Jump to content

prihvaćanje oporuke i utvrđivanje očinstva putem ekshumacije i DNK analize


Huki

Preporučene objave

Poštovani,

Radi se o ostavini moga pokojnog strica koji je ostavio iza sebe oporuku u kojoj namiruje svoga sina (koji je jedini nasljednik u prvom koljenu) i nekoliko oporučnih nasljednika.

Sin nije zadovoljan svojim nužnim dijelom (manji je od dijela koje je ostavio drugim oporučnim nasljednicima) te potražuje isti do jedne polovine svega što je stric ostavio.

Moje prvo pitanje je:

Da li se u ovom slučaju poštuje volja strica i njegove oporuke ili se primjenjuje pravo nužnog dijela?

U stvarnosti postoji još jedna osoba kojoj je stric otac ali nema nikakav dokaz (rodni list).

Moje drugo pitanje je :

Postoji li mogućnost dokazivanja očinstva iz postupka eshumacije pokojnika da bi i ta druga osoba kao dijete iz prvog koljena nasljedila dio nasljedstva ili je za to kasno s obzirom da je postupak u tijeku a do dogovora između nasljednika još nije došlo?

Moje treće pitanje vezano je za pozitivan odgovor na drugo pitanje.

Ukoliko se dokaže očinstvo druge osobe, u kolikom omjeru se tada dijeli odnosno koliki je sada nužni dio za pojedine nasljednike u prvom koljenu a koliki za ostale nasljednike navedene u oporuci?

Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) sin ima pravo na nužni dio koji iznosi jednu polovicu vrijednosti onoga što bi dobio kao zakonski nasljednik (da nema oporuke). 

2) pravo na tužbu radi utvrđivanja očinstva ograničeno je strogim zakonskim rokovima. U ovom slučaju, nepriznato dijete ostavitelja može takvu tužbu podnijeti ukoliko je mlađe od 25 godina i to u roku od godinu dana od smrti ostavitelja ili šest mjeseci od pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju (čl. 383. i 386. Obiteljskog zakona)

Tužba se podnosi protiv ostaviteljevih nasljednika. 

3) Nužni dio potomaka i bračnog druga iznosi 1/2 onoga što bi dobili kao zakonski nasljednici, a ostalih nužnih nasljednika (ako ih ima) 1/3 onoga što bi dobili kao nužni nasljednici. Pogledajte odredbe čl. 69.-70. Zakona o nasljeđivanju.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija