Jump to content

Fizičko i verbalno nasilje


Esperanso1989

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Neki dan je kod mene u kvartu intervenirala policija jer je izbila najprije verbalna svađa između moje prijateljice i susjeda. Povod svađi je bila igra njihove djece, dakle djeca su se međusobno igrala na ulici i doslo je do malih nagurkavanja djece ( djeca u dobi 7g) prilikom čega je susjed došao u dvorište moje prijateljice i počeo se derati i vikati na dijete moje prijateljice

, odnosno na kćer moje prijateljice. Na to mu je prijatljica uzvratila riječima: “nemas se pravo derati na moje dijete”, što je u njemu izazvalo okidač bijesa i izljev mržnje  i nekontroliranih tjelesnih reakcija te ju je najprije verbalnim rijecima poceo vrijedati da je kucka stara, da joj j*** mater sto pita, da ce je ubiti, da je vec odrobijao 7 godina i da ce odrobijat i nju. Da ce ona jos vidjet tko je on i sta je on, da ce on raditi ono sta on hoce. Nakon toga fizicki je nasrnuo na nju te ju jednom rukom silovito zgrabio za vrat i uz nastavku psovanja i uzvika da ce je ubiti.

 

Prijateljica se od straha paralizirala, a sve to iZ ugla je gledala njezina sedmogodisnja kcer. Pozvala je bila policiju, napravljen je zapisnik, on je dala izjavu, a  nakon toga su odmah

otisli k njemu. Kada je policija dosla k njemu, bio je odjednom jako pristojan i rekao da mu je zao i da ce joj se sutra doci ispricati.

 

Frendica je u velikom strahu, boji ga se, reagira na svaki trzaj, cak se boji proci ulicom i boji ga se vidjeti.

 

Mene samo cudi zasto ga policija nije privela tu noc? Barem na jedan dan da ide u pritvor.

On ce valjda samo dobiti prekrsajnu prijavu i to je to.

 

Kako se zastiti od takvih nasilnika??

Klasicna floskula koja se cuje, “nemoj se kaciti s budalom”,  u stilu kao “budalama” se uvijek treba biti pokoran i sutjeti jer su eto “budale.”

 

zar je moguce da na takav nacin pravni sustav funkcionira?

Eto njemu je tako doslo, zaradio je prekrsajnu prijavu i to je to.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 3 minuta, Esperanso1989 je napisao:

Eto njemu je tako doslo, zaradio je prekrsajnu prijavu i to je to.

Ako je cijeli incident doista završio samo sa "prekršajkom", onda prijateljica može podnijeti prijedlog za progon za kazneno djelo prijetnje iz čl. 139. st. 2. KZ-a, jer su ostvareni svi elementi tog djela (i ako policija to tako ne prijavi, onda konkretan službenik ne zna svoj posao).

Pripazite da je prijedlog za progon moguć unutar roka od 3 mjeseca od saznanja za počinitelja i djelo (najbolje bi bilo odmah u ponedjeljak to učiniti izravno na zapisnik kod nadležnog općinskog DORH-a).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, ima pojedinaca koji ne zaslužuju obnašati tu odgovornu i časnu funkciju. Najveći biser kojem sam ja svjedočio bilo je kada je zarezivanje grkljana nožem u dubini par milimetara (zahvaljujući prisebnosti žrtve,koja je trznula glavom unatrag) završilo sa prijavom za oštećenje tuđe stvari (zato jer je počinitelj ujedno i razbio prozor automobila žrtve). Eto, što reći na to?

Čovjeku odmah zahvaliti na dosadašnjoj službi i zaželiti mu sreću negdje drugdje, jer to nije minorna greška u kvalifikaciji (što na kraju krajeva niti nije posao policije) već elementarno nepoznavanje propisa (koji bi morali biti poznati, barem po osnovnim postulatima) ili namjera s ciljem da nitko neće čitati ostatak "papira", pa možda prođe ispod radara. Čovjek ne zna što je gore od ovo dvoje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, netko bi rekao da govorimo previše generalno. Naravno da nisu svi isti, ali sam toliko činjeničnih opisa prekršaja vidio koji su sve samo ne prekršaj. Jednostavno previše toga. Znao sam čuti opravdanja kako se smire strasti, trenutak ludila, žrtva ne želi u kazneni postupak itd. Međutim, znao sam vidjeti prekršaja koji liče na film, primjerice zbog nesuglasice u prometu hvatao autom drugog sudionika, prijetnjom sjekirom u ruci ga izvukao sa mjesta vozača, vukao po cesti do dolaska policije, epilog je čl 6 JRM-a. Možda bi bilo smisla da se može izreći novčana kazna od 10 tisuća kuna. Al je maksimalna tisuću. I zapitam se kako takav prijestup nije nasilničko ponašanje, ali eto.. Dok s druge strane, nekad se zna desiti da zbog puno banalnije stvari čovjek ima probleme godinama. Sad recite vi meni što je gore, pošarati ključem tuđi auto ili hvatati nekog autom, sjekirom ga izvući van, vući po cesti i psovati ga? Prvi primjer rezultira kaznemim progonom, drugi prekršajnim. Ima takvih primjera puno i previše. Skinuo sam par tisuća presuda sa oglasne ploče, što kaznenih, što prekršajnih. Začudi se čovjek čega sve ima. 

uređeno: od atomic95
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 3 minuta, atomic95 je napisao:

Međutim, znao sam vidjeti prekršaja koji liče na film, primjerice zbog nesuglasice u prometu hvatao autom drugog sudionika, prijetnjom sjekirom u ruci ga izvukao sa mjesta vozača, vukao po cesti do dolaska policije, epilog je čl 6 JRM-a. Možda bi bilo smisla da se može izreći novčana kazna od 10 tisuća kuna. Al je maksimalna tisuću. I zapitam se kako takav prijestup nije nasilničko ponašanje, ali eto..

Slažem se, a svemu tome je, u dobroj mjeri, kumovala i praksa, koja za nasilničko ponašanje gotovo da traži "sadizam najviše klase", pa je ponekad nevjerojatno za pročitati kakva sva teroriziranja su završila sa oslobađajućim presudama. I onda se zapitajte kako se žrtva osjeća? Pa nije čudo što neki pravdu uzmu u svoje ruke.

Prije 6 minuta, atomic95 je napisao:

Sad recite vi meni što je gore, pošarati ključem tuđi auto ili hvatati nekog autom, sjekirom ga izvući van, vući po cesti i psovati ga? Prvi primjer rezultira kaznemim progonom, drugi prekršajnim.

Nema sumnje da je drugo gore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 54 minuta, G-man je napisao:

svemu tome je, u dobroj mjeri, kumovala i praksa, koja za nasilničko ponašanje gotovo da traži "sadizam najviše klase", pa je ponekad nevjerojatno za pročitati kakva sva teroriziranja su završila sa oslobađajućim presudama.

I čime se destimulira rad (policije i DO-a) od samog prvog zahvata...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I baš zbog takvih iskustava, događa se bijes javnosti, medijska histerija, a u takvim uvjetima najčešće se prebacuje odgovornost s jedne strane na drugu, ali događa se i po meni još gora stvar od prebacivanja odgovornosti, odnosno da u budućim slučajevima dolazi do totalnog nesrazmjera, pa se razbacuje i sa kaznenim prijavama za nešto što možda j ne zaslužuje kazneni progon. Puno toga sam pročitao u zadnje vrijeme i mogu samo reći da su vidljive velike nedorečenosti i pukotine, te da su famozne reforme nužno potrebne. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , drot13 je napisao:

I čime se destimulira rad (policije i DO-a) od samog prvog zahvata...

Apsolutno. I ne razumijem tada ni poantu takve legislative, ako se u praksi pojavi jednom-dvaput godišnje. Lakše je onda inkorporirati takve slučajeve u neke druge slične događaje odnosno norme (u najgorem slučaju ostaviti ih kao njihov kvalificirani oblik), a ne imati zasebno pravilo, koje je faktički pojavna egzotika.

prije 3 sati , atomic95 je napisao:

...famozne reforme nužno potrebne. 

Meni je ta reforma već pomalo smiješna, jer mi smo u reformi pravosuđa od završetka ratnih operacija, znači tamo od 1996. pa do danas (i dalje se provodi, i vidjet ćete iduće godine, pred parlamentarne izbore, kako će sve stranke u svoj predizborni program na jedno od prva 3 mjesta staviti reformu pravosuđa, jasno po principu copy-paste programa).

Ako u gotovo četvrt stoljeća nismo uspjeli provesti "reformu", onda ili smo nesposobni ili si tu "reformu" možemo mačku okačiti o rep. Bilo je dosta dobrih stvari, i čovjek bi bio pokvaren ili maliciozan da sve portretira crnim, ali osobno, najviše me bode ta inertnost postupovnih zakona, koji ili se kozmetički dorađuju ili se obećavaju "brda i doline" odnosno "kopernikanski obrati" (vidi aktualni ZKP kao najeklatantniji primjer), a na kraju ništa konkretno. Pritom, po meni, od velike pomoću u fleksibilnosti procedure može odigrati tehnologija odnosno napredak informatike, čemu postoji opiranje unutar sustava, kao da smo u 50-im ili 60-im godinama i pojavi ENIAC-a. Puno malih stvari može u kratkom roku podignuti brzinu i olakšati posao, samo da ima volje.

A revolucija, koju Drot spominje, će vjerojatno biti na individualnoj razini kada će ljudi početi uzimati pravdu u svoje ruke. A onda će sustav pokazati svoje mišiće na njima, zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni, ovo bi trebala biti prijetnja iz st. 1., koja se goni po službenoj dužnosti, ako joj je rekao da će je ubiti... Nažalost, ako se u međuvremenu tip smirio, ne vidim ni ja razloga da bi završio na hlađenju. Ove situacije nasumičnog nasilja su zapravo najgore, ne možeš ga zatvoriti po Zakonu o zaštiti nasilja u obitelji jer nisu obitelj, ne možeš po Zakonu o suzbijanju diskriminacije jer nije zbog diskriminacije ili rodne ravnopravnosti, nego eto, i ja se onda ne čudim da policija ne zna po kojoj osnovi bi manijake potjerala na hlađenje, jer ovi zasebni zakoni daju tu mogućnost i praksa kod njih je dosta široka, ali ovakvo nešto... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni, obzirom na sve što se desilo (prijetnja ubojstvom uz fizički nasrtaj i hvatanje za vrat s ponavljanjem prijetnje), on je morao biti uhićen, a onda bi DO odlučio bi li ili ne tražio istražni zatvor. Nažalost, poznavajući princip rada i nevoljkost frekventnog određivanja istražnog zatvora, sudac istrage bi ga, u najboljem slučaju, supstituirao sa mjerama opreza, a iste je mogao odrediti i sam DO.

No, bez podnošenja odgovarajuće prijave od strane policije, sad ispada da sve što se desilo tamo je neka bezvezna svađa susjeda generirana sukobom njihove male djece. Dakle, ispada kao neka benigna glupost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo imamo svježi slični slučaj u kojem je policija uhitila počinitelja prijetnje (počinitelj suprug, žrtva supruga, žive zajedno), Do je tražio istražni zatvor, počinitelj ga je dobio, ali je nakon par tjedana pušten na slobodu, bez da su mu izrečene mjere opreza.

Vratio se doma, budući da mu to nije zabranjeno, a žrtva je par dana zvala policiju po par puta dnevno, iako on nije ništa radio, nego se bojala da bi mogao napraviti, nakon čega je žrtva otišla od kuće kod nekog od obitelji.

I tako se sad čeka suđenje, žrtva se skriva, a počinitelj je doma...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo što je forumašica gore opisala je trebalo ići prijetnja po prijedlogu. Za presumirati je sa oštećena to nije znala, a zašto i bi, radi se o običnim civilima, koji to ne trebaju niti znati. Mene fascinira da se olako ide na prekršaj iako egzistira opasnost od težeg djela. Te riječi nisu izrečene u nekakvom afektu, dok te neko tuče ili da je počinitelj pijan (iako nije opravdanje, DO bi često odbacilo talve slučajeve), već se radi o nasrtaju usred dana uz prisustvo djece itd. Epilog je potencijalna osuda u iznosu do tisuću kuna jer je za prekršaj zatvor skoro kao SF. Iako ne vidim razloga da se neki sudac ne odvaži ga izreći s obzirom na posebne okolnosti, a tu svakako postoje. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali ovo je bilo u afektu, u svađi. Ne radi se o dugotrajnom odnosu između njih dvoje, nego toj trenutnoj situaciji.

Ne negiram da su joj trebali ponuditi podnošenje prijedloga, ali po meni se to jednostavnije (po žrtvu) riješi kroz prekršajni postupak i zaštitne mjere, uz trenutni neizbježni problem da je zakon koji to regulira zastario i s premalim sankcijama...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istina. U tim afektualnim situacijama gdje je u 95 posto slučajeva izrečeno nešto gnjusno samo da se zastraši, a sam čin je u najvećem broju slučajeva samo verbalan, bez realne opasnosti od učina djela kojim se prijeti, svakako bi prekršaj bio efektivniji kad bi se lupilo 5 tisuća kuna kazne. Ovako laiku sa strane izgleda.. Gle, mogu prijetit, ošamarit, malo uhvatit za vrat, sve za 300 kuna. Isplati se. Jednom sam čitao presudu 354kn kazne, 300 odbijeno zbog obrade u PP, epilog 54 kn kazne. 54 kune. Da, 54. Zamislite kako nekom britancu izgleda kad se opije u RH i potuče i sud ga kazni sa 5 funti 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Prvi put u životu suočavam se sa prijetnjom smrti verbalno i uz bijeg mi psuje najmilije usred dana kao službenoj osobi!

Prijavim policiji/ kažu poznat policiji haha/ i to je to još ga nisu našli/ izvješće potpisao i čekam dok manijak vreba i terorističke vrši i dalje ne hladeči glavu svoju 

Nemam dosje niti sam izgrednik 

 

Što da radim?

Ako dorh odbije ja sam prisiljen znači ući u pakao tog života sa dobijanjem kaznene prijave i tko zna što u strahu mogu učiniti 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Evo imam ja slučaj koji je fascinantan i još će se gospodin izvući kako je krenulo. Sve je počelo sa davanjem broja telefona susjedovoj strini koju su ona i muž prodavali. Susjed je na to bio jako ljut jer je kao to on mislio kupiti. Mama mu je rekla neka nazove strinca i neka to riješi on nije htio nego je nastavio sa prijetnjama. I provociranjem. Do jednog dana kad je došao u naše dvorište i počeo vrijeđati i prijetiti. Tad je nazvana policija i drugi dan predana audio snimka vrijeđanja snimljenog poziva ali ne od toga dana kad je zvana policija. Na osnovu tog snimka je policija poslala prijavu na državno odvjetništvo. I sad se mi evo već 3 godine natežemo.....Naši svjedoci, njihovi svjedoci koji naravno sve lažu, a on i dalje provocira na sve načine gdje da ne možeš tužiti.

Npr parkira aute točno gdje tvoji stoje preko put tebe da ga gledaš, stane na cesti, u dvorištu i bulji u tebe naravno nikome nije lako kad te netko pogledom prati, stavi kamere preko puta koje dijelom mogu snimati tvoje dvorište. I kad kažeš policiji kaže da da to nije kršenje mjera i da ga se ne može tužiti za to.

 

Pitanje kako stati na kraj sa takvim susjedom ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija