Jump to content

Služnost dosjelošću


Jethro

Preporučene objave

da li se služnost dosjelošću može dobiti ako ja, novi vlasnk (3 godine) NE DOZVOLJAVAM prolaz svojom  zemljom, u zk nema zabilježbe ni služnosti ni spora kad sam je kupovao, ograđena je zemlja moja, a onaj tko se koristi mojom zemljom kao služnošću ima mogućnost prolaza tuđom neograđenom parcelom koja JEST u prirodi put, ali je u vlasištvu desete osobe?

dakle, novi sam vlasnik zemlje, a on ima svjedoke da je koristi 80 godina.

uređeno: od Jethro
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čak i ako je dosjelošću stekao pravo služnosti, odredbom čl. 241. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisano je da pravo služnosti prestaje ako se vlasnik poslužne stvari protivio njegovom izvršavanju, a ovlaštenik ga zbog toga nije izvršavao neprekidno tri godine. 

Dakle, moguće da je stekao pravo služnosti dosjelošću ako je prolazio preko vašeg zemljišta prije nego ste ga kupili, ali ako ste se neprekidno tri godine protivili izvršavanju služnosti (prolasku) ta služnost je prestala. 

Budući da ste naveli da ima svjedoke, pretpostavljam da ste već u nekom sudskom postupku, pa je pitanje u kojem je trenutku tužba podnesena i kako glasi tužbeni zahtjev. O tome ovisi i mogući ishod postupka. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija