Jump to content

Sud okrivljeniku uskratio uvid u spis


macak_15

Preporučene objave

Poštovani, 

jeste li se ikad susreli sa situacijom da općinski sud šalje predmet na viši sud bez da je okrivljeniku poslao odgovor na žalbu, zapisnik s posljednjeg ročišta, očitovanje OVK i podneske. To se sve dogodilo doslovce u pola sata i već je otišlo, niti okrivljenik niti branitelj nisu vidjeli ta pismena. Je li to uopće zakonito? Zar nema okrivljenik pravo uvida u spis, pravo da pročita odgovor na žalbu? Pa unutra bi moglo pisati bilo što, da imaju saznanje da je zaklao malo dijete i da ga treba maknuti s ulice. Kako je spis u pošti, ne zna se kamo ide, ne postoji način da se dođe do tih dokumenata. Sve se to dogodilo u roku od pola sata danas. Iz mojeg iskustva, viši sudovi ne reagiraju na bilo kakve dopise. Što učiniti?

Puno hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U načelu, trebalo je omogućiti uvid u navedene dokumente (zašto nije - vjerojatno ekonomičnost i ekspeditivnost postupka).

Možete ih zatražiti od višeg suda ili ukoliko ste zatražili da vas se izvijesti o datumu održavanja sjednice žalbenog vijeća, moći ćete tamo izvršiti uvid u iste prije početka sjednice.

Glede ozbiljnosti povrede, smatram da ovo ne spada u rang bitnih povreda odredaba kaznenog postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pozdrav, evo javljam se s kašnjenjem, Legalis me nije obavijestio o odgovoru na moje pitanje. Radi se o odgovoru državnog odvjetništva na žalbu na rješenje o glavnoj stvari. Naime, u tom predmetu predsjednik suda naložio je da se ima najhitnije riješiti predmet u roku od 4 godine, a zamjenica je premještena na drugo radno mjesto i predmet je preko noći preuzeo državni odvjetnik koji je održao vrlo općenitu završnu riječ tipa "dokazali smo van sumnje da je okrivljenik počinio kazneno djelo ili djela iz optužnice u spisu". Spis je isti dan po primitku odgovora otišao na viši sud, bez da je okrivljenik stigao vidjeti što je to ODO napisao.

Sada ima jedno novo događanje. Kako je predmet otišao na drugi kraj države, njihovo lokalno županijsko državno odvjetništvo je tražilo uvid u spis od drugostupanjskog suda. Spis više nije na županijskom sudu. Moram priznati da sam zbunjen. Jeste li se sreli s nečim takvim, da županijsko državno odvjetništvo traži uvid u spis na kojem nisu radili od županijskog suda?

Puno hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ŽDO daje svoje mišljenje na predmet u radu, koliko se sjećam (čl. 474. ZKP-a). Sad kad su svi drugostupanjski sudovi nadležni automatskom dodjelom predmeta, bez geografske vezanosti, pretpostavljam da i lokalni ŽDO mora sudjelovati u predmetu, a ne onaj neposredno nadležan ODO-u koji je podnio odgovor na žalbu. Međutim, ne vjerujem da ćete nešto značajno saznati iz odgovora na žalbu ODO, vjerujem da je jednako generički kao i završna riječ, žalba je ono što je bitno, a odgovor na žalbu može i ne mora postojati u spisu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija