Jump to content

Visina vrijednosti naslijeđene imovine i ovrha naslijeđenog bankovnog duga


mhabus

Preporučene objave

Poštovani, molim vas za savjet  u vezi sljedeće situacije:

nasljednici (djeca) su na ostavinskoj raspravi (iza iznenadne smrti oca 2017. god.) izjavili da se prihvaćaju nasljednog dijela i to u vezi imovine: nekretnine/kuće i pokretnine.

Ustanovljeno je da se naslijeđena imovina sastojala od osobnog automobila te bankovnog duga (kredit), dok nekretnina nije u vlasništvu oca (njegovih živućih roditelja) već samo u posjedu.

Trenutno se odvijaju tri građanske ovršne parnice između banke i nasljednika: za prve dvije parnice (dug do 50.000,00 kn) su se nasljednici obavezali platiti i isplaćuju dva duga.

Problem je treći dug - kredit koji je velik (oko 240.000,00 kn), vezan za treću parnicu, a nasljednici nemaju sredstva ni mogućnosti da isplate dug u uvjetima koje od njih traži banka i EOS Matrix.

Čitajući zakon  zanima me izraz da "nasljednici za dugove osoba koje nasljeđuju po Zakonu odgovaraju samo u visini  vrijednosti naslijeđene imovine, a ne preko tog iznosa".

Znači li to da nasljednici, u ovom slučaju, odgovaraju za visinu vrijednosti pokretnine (osobni automobil) i da li posjed spada u "naslijeđenu imovinu"?

Može li se banka i EOS Matrix naplatiti preko ovrhe nekretnine u posjedu? Može li ovrha teretiti osobna primanja nasljednika i njihovu samostalno stečenu imovinu (pokretnu, osobni automobili)?

Hvala vam unaprijed na svim savjetima. 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , mhabus je napisao:

da li posjed spada u "naslijeđenu imovinu"?

Posjed nije stvarno pravo, odnosno u konkretnom slučaju  se ne može smatrati pravom vlasništva. 

 

prije 4 sati , mhabus je napisao:

Može li ovrha teretiti osobna primanja nasljednika i njihovu samostalno stečenu imovinu

Može

 

prije 4 sati , mhabus je napisao:

Čitajući zakon  zanima me izraz da "nasljednici za dugove osoba koje nasljeđuju po Zakonu odgovaraju samo u visini  vrijednosti naslijeđene imovine, a ne preko tog iznosa".

Upravo tako, no bitno istaknuti da sud na konkretno ograničenje kod odgovornosti nasljednika za dugove ne pazi po službenoj dužnosti, več isključivo po prigovoru nasljednika. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

I još jedno pitanje: kada se prigovor šalje/iznosi? Da li kasno na prvom ročištu? To pišem stoga jer nasljednici ne znaju u kojoj mjeri se banka naplatila po osiguranju kredita i koliki je stvarni iznos duga. Naime, po različitim dopisima banke iznosi duga su različiti. Nasljednicima je rečeno da se uvijek mogu dogovoriti sa bankom no banka (nadležna osoba) nije pokazala dobru volju (po izjavi nasljednika) da prihvati prijedlog nasljednika u vezi ratealnog plaćanja ostatka duga po kreditu i ponavlja da se sporni dug mora vratiti odjednom. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , mhabus je napisao:

kada se prigovor šalje/iznosi?

Tek po pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju banka može pokrenuti ovršni postupak u odnosu na nasljednike, tako da na ovo rješenje nasljednici imaju pravo podnijeti prigovor tj. žalbu. Po pravovremeno uloženoj žalbi ovršni sud nasljednike upućuje u parnicu da dokažu svoje tvrdnje. Znači, nije ni najmanje brzo, ni jednostavno, a za to vrijeme žalba nasljednika odnosno sada ovršenika ne zadržava provedbu ovrhe po ovom rješenju o ovrsi i banaka se ima pravo naplatiti. Ukoliko nasljednici uspiju u parničnom postupku, tada u protuovršnom postupku mogu od banke tražiti povrat naplaćenih sredstava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija