Jump to content

Oštećenje nadgrobnog spomenika


Vjetri sjeverni

Preporučene objave

Poštovani,

srdačan pozdrav svima na forumu koji čitaju ovu temu. Novi sam na forumu i nadam se da sam na pravom mjestu za dobivanje odgovora na moje pitanje, a s obzirom da nisam uspio pronaći ništa slično ovoj temi, odlučio sam otvoriti novu.

O čemu se radi?

Prije otprilike mjesec dana, tijekom nevremena koje je zahvatilo područje na kojem živim, vjetar je slomio čempres na groblju i stablo je palo na nadgrobni spomenik groba u mom vlasništvu i izbacio ga iz ležišta pri čemu je došlo do pucanja mramorne ploče na kojoj su imena pokojnih, te do još nekih manjih oštećenja. Predstavnik tvrtke koja vodi brigu o groblju uredno me nazvao sljedeće jutro nakon nevremena i uputio me da dostavim pisani zahtjev za saniranjem štete, što sam sutradan i napravio. Nakon otprilike dva tjedna dobio sam i dopis iz tvrtke koja održava groblje u kojem kažu da se tvrtka "ne smatra krivim i odgovornim za predmetnu nezgodu te odbacuju moj zahtjev u cijelosti". U daljnjem obrazloženju govore da su oni kao tvrtka ispoštovali svoje obveze u cijelosti te da do štete nije došlo njihovom krivnjom već temeljem više sile. Pod "višom silom" podrazumijeva se jaki vjetar.

Napominjem da je na cijelom groblju jedino to stablo puklo i napravilo štetu, a čempres se iz korijena granao u tri stabla. Ostala dva stabla ostala su neoštećena.

Moje pitanje je ima li smisla dalje komunicirati s tvrtkom za održavanje groblja i opetovano tražiti saniranje štete?

Ima li netko iskustva s ovakvim ili sličnim slučajem te ima li pravne utemeljenosti tražiti naknadu štete sudskim putem (građanskom parnicom ili nekim drugim načinom)?

Ili je jedini način posegnuti u džep i sanirati štetu na svoj račun?

Nadam se da sam uspio objasniti u čemu je moj problem, a unaprijed se zahvaljujem na odgovorima, savjetima i pomoći.

Srdačan pozdrav,

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega valjalo bi proučiti Odluku o grobljima koju je trebala donijeti vaša JLS temeljem čl.18 Zakona o grobljima. Kako su uglavnom sve odluke slične, u večini stoji kao odredba da se pod održavanjem groblja, koji je dio obveze upravitelja groblja, smatra među ostalime uređenje i održavanje zelenila. Nadalje, da upravitelj groblja nije odgovoran za štetu koju gobnom mjestu učine treće osobe. Dakle, valjalo bi provjeriti da li negdje postoji i odredba o odricanju odgovornosti za štetu temeljem više sile ili se vode prema općim odredbama odgovrnosti za štetu. Također, u tome slučaju bi trebalo dokazivati barem objektivnu odgovrnost za štetu temeljem toga jesu li zelenilo održavali na potrebit način. Nakon svega toga bi tek valjalo odvagnuti ima li smisla i izgleda za eventualnom parnicom, naravno uz pomoć stručne osobe, ili barem prigovor na njihov dopis i zahtjevanje saniranje štete. Ili sanirati štetu o svom trošku. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

zahvaljujem na Vašem odgovoru i uputama. Ne vidim da bi se stvari mogle okrenuti u moju korist, a članak u Odluci o grobljima općenito kaže da "Uprava groblja ne odgovara za štetu nastalu na grobnom mjestu koju počine treće ili nepoznate osobe."

Dostavit ću prigovor na njihov dopis i krenuti u saniranje štete o svom trošku...

Srdačan pozdrav
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija