Jump to content
Origanum majorana

Neizvršavanje obaveza punoljetne uzdržavane osobe

Preporučene objave

Poštovani svi,

molim pomoć i konkretan odgovor na pitanja vezano uz niže naveden članak zakona kao i na njegove stavke te eventulanu sugestiju što činiti kako bi i roditelji zaštitili svoja prava.

Uzdržavanje punoljetnog djeteta

Članak 290.

(1) Roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi, odnosno polazi sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, odnosno program za osnovno obrazovanje ili program srednjoškolskog obrazovanja odraslih te redovito i uredno ispunjava svoje obveze, a najdulje do navršene dvadeset šeste godine života djeteta.

       Što podrazumijeva redovito i uredno ispunjavanje obaveza odnosno mogu li od fakulteta tražiti dokaz o pohađanju predavanja i izlazaka na ispitne rokove?

(2) Punoljetno dijete koje je završilo obrazovanje iz stavka 1. ovoga članka, a ne može se zaposliti, roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon prestanka obrazovanja ako dijete nije navršilo dvadeset šest godina.

      Ako i prekine studiranje nakon godinu dana ima li opet pravo na godinu dana uzdržavanja te što ako nakon što prođe ta godina uzdržavanja on ponovo upiše neki fakultet? 

(3) Obveza uzdržavanja punoljetnog djeteta iz stavka 2. ovoga članka prestat će i prije isteka godine dana od prestanka obrazovanja u trenutku kad dijete navrši dvadeset i šest godina.

     Zar može tako počinjat i prekidat studiranje sve do 26. godine?

(4) Punoljetno dijete koje zbog teške i trajne bolesti ili invaliditeta nije sposobno za rad roditelji su dužni uzdržavati dok ta nesposobnost traje.

    Što je potrebno za dokazivanje teške bolesti ili invaliditetea uključujući i psihičku bolest?

(5) Roditelj djeteta iz stavka 1. ovoga članka ima pravo od djeteta, nadležnih tijela i pravnih osoba tražiti i dobiti podatke o djetetovu obrazovanju, odnosno zaposlenju.

    U smislu ovog stavka, ima li roditelj pravo tražiti svu dokumentaciju i od psihijatra odnosno je li psihijatar dužan i dostaviti je?

(6) Smatra se da učenik, odnosno student redovito i uredno ispunjava svoje obveze i kad zbog opravdanih razloga (trudnoće, bolesti i sličnih razloga) nije uspio ispuniti obveze tekuće školske, odnosno akademske godine.

Inače, sada punoljetno dijete je odmah s početkom rastave roditelja shvatilo da, s obzirom na duboko narušene odnose roditelja, ima puno prostora za manipulaciju u svrhu isključivo svoje koristi. Vrlo brzo čim bi mu se proturječilo u bilo kojem smislu, počinje kao izgovor navoditi razne psihičke smetnje poput depresije, anksioznosti, prijetnje samoubojstvom i sl. te tijekom jedne velike svađe biva prepraćen u kliniku gdje mu je dodijeljen psihijatar. Tu tek dobiva krila pa tako srednju školu uspjeva završiti donoseći bjanko potvrde od psihijatra u koje sam upisuje datume izostanke iz škole te je u više od 3 godine školovanja izostao s više od 50% ukupne nastave (navodim minimalni postotak). U našem razgovoru sa psihijatrom nikada nismo dobili njegovu dijagnozu (sada je to više od 4 godine odlazaka psihijatru uz duže prekide) uz objašnjenje kako je praksa da se adolescentima ne postavlja dijagnoza zbog utjecaja puberteta i sl. Zanimljivo je da ga psihijatar podržava u njegovom ponašanju te će vjerojatno ako bude potrebno i retroaktivno ispisivati potvrde, moguće i odjednom izmisliti dijagnozu.

Ono što je zapravo bitno, a da argumentiranim objašnjavanjem ovo ne bi bilo predugačko, jest da se dijete koristi ucjenama i prijetnjama samoubojstvom isključivo kad ga se pita za njegove obaveze, a posebno kada ponestane novaca na računu. Na fakultet uopće ne ide, nije bio niti na jednom predavanju niti dao ijedan ispit, nije ni pokušao niti uopće želi, a radit također neće. Molim savjet kako stati na kraj ovakvom iskorištvanju "dječjih" prava?

Hvala Vam svima i pozdrav

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...