Jump to content

odvjetnicka tarifa?


anonimno

Preporučene objave

A zasto da ne? Ako je covjek radio, treba i da zaradi. To sto ste se vi parnicili bila je Vasa volja. To da ga nikada u zadnjih 10 godina niste pitali "a koliko ce to kostati" ili "koliko je do sada kostalo" je izraz neozbiljnosti. To Vam je isto kao udjete u kavanu i narucujete. I na kraju kazete - joj pa to je puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom skromnom misljenju, mislim da je ovaj komentar neozbiljan ako kompariramo odvjetničke urede i kafane?

Naime kad se udje kod odvjetnika, mislim da je sam odvjetnik duzan dati ponudu klijentu, bez da ga se pita: Koliko bi kostala usluga parnicarenja i dati okvirne rokove koliko bi mogla trajati parnica, jer pravno valjda odvjetnik-intelektualac zna kako doci do rezultata radi cega je dosao klijent, osim toga odvjetnik da bi Vas zastupao mora imati zavrsen pravni fakultet, a nije volja klijenta da se parnicari? Klijenta zanimaju samo cim brzi i ostvarivi rezultati na Sudu...zbog kojeg je kod odvjetnika, a ne silna i ponekad nepotrebna parnicarenja, zar ne?

:-?:-?

Kad udjete u kavanu, obicno ne pitate koliko kava kosta, vec je narucite i popijete i zatrazite racun od konobara koji ne mora biti intelektualac i ne treba imati pravni fakultet da bi naplatio kavu?

Osim toga kava se u kavani ne pije 10 godina i ne placa se nakon 10 godina, nego se plača po situacijama ili po ispijenoj kavi ili kavama u danu, zar ne? Zamislite udjem u kavanu i pijuckam kavu i zelim otici ali me konobar zaustavi da platim, pa kako bi to bilo da mu velim, pa popio sam kavu i pijuckat cu jos 10-tak godina pa kad zavrsi to pijuckanje kave onda me pitajte da platim i racun?

:roll: Gdje bi stigli? :coffe: :thankyou:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Racun je kod gospodina Marinovica dosal tek na kraju i u nizu izbijanja afere i na kraju cijelog skandala oko odnosa odvjetnik - klijent - novine?

Radilo se prije svega o izjavama Marinovica za medije radi ex klijentice, koji su bili skandalozni?

:-o :horor: :vidiga: i prvenstveno zbog povrede kodeksa odvjetnicke etike da iznosi tajne ex klijentice za medije, zar ne? :-?

Da je bilo zbog racuna onda bi svi oni odvjetnici koji nisu izdali racun trebali izgubiti licencu? :-P :lol:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odvjetnicka tarifa javno je objavljena u Narodnim novinama i tiskana jos i u raznim publikacijama. Svatko tko zeli moze ju slobodno procitati.

 

Kako bi uopce mogli znati koiko ce parnica kostati unaprijed? Kad zapocinjete spor znate li vi Alfaro koliko ce rocista biti??? Koliko ce biti ocitovanja na ocitovanja suprotne strane, vjestaka, svjedoka? Koliko cete upravo vi htjeti zaliti se ili pokretati izvanredne pravne lijekove? I grdno se varate ako mislita da je osnovni cilj svih klijenata sto prije zavrsiti parnicu. Barem polovica njih nastoji od odvjetnika dobiti rezultat zvan: razvlacite koliko god mozete. Da ne govorim o objesnim parnicarima... I kako bi onda odvjetnik mogao unaprijed znati koliko ce vas kostati parnica.

 

nadalje, ne zakazuje odvjetnik rocista, vec sudac. Cak i kad odvjetnik uzastopno podnescima trazi da se postupak ubrza, ne postoji nikakav nacin (osim moljakanja) da to i ostvari ako sudac ne zeli ili ne stigne.

 

Vi mozete nakon svake radnje koju za vas poduzme odvjetnik platiti racun. Nitko vas ne sprijecava. No opet velika vecina stranaka to ne zeli, vec trazi od odvjetnika da se naplate nakon zavrsetka parnice jer ocekuju svoju pobjedu. Do tada (bilo to godinu dana ili 10) odvjetnik i h zapravo kreditira i radi za djabe.

 

Kad udjete u kavanu...kad vec volite taj primjer... koliko dugo mozete piti na veresiju? Dok ne dodje placa? Do prvoga? Ni malo?

 

Treali bi i odvjetnici staviti table: CAST SVAKOME, VERESIJA NIKOME!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kolika je uvtvdjena vrijednost naslijedjenog dijela?

 

to vam je ustvari vrijednost predmeta po kojem se izracunava njegova nagrada (ako niste ugovorili postotak od uspjeha).

ako je trajalo 10 godina onda jedan veci dio ide po staroj tarifi, a od polovice 7mj. 2004 godine ide po novoj.

Molim da mi kazete koliko je bilo rocista, podnesaka, pravnih lijekova, i svega slicnog te kolika je vrijednost pa cemo vam odgovoriti da li je napravio u skladu s tarifom ili ne.

i ja smatram da je najbolje da odete na HOK neka provjeri da li je 100 tis kn u skladu. takodjer ih upozorite da ne zeli izdati fakturu jer zeli na crno.

prijavite ga poreznoj za isto, policij za pokusaj utaje poreza.

ima nacina da reagirate ako imate volje.

medjutim nesprno je da ipak njemu nesto pripada ako mu 10g niste ama bas nista platili

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I odvjetnik i konobar su davatelji usluga. Nemojmo se zamajavati oko fakulteta, fakultet imaju i konobari, pa se time ne dice. Svaki posao je dobar i posten, ako se posteno radi.

 

U kavani postoji cjenik, HOK ima cjenik. Tko ulazi u kavanu, pogleda cjenik, a tko ne - vjetovano ima dovoljno novaca uza se. Kad ulazite kod odvjetnika, stvar je ista. Ako spor traje 10 godina (sto je isto kao da lumpujete 2 noci), pametno je otici do kelnera i pitati - "Koliko smo tura imali?"

 

Ista stvar je sa odvjetnikom. Trazite od njega da "vodi spor" i "da se zali", pa to je isto kao da narucujete jagnjeci zgvacet sa njokama - to dobar kuhar izvrsno spremi, a konobar hitro donese. Isto tako i dobar odvjetnik. Konobar nece reci - joj, a da uzmete nesto jeftinije? Nemojte to ocekivati ni od odvjetnika.

 

Ako je pitanje - koliko je rundi bilo - sto lici na ovaj slucaj - to je vec drugo pitanje....

 

Ja imam posla sa pristojnim odvjetnikom u HR i trebalo mi je dosta da ga ubijedim da me mora obavijestiti za sve sto se na predmetu desi, jer ga ja placam, sto je najbolje protumaciti da sam mu ja sef. Ukoliko me ne obavijesti sta je bilo, i koliko je vremena utrosio, smatram da se nije ni desilo. Ne znam kako cemo zavrstit - recicu vam ...

 

Sve u svemu, trebace jos puno vremena da se advokatura u HR ocisti od klosara. A to jedino stranke mogu uraditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citat: "Kad zapocinjete spor znate li vi Alfaro koliko ce rocista biti??? Koliko ce biti ocitovanja na ocitovanja suprotne strane, vjestaka, svjedoka? Koliko cete upravo vi htjeti zaliti se ili pokretati izvanredne pravne...? "

 

Neznam recimo, kao klijent, kad dodjem kod odvjetnika koliko ce rocista biti niti me ne zanima?

Za to kao klijent dolazim kod odvjetnika da mi on kao profesionalac-dipl.pravnik, naglasavam okvirno veli kako bi recimo po mom predmetu mogao trajati spor na Sudu, obzirom su i suci diplomirani pravnici (svi su istog obrazovanja s pravnog fakulteta, a klijent nije tako upucen i nemora znati kao pravnici...sto ga ceka...)

 

Ali zato kao klijenta zanimaju me po odvjetnickoj tarifi samo jedinicne cijene pojedinog rocista, pa koliko kosta jedan podnesak, koliko kosta jedan pravni lijek, jedno ocitovanje i sve pojedinacno kaj bi trebalo... i td. a klijent bi onda mogal racunati i zatvoriti si financijsku konstrukciju u tom procesu, jer bi znao pojedinacno koliko kosta pa svaki put kad odvjetnik veli trebat ce recimo 3 ocitovanja, a 3 ocitovanja x 330Kn = 990,00 Kn netto + PDV i tak redom, klijent bi sam mogal procijeniti i u tijeku po unaprijed znanju jedinicnih cijena i po odvjetnickoj tarifi i da se placa po situacijama? Lakse je klijentu i profesinalnije da klijent placa primjerice do 3000KN situaciju, a ne na kraju nakon 10godina...pa tog nema ni u objavljenim obveznim odvj.tarifama!?;

 

A valjda pravnici imaju neku viziju i znaju kaj se moze ocekivati od tog klijentovog predmeta po pravnoj stvari, pa i suci su pravnici? :-?

Dakle radi se o poznavanju prava, propisa, procedura etc. sve u okviru jednog te istog pravnog fakulteta, zar nije to vrlo egzaktno?

Mislim da su i suci i odvjetnici pravnici i da u okviru pravnog fakulteta imaju iste predmete, poznavanje propisa isl. pa onda i u praksi imaju iste zakone, istu sudsku praksu, neznam u cemu je onda problem i zasto su cijene odvjetnickih tarifa u RH najskuplje u odnosu na Europu?

:-? :roll: :misli:

Na koncu ako su odvj.tarife obvezne za odvjetnike, onda zasto bi klijent morao nositi racun u HOK, da mu se provjeri da li je u skladu s tarifom? :-o

Pa ako su obvezne takve kakve jesu tarife onda nema odstupanja osim u iznimnim situacijama kad se ide s nizim dakako cijenama, a ne da se ide i s visim cijenama ponekad i u nerazumnim cijenama (primjer Marinović) prema klijentu, i kak to izgleda postaje pravilo u nasem drustvu? :priest:

Ako se odvjetnik usudi ici sa visim cijenama od obvezne tarife onda te tarife nisu obvezne nego bezvezne kad se jos trebaju i provjeravati cijene?,

a kodex strukovne etike? a onda odvjetnik u tavim slucajevima ima mogucnosti i prevariti onda klijenta i to na kraju price, kad su svi generali posle bitke?

:-o :roll: A odvjetnici su kobajagi jos i osobe od povjerenja za klijenta, ma molim vas? :klanjam:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Alfaro,

kada zelite citirati neciji tekst ili samo njegov dio, ispod prozora za pisanje vaseg posta (a prije smajlica koje koristite) nalazi se opcija (vidi kvadratic) CITAT. Pritisnite na nju i izaberite dio koji zelite citirati.

 

A sto se tice vase zelje da okvirno saznate visinu troskova odvj. zastupanja... ako niste, pogledajte odvj. tarifu i dobiti cete upravo ono sto vi zelite. Cijenu po podnesku, rocistu, zalba, tuzba i to sve po vrstama sporova. Dakle, nije to nikakva tajna.

 

To sto su i odvjetnici i suci po struci ista kategorija, vjerujte, jos nije puno pomoglo da otkrijete kada ce biti zakazano koje rociste. Ponekad vam ni kristalna kugla nece otkriti koliko ce rocista ili godina biti potrebno da se spro okonca. I najbolje poznavanje propisa nece bas nisata znaciti ako se parnicite npr. u Zagrebu koji je zagusen predmetima i gdje vam nista nece znaciti da je npr. radni spor hitan ako je svaki sudac prekapacitiran i sigurno je da nece u roku zakazati cak ni prvu raspravu u predmetu.

 

Jos nesto. Ne znam odakle ste zakljucili da je sudska praksa svugdje ista. Nazalost nije i zato je ustav propisao najvisim sudovima da ujednacavaju takvu nestalnu praksu.

 

Klijent nosi svoj racun naprovjeru u HOK samo kada smatra da je ostecen. I ne vjerujem da zivite u svijetu bajki u kojem su svi, pa i odvjetnici, od reda posteni ljudi. Sigurno ima i onih koji vas zele prevariti pa bili oni odvjetnici ili piljarice. Jel pogledate kadkad na vagu ili im vjerujete na rijec?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na zalost ne mogu reci koliko je bilo rocista(jer tko se sijeca?!)samo pamtim da ih je godisnje bilo najvise 3-4,a jos manje znam koliko je podnesaka bilo?!To mi nitko nije nikad ni rekao,sto je tocno i koliko toga radeno!

Apsolutno se slazem da i njemu pripada odredena suma novaca!Nitko ne ocekuje da se sporovi vode gratis!I jos nesto.....neki novci su vec dati,otprilike 10000kn,na crno,jasno,ali mimo toga ostaje jos ovaj dug!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Na zalost ne mogu reci koliko je bilo rocista(jer tko se sijeca?!)samo pamtim da ih je godisnje bilo najvise 3-4,a jos manje znam koliko je podnesaka bilo?!To mi nitko nije nikad ni rekao,sto je tocno i koliko toga radeno!

Apsolutno se slazem da i njemu pripada odredena suma novaca!Nitko ne ocekuje da se sporovi vode gratis!I jos nesto.....neki novci su vec dati,otprilike 10000kn,na crno,jasno,ali mimo toga ostaje jos ovaj dug!

Postovani

Mislim da Vam je odvjetnik duzan dati specifikaciju svih troskova usluga koje je obavljao za Vas, pojedinacno svaki podnesak, pa koliko je kostalo svako rociste komplet sa zapisnicima kao dokaz kaj se delalo na rocistu, iako smatram da Vas je trebao prije o svemu tome obavjestiti kaj se dela?

Barem je to uobicajen kodex poslovnog ponasanja uz odgovornost naravno u svijetu biznisa bilo kojeg

u u bilo kojem dijelu Europe. Naravno uvijek ima kukolja i iznimki ali o tome ovdje ne pisem i ne zelim o negativnim i jalovim diskusijama, samo posteno i dobronamjerno uvijek i za sva vremena s velikom dozom odgovornosti, odgovornost koja s globalnog aspekta gledano ipak u vecini slucaja nedostaje.

8-) :coffe: :cool2: :thankyou:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ane je napisao:

Alfaro,

kada zelite citirati neciji tekst ili samo njegov dio, ispod prozora za pisanje vaseg posta (a prije smajlica koje koristite) nalazi se opcija (vidi kvadratic) CITAT. Pritisnite na nju i izaberite dio koji zelite citirati.

Hvala Vam na savjetu.

A sto se tice vase zelje da okvirno saznate visinu troskova odvj. zastupanja... ako niste, pogledajte odvj. tarifu i dobiti cete upravo ono sto vi zelite. Cijenu po podnesku, rocistu, zalba, tuzba i to sve po vrstama sporova. Dakle, nije to nikakva tajna.

Klijent nosi svoj racun naprovjeru u HOK samo kada smatra da je ostecen. I ne vjerujem da zivite u svijetu bajki u kojem su svi, pa i odvjetnici, od reda posteni ljudi.

Je, obvezne odvjetnicke tarife objavljene su i u NN i mozete ih skinut na internetu i to nije sporno. Nego zelim reci da odvjetnik kod kojeg dodjete: Trebal bi autorizirati svoju cijenu usluge koju nudi, a ne da klijent sam nesto racuna kad odvjetnici najbolje znaju svoju cijenu i tarife. Naime odvjetnik je duzan ponuditi cijenu za koju bi obavio svoju uslugu, jer se desava da odem potom kod jos 2 odvjetnika i da svatko ima svoju cijenu a radi se o istom predmetu i o istim obvezujucim tarifama? Kako to?

:-? :thankyou:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dužnost je odvjetnika reći stranci koliko će otprilike biti trošak po jednoj radnji koja nije procesna.

Dužnost mu je da otprilike kaže koliko to može trajati.

 

Sve to u kodeksu piše, a na stranci je da procijeni da li se isplati plaćati po radnji, po uspjehu ako se dogovori ili na neki drugi način.

Mislim da je tu i stranka kriva što nije reagirala kada joj je odvjetnik rekao da će prodajom nekretnine to podmiriti (to je rečeno na početku priče). Iz toga mislim da je ona znala da će to biti puno a nije reagirala.

 

grijeh ovog odvjetnika je što odbija izdati specificirani račun, a kada se plati možete preuzeti spis time da bi vam on trebao dati preslike svih radnji naravno uz naknadu troška kopiranja.

 

Ako vam to odbije onda ga prijavite

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dužnost je odvjetnika reći stranci koliko će otprilike biti trošak po jednoj radnji koja nije procesna.

 

To je "duznost", ali nemojte obmanjivati ljude (postoje duznosti i duzosti) - u interesu je klijenta da se brine o sebi, a ne odvjetnika - odvjetnik se brine o sebi, ne brinite!

Pitajte odvjetnika sve sto Vas zanima, ako Vam ne zna objasniti da Vam bude jasno, kako ce Vas onda zastupati, a ako nece da Vam objasnjava onda nije odvjetnik za Vas. Trazite dalje. Jedino klijenti mogu poboljsati katastrofalnu situaciju u HOK, odvjetnici sami NISTA NECE POBOLJSATI!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vama odvjetnik i može sve lijepo reći koliko će koštati i vi zadovoljni. Idete utužiti, i po savjetu odvjetnika znate da ćete dobiti parnicu, idete na parnice uredno mu platite odrađeno koliko vas je tražio i stvarno dobijete parnicu i onda tražite da trošak cijele parnice i vašeg odvjetnika plati protustranka koja je izgubila parnicu i gle čuda - sada vam se to kada trebate dobiti natrag svoj novac ulagan u parnice, vrati po tarifi objavljenoj u HOK -U što je uvijek manje.

 

Meni je čak odvjetnica rekla da niti jedan odvjetnik neće izaći na ročište ispod 1.500 kn - radi se o smetanju posjeda od 2 kvadrata u vtru.

Znači kada i dobijemo parnice nikada ne dobijemo novac koji smo dali odvjetniku natrag u cijelosti.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači kada i dobijemo parnice nikada ne dobijemo novac koji smo dali odvjetniku natrag u cijelosti.

 

NARAVNO! To Vam niti jedan odvjetnik nece reci, osim ako ga izricito ne pitate. Sud procjenjuje proskove ne po racunu Vaseg odvjetnika, vec po principu "sigurno nije manje od ... toliko i toliko". Da sud prima racun Vaseg odvjetnika, onda bi odvjetnik lupio cifru, a Vas svakako bas briga.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija