Jump to content

Uvjeti za uvođenje pričuve


Jethro

Preporučene objave

obiteljska kuća im 3 stanara, imam 70%, a druga dva po 15% objekta. ne tangira ih popravak zajedničkih dijelova. kakvi su uvjeti za uvođenje pričuve? kao 70% vlasnik uveo bih pričuvu i zajašio im na kičmu. i dalje ne bi plaćali pa bih im ili ovrhu ili teret na njihov dio. 

ne žele ni razgovarati.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da ovo nije istina. većina vlasnika je za veliku pričuvu, a suvlasnici ne plaćaju ništa. kojim zakonom i stavkom je zabranjeno staviti pričuvu 1000 kn/m2?. evo moderatorice:

 

Odluku o visini pričuve po četvornom metru neto površine stana donosi većina suvlasnika i takva odluka je obvezujuća za sve suvlasnike. Bitno je naglasiti da se prilikom odlučivanja većina glasova računa po neto površini stanova (posebnih dijelova nekretnine), a ne po broju suvlasnika.

 

dakle, ide im 2000 kn pričuve / m2 jer je kuća stara i treba je obnoviti iz temelja. onda ćemo kredit uzet, ako neće htjeti platiti, sjest ćemo im na vlasnički udio i onda civilnu diobu za razvrgnuće suvlasništva.

ćao đaci.

uređeno: od Jethro
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega, suvlasnici moraju sklopiti međuvlasnički ugovor i ugovor o upravljanju s izabranim upraviteljem, a tek potom dogovaraju visinu zajedničke pričuve i to isključivo prema financijskim mogućnostima i potrebama održavanja zajedničkih dijelova zgrade, a što se uređuje sa programom upravljanja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadam se da i ovo spada pod zadanu temu (Uvjeti za uvođenje pričuve)

Ukratko: zanima me da li je u nekom važećem propisu izričito navedeno da obaveza pričuve postoji za zgrade s tri i više stanova, iz čega bi slijedilo da zgrada s dva stana nema tu obavezu? Jasno da je pričuva dozvoljena za sve zgrade sa suvlasnicima, ali zanima me je li obavezna.

Naime, mi dovršavamo postupak etažiranja obiteljske kuće s dva stana. Etažni elaborat o podjeli kuće i okućnice je odobren od Gradskog ureda za prostorno uređenje itd., i sad želimo da se to upiše u ZK. Koliko znamo, za to je potreban međuvlasnički ugovor (ispričavam se ako nije tako). U Zakonu o vlasništvu se navodi da taj ugovor sadrži odredbe o održavanju zajedničkih dijelova, a ističe se i obavezna pričuva. Kao suvlasnici, ne želimo povjeriti upravljanje zgradom nekome trećem, jer smatramo da to najbolje obavljamo sami (kao što smo to činili u proteklih >20 godina) i ne želimo dodatne troškove (naknada upravitelju zgrade, naknade banci za održavanje računa). U međuvlasničkom ugovoru namjeravamo opisati sporazumno upravljanje zgradom uz dijeljenje troškova održavanja na jednake dijelove. Kako će taj tekst ugovora točno izgledati još ne znamo (radimo na njemu), ali svakako ne želimo upravljanje povjeriti trećoj osobi niti izdvajati za pričuvu. Nije savršeno rješenje, ali smatramo ga boljim od drugih opcija.

Pitamo se, međutim, mogu li u ZK osporiti takav međuvlasnički ugovor? Nije li uvjet od minimalno tri stana samo nekakva legenda? Osim u ovoj temi, "više od dva etažna vlasnika" spominju se još u prijedlogu za izradu nacrta Zakona o upravljanju i održavanju stambenih zgrada (čl. 13), te ovdje: http://www.gskg.hr/default.aspx?id=228 ("zgrade s tri i više stanova"). Na webu sam našao još nekoliko sličnih navoda, ali ne mogu naći zakonsku odredbu na kojoj bi oni počivali. Dakle, da li za zgrade sa samo dva suvlasnika vrijede drugačije obaveze upravljanja nego za zgrade s većim brojem suvlasnika?

Hvala i pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak, ZK odjel baš i neće zanimati vaš MU i što ste u njemu odredili oko upravljanja i pričuve. Njima je u postupku etažiranja potrebna izjava tj. suglasnost kojom svi suvlasnici pristaju na takovu podjelu i daju svoj pristanak da se to prema etažnom elaboratu provede kroz ZK.

Što se tiče broja stanova za uvođenje pričuve i upravitelja, u biti minimalni broj stanova, odnosno posebnih dijelova nekretnine prema ZVDSP-u nije ni određen, nego su svi upravitelji taj famozni broj od tri ili više stanova odredili prema propisima koji su prethodili ZVDSP-u, dakle onom dijelu o upravljanju stambenih fondova sa društvenim stanovima te su tri stana bila granica za nacionalizaciju takovih stanova.

Kako prema tome postoji mali pravni vakum čak su neke JLS stupanjem na snagu ZVDSP-a stavljali prinudne upravitelje takovim zgradama koje su u biti obiteljske kuće. No da se htjelo do kraja doraditi taj dio problematike moglo se i to na jednostavan način prema propisima koji se tiču gradnje i prostornog uređenja te propisa uređenim prostornim planovima kojima je jasno određeno da su obiteljske kuće građevine do tri stambene jedinice a višestambene zgrade one sa preko tri.

Prema svemu navedenome vezano za vaš slučaj, MU možete slobodno urediti vaš odnos kao suvlasnika, na način da sami upravljate nekretninom te odredite što, kako i tko ima obveze u slučaju održavanja, bilo redovnog ili izvanrednog.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Imam pitanje u vezi pričuve.
Radi se o zgradi s 3 stana. Savki stan je na svojoj etaži. Susjedi žele da sami otvorimo račun i uplaćujemo pričuvu po dogovorenom iznosu. U banci je nemoguće otvoriti račun na više osoba, dakle može se otvoriti žiro na jednu osobu, a ostali mogu imati punomoć. Kako se osigurati u takvom slučaju. Što ako netko ne plaća pričuvu. Ne mogu ništa jer nas je troje, a dvoje susjeda žele pričuvu na takav način. A ja se jednostavno želim osigurati da poslje ne bude problema. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Spitfire je napisao:

Sve oko pričuve (kada, koliko i za što je namjenjena, što u slučaju neplaćanja) možete ugovoriti međuvlasničkim ugovorom koji je onda obvezujući za sve.

Imate li primjer dobrog međuvlasničkog ugovora? Tražio sam na forumu ali nisam našao ništa konkretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Spitfire je napisao:

Ništa konkretno vezano za vaš slučaj, no može se naći na net-u pa prilagoditi kao npr. ovo ili bilo što slično.

Ako sam dobro shvatio. Sastavimo međuvlasnički ugovor, ovjerimo ga kod JB. Na njemu definiramo sve uvjete pričuve na koji račun, kako, koliko i sve. Nakon ovjere to je važeći ugovor. Ako bilo tko ne bude htio plaćati ili ako netko bez dogovora uzme novac s računa, što onda? Tužba? Jesmo li onda sigurni u tom slučaju. Kod postojanja takovg ugovora je sve isto kao i da idemo preko nekog zavoda, samo netko od nas bude zadužen za brigu o pričuvi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , Spitfire je napisao:

Tako je. S time da nebi bilo na odmet, što je danas sasvim normalno, prilikom otvaranja računa ugovorite i obavijest sms-om čime bi svi odmah bili obaviješteni o prometu sredstava sa računa.

I još zadnje pitanje. Moraju li na međuvalsničkom ugovoru biti navedeni samo oni koji su upisani kao vlasnici nekretnine? Ne znam kako je rješeno vlasništvo kod susjeda imaju li pola pola ili kao mi pa da znam kod sastavljanja međuvlasničkog ugovora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija