Jump to content

Preporučene objave

Poštovani, je li postoji koja zakonska odredba koja nalaže da se novi godišnji (npr. za 2019. godinu) mora dio iskoristiti kroz ljeto ili radnik ima pravo sam rasporediti si kad će ga korostiti i za št?. Isto tako možemo li godišnji koristitu za studiranje i je li nam dužan to omogućiti poslodavac te koliko moramo najmanje najaviti godišnji (npr. za neplanirane stvari kad jednostavno hitno zatreba za nešto neogodivo, što je sutra ili prekosutra)?Puno hvala.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Niti jedna odredba Zakona o radu ne nalaže da se GO mora iskoristiti tijekom ljeta, međutim to može biti predviđeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

Radnik si ne može sam rasporediti korištenje GO, već je to pravo poslodavca, koji raspored korištenja GO donosi u skladu s kolektivnim, ugovorom o radu ili pravilnikom o radu.

GO koristite kako želite.

Što se tiče prava na studiranje odnosno dužnosti poslodavca da vam to omogući, regulirano je čl.54. Zakona o radu:

(1) Poslodavac je dužan omogućiti radniku, u skladu s mogućnostima i potrebama rada, školovanje, obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje.
(2) Radnik je dužan, u skladu sa svojim sposobnostima i potrebama rada, školovati se, obrazovati, osposobljavati i usavršavati se za rad.
(3) Prilikom promjene ili uvođenja novog načina ili organizacije rada, poslodavac je dužan, u skladu s potrebama i mogućnostima rada, omogućiti radniku osposobljavanje ili usavršavanje za rad.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 • Online korisnici

 • Slične teme

  • objavio: Ksaralic
   Poštovani/a,
   Radim u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava te me zanima sljedeće;
   Prema uputama HZJZ-a nije navedeno da se ja kao djelatnik Centra, prilikom povratka s godišnjeg odmora, moram testirati ako nemam simptome COVID-19, ni respiratorne simptome, te da niti jedan član moga kućanstva nije u samoizolaciji niti je bio u kontaktu s osobom koja boluje od COVID-19.
   Navedeno je  da se testiranje provodi u slučaju da sam razvila respiratorne simptome ili kod povišene tjelesne temperature sukladno odluci izabranog liječnika obiteljske medicine.  
   https://mdomsp.gov.hr/UserDocsImages/Vijesti2020/Izvaninstitcionalni_smjestaj_29_05.pdf
   Ovdje je navedeno da ,,zdravstveni radnici i osoblje u Domovima u sustavu socijalne skrbi koji su upućeni u samoizolaciju kao bliski kontakti oboljelih, a koji tijekom samoizolacije nisu razvili niti jedan simptom COVID-19 bolesti (asimptomatski tijekom samoizolacije), na svoje radno mjesto mogu se vratiti nakon provedenog testiranja 14.-tog dana samoizolacije i zaprimanja negativnog rezultata testiranja’’
   https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Prioriteti_za_testiranje_24_07.pdf
   S obzirom da ja nisam bila niti jesam u samoizolaciji već na godišnjem odmoru kako se ova informacija odnosi na mene osobno?
   Zanima me po kojem zakonu je navedeno da je testiranje prilikom povratka s godišnjeg odmora obavezno? Također bi mi trebalo biti omogućeno potpisivanje izjave što nije slučaj, pa me zanima što mi je činiti?
   Karalić Sara
  • objavio: Makita
   Bok!
   Zaposlenik sam u firmi u privatnom vlasništvu u kojoj radim neprekidno preko 20 godina na ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Mjesečna plaća mi je fiksna, cca 5800kn bruto plus prekovremeni rad i plus plaćen prijevoz (prijevoz je oko 450kn mjesečno, neoporezivi primitak)
   Imam oko 15 dana neiskorištenog godišnjeg odmora od prošle godine i plus cijeli godišnji odmor za 2020. godinu.
   Dana 23.03.2020 uprava firme je odlučila mene i večinu djelatnika poslati na godišnji odmor zbog COVID-19 epidemije i Vladine odluke kojom su zabranili rad djelatnostima u koje se i moja tvrtka ubraja, odluka Vlade od 19.03.2020 
   Tvrtka nije u potpunosti zatvorila, ostalo je samo par ljudi u "hladnom pogonu". Prihod se od tada drastično smanjio i firma je ispunila uvjete za državnu pomoć u kojoj je država obećala za svakog radnika u RH koji nemogu raditi zbog COVID-19 epidemije 4000kn za mjesec travanj.
   Ukratko, premijer i Vlada su poručili POSLODAVCIMA: "Zatvorite tvrtke, pošaljite ljude doma da se čuvaju od zaraze, nemojte im dati otkaze, Vlada RH će za svakog radnika poslati vam 3250kn za ožujak i 4000kn za travanj ako ispunjavate uvjete"
   Moja firma je ispunila te uvjete, predala zahtjev za tu pomoć i firma čeka da joj Vlada pošalje novce za nas radnike (ili su to već možda dobili, neznam)
   Međutim, što je moj poslodavac odlučio napraviti? Uzeti će te novce ali isto tako uzeti će nam i godišnji odmor na koji nas je poslao. Odsustvo će nam skinuti sa godišnjeg ali najavili su za mjesec travanj da će također i smanjiti plaću na 4000kn neto, nemamo više prijevoz ni prekovremeno... Dakle ovu pomoć ćemo dobiti ali svejedno firma će nam skinuti i dane godišnjeg odmora.
   Po kojem modelu? Odsutni smo sa radnog mjesta, firma ne snosi nikakav trošak za nas tijekom tog razdoblja, proslijediti će nam Vladinih 4000kn međutim svejedno će nam odrezati godišnji odmor?! Ako smo na godišnjem odmoru zar onda po zakonu nebi taj godišnji odmor trebao biti plaćen u ISTOM iznosu kao i da radimo? A ako nam daju tih vladinih 4000kn zar onda nebi trebali to naše odsustvo ne računati kao godišnji odmor?
   Hvala
  • objavio: Iva_zg
   Pozdrav svima, 
   Radim u jednoj privatnoj tvrtki vec 4 godine. Poslodavac nekad imati nerealne prohtjeve. Zbog moje  greške, oduzet mi je jedan dan godisnjeg odmora, prerpostavljam da za to nema pravo. Postavio je uvjet da je u narednih mjesec dana svaka subota radna i da nema izostajanja, ni slobodnih dana. Da li on nas moze prisiliti na to? U potrazi sam za novim poslom. Zanima me nako 4 godine radnog staza u toj firmi, koliko je moj otkazni rok?
    
   Hvala na odgovorima.
  • objavio: MedicinarZG
   Poštovani, radim kao prvostupnik sestrinstva na jednom našem kliničkom bolničkom centru. Nedavno sam napisao pisani zahtjev da ne radim prekovremene sate te da ne radim smjene koje mi nazivao zgusnute smjene jer nisu kao uobičajeni turnusni rad koji su u većini bolnica u Republici Hrvatskoj 12-24-12-48 (dnevna smjena od 12 sati, noćna smjena od 12 sati te dva dana slobodna pa opet dnevna smjena od 12 sati...). Mi radimo dnevnu smjenu od 12 sati i kad se vratimo mrtvi nakon 12 sati rada drugi dan ne radimo noćnu pa da imamo 24 sata odmora između 2 smjene od 12 sati nego opet radimo dnevnu smjenu od 12 sati i ako smo sretni imamo jedan dan slobodan, a oni malo manje sreće rade još treći dan noćnu smjenu od 12 sati pa su onda jedan ili dva dana slobodni, bilo je kolega koji su radili i 3 dana po 12 sati za redom dnevnu smjenu. Je li se smije tako raditi i kao je uopće regularan rad u turnusima u zdravstvu. Radimo na odjelu za intenzivno liječenje gdje 12 sati ne stanete u poslu, a da ne govorim koliko je teško zadržati koncentraciju i paziti da sve bude uredu, a kad dođete kući nakon 12 sati dnevne smjene i dok pojedete, obavite higijenu već je ponoć i za 7 sati opet vas čeka dugih 12 sati rada s najzahtjevnijim pacijentima čiji život ovisi o vašoj koncentraciji. U našim ugovorima o radu piše da je rad reguliran Zakonom o radu te svim važećim propisima Republike Hrvatske. Možete li reći pravi savjet jer sam tražio po Internetu, ali nisam se snašao u toj gomili pravnih akata je li to zakonski da radimo dan, dan i onda smo jedan ili možda 2 dana slobodni? Kad se radi dan pa noć čovjek se uspije odmoriti tih 24 sata koliko je slobodna između dnevne i noćne smjene, a ovako na posao dođem kao zombi i samo se bojim kad tako umoran nešto ne pogriješim jer oni štete na osoblju pa mi koji smo ostali krpamo smjene onih koji su napustili Republiku Hrvatsku. I sam razmišljam dati otkaz jer sam izmoren od takvog rada, na poslu se trudim konjski zadržati sabranost, a kući i privatno sam mrtav za išta tako da mi je kvaliteta života 0, takve njihove zakonske smjene ubijaju, a još nas bude 5 na 13 pacijenta na respiratoru pa jedva išta stižemo. Kad pitamo nadređene oni tvrde da je to sve u skladu sa zakonom, je li? Znam da nas u obračunu plaća vode kao da radimo po 7 sati (jutarnja, popodnevna i noćna), ali na službenom rasporedu stoje ovakve smjene koje radimo neprestano. Puno Vam hvala na svakoj pomoći.
   P. S.
   Smjene su inače od 7-19 sati (dnevna) i noćna od 19-7 sati (noćna), a moj zahtjev nitko mi nije ništa javio kao da ga nisam nikad niti poslao poslodavcu pa i dalje radim ove ubitačne smjene.
  • objavio: lala2412
   Pozdrav svima. Molila bih  vas za jedan savjet. Naime, kako sam na trenutnom poslu odlučila dati otkaz jer sam našla drugi posao u struci, sa poslodavcem ću potpisati sporazumni raskid ugovora o radu. U sporazumni raskid ugovora o radu staviti ću klauzulu da poslodavac i radnik nemaju nikakvih međusobnih potraživanja s osnove radnog odnosa niti s osnove naknade štete jer me nekako strah, budući da je moj poslodavac jako dvoličan, da nakon što odradim otkazni rok i otiđem s ovog posla, ne bi izmislio nešto i tražio dlaku u jajetu za što bi me mogao tužiti. Da li ako se ta klauzula za naknadu štete unese u gore navedeni sporazum spriječava poslodavca da pokrene postupak za naknadu štete nakon određenog razdoblja? Također znam da je na poslodavcu da dokazuje da je radnik napravio štetu namjerno ili iz krajnje ne pažnje. Hvala na savjetu, bilo što mi kažete dobro će doć.
×
×
 • Napravi novi...