu natjecanja.
U slučaju sumnje da li njegova namjeravana radnja predstavlja kršenje odredbi ovog Ugovora, radnik se obvezuje pisanim putem obratiti poslodavcu sa zahtjevom da mu izda suglasnost za poduzimanje takve radnje.

 

Pitanja i objašnjenja sa stajališta poslodavca za ovakav uvjet

1. Izjava Poslodavca: "Mi se ovime samo ograđujemo kako ti nebi poslovnog partnera povukao sa sobom u novu firmu i time uzeo naš projekt, samo u tom slučaju bi mi ovo aktivirali i imamo pravo aktivirati, to piše."
Moje mišljenje: Ja ovo ne mogu iščitati, već samo čitam: za slučaj ako se Poslodavac odluči naplatiti, on to može odraditi po volji, nevezano čak ni za radno mjesto u drugoj firmi, koja radi isto područje, a ja mogu dobiti posao čistača.  Doslovno, ako pekara se odluči prošiti na isto područje rada kao i trenutna firma, Poslodavac može bez problema aktivirati Kaznu.

2. Kako bolje formulirati kako bi se ovo odnosilo samo da ne smijem uzeti projekt sa sobom i poslovna partnera (dobavljača) tj. nekako se ograditi?

 

Unaprijed hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kada sam imao u ugovoru ugovornu zabranu natjecanja, osim same zabrane u ugovoru je bio i dio da mi je poslodavac dužan isplaćivati određeni postotak plaće u slučaju takve zabrane. Zapitao sam se tada jesam li stvarno na tako važnoj poziciji da je netko spreman, nakon što sam dao okaz, plaćati me da sjedim doma i ne radim za konkurenciju. Zaključio sam da nisam i potpisao ugovor.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nekim dijelom se slažem s tobom kolega, ali kad se radi o iznosu od 250+tkn, onda samo potpis i teza "idemo dalje" ne stoji nikako.

Sutra idem po stručno mišljenje pa nadopunim kako tumačiti. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

nakon razgovora s odvjetnikom, ovako je zaključak.

Kada dobivate novi ugovor, a s tim novim ugovorm nije uručen otkaz s novim ugovorom, pravno gledano, novi ugovor ispada kao prazan papir tj. ugovor ne vrijedi. Inače, kod primopredaja novih ugovora i pritom ako dobivate otkaz s novim, treba se potpisati nekakva evidencija preuzimanja. Od tada imate 8 dana za odlučiti se, a nakon isteka 8. dana, vi ste službeno dobili otkaz, a poslodavac mora sve pripremiti vama papire.


Ako ste dobili novi ugovor, a niste dobili i papire o otkazu, kod takvog ugovora je poanta ne potpisati već se dogovoriti ili čekati dobiti otkat s novim ugovor, a onda imate pravo na otpremninu i naknadu burze.

Ja sam svoje osobno odradio tako da sam prenzentirao poslodavcu što mi je rekao odvjetnik radnog prava i u tom trenutku "the bullshit stops", a ako im vi kao djelatnik trebate, onda će složiti nešto razumno.

Isto tako, meni je ugovorna kazna bila 25 bruto plaća, ali nisu definirali što oni meni zauzvrat daju kroz tih 6 mjeseci. To MORA biti navedeno i mora biti sumjerljivo, ne može biti 50% bruto plaće (kao što je meni bilo).

 NIKAKO se ne dovoditi u situaciju kao što je kolega NutCoco napisao i potpisati takve ugovore, stavljate si omču oko vrata. Sada ste si možda s nekim "dobri" na poslu, a sutra kada vama šef kaže "ne trebaš mi", to je onda to. 

Zapamtiti treba kako je to i dalje posao, vi njima prodajete svoje usluge rada, oni vas "kupuju/plaćaju" i sve dalje je nebitno.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • objavio Stonehenge
   Pozdrav,
   Uvidom u računovodstvu jučer sam došao do saznanja da mi je poslodavac pisao cijeli godišnji kao iskorišten tokom 8 mjeseca, ja sam u to vrijeme radio redovno radno vrijeme (postoji evidencija u sistemu) te isti nije isplatio.
   Kome da se obratim/prijavim?
   Lp
  • objavio trokut
   Pozdrav,
   trenutno sam zaposlen u jednoj firmi kao Team Leader. Na ovu sam poziciju dosao tek nedavno i dodijeljen mi je team od 3 ljudi. Jedna me od te 3 osobe je nakon jedne medusobne prepirke efektivno pocela "ne podnositi". Prepirka je bila oko pre velikih pauzi (odlazak na kave od sat i po dva, odlazak na rucak od sat, sat i po i sl). Nakon te prepirke ta je osoba pocela javno i pred svima podrijevat moj autoritet, obracat mi se na neprimjeren nacin i cak je sa kolegom iz drugog tima pocela o meni pricat negativno i dogovarat prelazak u drugi tim (bez da je ista receno ikome kome je trebalo bit receno). Mene zanima koji su valjani razlozi za otkaz, ako ta osoba svoje dnevne zadatke ispunjava vise-manje uspjesno, ali se jednostavno ne uklapa u tim i nije poslusna te podrijeva atmosferu u timu.
    
   Unaprijed hvala
  • objavio KarlPopper
   Lijep pozdrav Legalisovci,
   imam pitanje iz područja radnog prava, ovim putem molim precizne informacije;
   Može li se bolovanje koristiti tijekom otkaznog roka, ali da se trajanje otkaznog roka ne produžuje za dane bolovanja ?
    
   Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,
   KPopper.
  • objavio ZdravstvoZG
   Može li mi molim Vas netko reći je li to pravno te kako je to regulirano. Naime, radim na jednom našem KBC-u koji ima tri lokaliteta, zaposlena sam na jednoj Klinici tog KBC-a i tamo radim godinama, ali u zadnje vrijeme počeli su naš šetati po gradu. Naime, dođem na odjel Klinike gdje inače radim i gdje sam zapisana u raspored i onda mi unutar radnog vremena samo kažu da odem na drugi odjel koji spada pod tu Kliniku. To je dosta nespretno jer ako nisam autom moram ići javnim prijevozom jer inače na posao idem pješice, a taj drugi lokalitet je na drugom dijelu grada. Isto tako znaju nas nazvati kući i reći da smo večeras na toj drugoj lokaciji, ali uredno stojimo u rasporedu na lokaciji na kojoj inače stalno radimo. Koja su tu naša prava i što se tu može? Najgore je kad tako jave 30 minuta prije posla pa moram trčati na posao po uniformu i obuću da bi mogla raditi na tom drugom lokalitetu. Isto tako to je stres jer tamo je drugačija vrsta pacijenta s kojima ne radimo pa kad dođem ne znam ni gdje što stoji, a još manje kako oni rješavaju pojedine problematike. Isto tako glavna sestra s bolovanja nazove i pošalje nas tako na drugu lokaciju, je li se to može?

  • objavio Iva_zg
   Pozdrav svima, 
   Radim u jednoj privatnoj tvrtki vec 4 godine. Poslodavac nekad imati nerealne prohtjeve. Zbog moje  greške, oduzet mi je jedan dan godisnjeg odmora, prerpostavljam da za to nema pravo. Postavio je uvjet da je u narednih mjesec dana svaka subota radna i da nema izostajanja, ni slobodnih dana. Da li on nas moze prisiliti na to? U potrazi sam za novim poslom. Zanima me nako 4 godine radnog staza u toj firmi, koliko je moj otkazni rok?
    
   Hvala na odgovorima.
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...