Jump to content

porez na darovanu nekretninu


vukovar

Preporučene objave

Poštovani!

Darovnicom sam dobio stan i bila je zabrana otuđenja i drugog stvarnopravnog raspolaganja nekretninama na rok od 10 godina.Porezna uprava mi izdaje rješenjeu kojem se utvrđuje osnovica poreza na nekretninu i porez po stopi od 5%.Te da se oslobađam plaćanja utvrđenog iznosa na nekretninu.

2016 godine od ministarstva dobijam da mogu izbrisati zabranu otuđenja i drugog stvarnopravnog raspolaganja nekretninama na rok od 10 godina. što i činim.

Na poreznom rješenju piše da će se porez naplatiti ako nastupe uvjeti propisani odredbom čl.21 st.2 Zakona o područjima posebne državne skrbi.

Čl.21 st.2 - Porez iz stavka 1. ovoga članka naknadno se plaća ako se u roku od 10 godina od dana nabave nekretnine nekretnina otuđi, ako porezni obveznik, promjeni prebivalište izvan područja posebne državne skrbi, te ako porezni obveznik uz prijavljeno prebivalište stvarno i ne boravi na području posebne državne skrbi.

Sad me zanima da li moram platiti porez i da li moram platiti po stopi 5% ili 3% , s tim da neću promjeniti prebivalište izvan područja posebne državne skrbi

Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste napisali a znam da ministarstvo zna dati suglasnost za brisanje i prije isteka roka pa zato pitam. Dakle, dok god ne istekne rok od 10 godina, što se tiče porezne, naplatiti će vam porez u slučaju da prije isteka toga roka prodate nekretninu, promijenite prebivalište van područja PDS ili tamo stvarno ne boravite. A stopa će se računati, poradi prijelaznih i završnih odredbi u izmjeni zakona, vjerovatno od 5 %. Poslije isteka 10 godina možete s nekretninom raditi što god hočete bez straha od poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija