Jump to content

Odustajanje od kaznenog progona


Keni77

Preporučene objave

Pozdrav, imam pitanje. 

Situacija je ovakva, ostecenik sam u tri kaznena postupka, jedan je dovršen na županijskom sudu, osuđen je i čeka se pravomoćnost skoro dvije godine već. Međutim vode se još dva postupka na općinskom i to traje već godinama, prva rasprava se odgađala već nekoliko puta, bolest optuženog, sutkinje etc.. nije još održana ni na jednom od dva suđenja. Mogu li ja ikako sada povuci to? Znam da je vjerojatno nemoguce jer je tužitelj državni odvjetnik, a ne ja privatni tužitelj, ali postoji li kakva mogućnost na primirje ili sporazuman dogovor da se suđenje obustavi? Naime ja uskoro vjerojatno odlazim iz države za stalno, prošlo je mnogo godina od tog kaznenog djela i ako je ikako moguće htjela bih da se to sve obustavi. U tom slučaju ako je moguće moram li ja snositi ikakav sudski trošak, kako to sve funkcionira?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na općinskom se radi o  2 kaznena djela nametljivo ponašanje, a drugo kazneno djelo je sprječavanje dokazivanja (bio je pušten iz istražnog uz jamčevinu da neće prici na određenu udaljenost mi ali je prekršio) i u oba trebam doći kao svjedok a vise mi zbilja nije bitno hoće li sta dobiti za to ili ne jer mi je ono najbitnije županijsko prošlo i za to je odslužio kaznu davnih dana.

uređeno: od Keni77
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 32 minuta, atomic95 je napisao:

Za nametljivo možete povući prijedlog do završetka rasprave. Za sprečavanje dokazivanja ide po službenoj dužnosti. Međutim, ako je povezano sa nametljivim, možda i tu ponestane dokaza. Za nametljivo svakako možete povući. O kojem se stavku radi da budemo sigurni? 

Mogu povuci i neće se mene za ništa teretiti niti ću snositi troškove?

konkretno situacija je ovakva, radilo se o kaznenom djelu silovanja za koje je osuđen a tokom trajanja postupka nakon puštanja uz jamčevinu prekršio je zabranu prilaska i pokušao je utjecati na svjedoke da promjene iskaz, to sam u tom trenutku javila nadležnom DO vise radi straha od ponavljanja kaznenog djela i odmah je vraćen u zatvor, ali općinsko do je otvorilo novi predmet pod tim imenom sprječavanje dokazivanja, u tom postupku su dvoje oštećenika od kojih sam ja jedan, ali i druga osoba je voljna odustati od progona 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što je Atomic napisao, za nametljivo ponašanje, prijedlog za progon možete povući (osim ako u vremenu počinjenja djela niste bila mlađa od 18 godina), no u tom slučaju biti ćete dužna platiti troškove kaznenog postupka sukladno odredbi čl. 149. st. 4. ZKP-a.

Glede sprečavanja dokazivanja, budući da se isto djelo progoni po službenoj dužnosti, nema mogućnosti vašeg "odustajanja ili povlačenja", postupak će se svakako provesti, s vama ili bez vas (jer još je jedan svjedok ako sam vas dobro shvatio).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija