Jump to content

Regresno pravo osiguravajuće tvrtke


LDVeli

Preporučene objave

Pozdrav, zanima me što mi je činiti u sljedećem slučaju.

Naime, osig. tvrtka poslala je opomenu 24.05.2019. vezano za regresno pravo na koje me obavijestila 12.11.1993. (tako piše u toj opomeni) pozivajući se na naknadu koja je isplaćena njihovom osiguraniku zbog nepoštivanja Ugovora o kreditu. Nadalje, stoji da je uplaćen samo iznos od 2.xxx,00 HRK, a preostalo potraživanje je preko 250.000,00 HRK. Također, pozivaju se da će pokrenuti zakonsko pravo u smislu sudskog postupka na imovinu, pokretnine i nekretnine. 

Ima li netko iskustva s ovakvim situacijama? Postoji li stvarno mogućnost da se netko nakon 25 godina sjetio za dugovanje koje je nerealnog iznosa, vjerojatno zbog kamatama i da ima pravne osnove na taj iznos u smislu upisa na kuću za stanovanje? Kome se obratiti? Dosad nitko nikad nije nazvao, poslao obavijest/opomenu...

Hvala! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovrha na Fini ne postoji (danas provjereno) ako pod ovršnim postupkom na to mislite. 

Smatram da ako se pozivaju na regresno pravo s tim datumom da je isplata bila ili ranije ili na taj dan, zar ne?

U gornjem postu sam se krivo izrazila. Osig.tvrtka je obavijestila osobu (starije životne dobi) koja je bila nositelj kredita, ne mene osobno, tako da ne znam točno o čemu se radi. Ta osoba tvrdi da se radilo o kreditu oko 11.000 tadašnjih maraka i da je ta osig. tvrtka bila sudionik po kreditu (sudužnik/jamac) i da je kasnije kad je drugi kredit te osobe preuzela druga osoba te je taj kredit isplaćen u cijelosti, a za ovaj spomenut mu je rečeno da je sve riješeno. Meni je sporna situacija da dosad ta osoba nije bila pozvana na sud, obaviještena o bilo kakvom dugovanju, postojanju istog, nego samo ta opomena.   

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , LDVeli je napisao:

Ovrha na Fini ne postoji (danas provjereno) ako pod ovršnim postupkom na to mislite. 

To da trenutno nije provedba na Fini, uopće ne mora značiti da nije pokrenut ovršni postupak.

prije 10 sati , LDVeli je napisao:

za ovaj spomenut mu je rečeno da je sve riješeno.

Ovo je premalo informacija da bi bili mirni po pitanju postojanja duga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A kako provjerit je li pokrenut ovršni postupak? 

 

Informacije na opomeni nema u smislu partije kredita ili bilo kakvog detalja, naveden je samo iznos. Na tu opomenu im je odgovoreno u smislu da se dotičan poziva na zastaru. 

Je li pametno čekat njihov odgovor ili? Koji je Vaš savjet? Što je najbolje učiniti? 

Zar je stvarno moguće da nisu već odavno pokrenuli sudski postupak (kako navode, njihovo zakonsko pravo) na što se pozivaju u toj opomeni nad pokretninama, nekretninama, imovinom, nego da su čekali toliko godina? Da su ga pokrenuli ranije, veći dio potraživanja, ako ne i u cijelosti, bi se podmirilo jer bi do sad prošlo 25 godina. Znate li možda za slične slučajeve i koji se ishodi mogu očekivati? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno, svašta je ovdje moguće. Nije isključeno da je pokrenut ovršni postupak i da raspolažu sa ovršnom ispravom. Tražite ih da Vam dostave kopiju ovršne isprave temeljem koje vrše potraživanje, te da specijaliziraju dugovanje na način da točno navedu koji se iznos glavnice, kamata i troškova duguje, a sve radi podmirenja duga. Po odgovoru bi trebali biti pametniji i vidjeti što dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imaju li oni propisan neki rok u kojem moraju odgovoriti?

Da li slanjem upita o ovršnoj ispravi, dugovanju, kamata i troškova osoba priznaje postojanje dugovanja? Kako može ovršni postupak biti pokrenut, ako osoba nije blokirana preko Fine od te osig. kuće/banke i ako se u toj opomeni pozivaju na sudski postupaka nad nek./pok./imovinom?

I još jedno pitanje, čisto da se ili smirimo ili već snalazimo za sredstva, ako postoji ovršna isprava i ako je ovršni postupak pokrenut znači li to da mogu osobu i njegovu obitelj "izbaciti" iz kuće ako im je to jedina nekretnina za stanovanje; a sporan dug se ne može platiti odjednom? 

Oni ni na jedan upit ne odgovaraju, naravno.

 

I zanima me da li se ovršna isprava traži mailom ili slanjem s povratnicom? Dal da se u dopisu za slanje također treba navesti osporavnje dugovanja u smislu zastare? Te ukoliku ovršna isprava postoji i ako je ovršni postupak pokrenut u kojem vremenskom periodu nastupa zastara i po kojem se datumu gleda?

Zahvaljujem unaprijed na svakom odgovoru i izdvojenom vremenu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , LDVeli je napisao:

Imaju li oni propisan neki rok u kojem moraju odgovoriti

Nemaju, jer kako oni znaju za dug, smatra se da i Vi znate za svoj dug.

prije 11 sati , LDVeli je napisao:

Da li slanjem upita o ovršnoj ispravi, dugovanju, kamata i troškova osoba priznaje postojanje dugovanja

Ne, ako navedete da ne znate o čemu pričaju i da tražite dokaz o tome što navode.

prije 11 sati , LDVeli je napisao:

Kako može ovršni postupak biti pokrenut, ako osoba nije blokirana preko Fine od te osig. kuće/banke i ako se u toj opomeni pozivaju na sudski postupaka nad nek./pok./imovinom?

Itekako može. Postoje različite vrste ovrha, a ovrha na Fini je samo jedna od njih. Također, temeljem ovršne isprave uvijek ponovno mogu pokrenuti ovršno postupaka, a što navode da će i napraviti.

prije 11 sati , LDVeli je napisao:

da mogu osobu i njegovu obitelj "izbaciti" iz kuće ako im je to jedina nekretnina za stanovanje; a sporan dug se ne može platiti odjednom? 

Ako je ovršni postupka prvi put pokrenut prije 1.9.2017., onda mogu.

prije 8 sati , LDVeli je napisao:

zanima me da li se ovršna isprava traži mailom ili slanjem s povratnicom?

Tražite na oba načina, jer Vama je to u interesu.

prije 8 sati , LDVeli je napisao:

Dal da se u dopisu za slanje također treba navesti osporavnje dugovanja u smislu zastare

Ne, jer s tim priznajete dug.

prije 8 sati , LDVeli je napisao:

ukoliku ovršna isprava postoji i ako je ovršni postupak pokrenut u kojem vremenskom periodu nastupa zastara i po kojem se datumu gleda?

Zastara nastupa 10. godina od pravomoćnosti ovršne isprave, ali samo ako od tada nije poduzeto ništa od strane ovrhovoditelja da bi se naplatio. Ako je nešto poduzimano tada je zastara prekinuta, i od tog trena počinje teći iz početka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija