Jump to content

Prava i obveze na nekretnini i zemljištu


DantonWer

Preporučene objave

(1)
Situacija je ovakva. Kuća ima 4 odvojene stambene jedinice, nije etažirana i vlasništvo cijele kuće je podijeljeno na 4 suvlasnika u omjerima: 1/2 - jedna linija nasljednika [vlasnik A] i 1/4, 1/8, 1/8 - druga linija nasljednika [vlasnik B], četvrtine su u igri jer se je prepisivalo na djecu zbog dugova. Vlasniku A je u interesu da se kuća podijeli na način da se točno zna koliko i što kome pripada i da se po mogućnosti vlasništvo podijeli po stambenim jedinicama. Da li je taj postupak ikako moguće provesti bez volje za istim vlasnika B?

(2)
Troškovi režija se dijele prema vlasničkim udjelima, ali vlasnik B ne plaća svoj dio jer živi u stambenoj jedinici koja ima zasebno brojilo, dok vlasnik A živi u stambenoj jedinici koja ima brojilo zajedničko sa ostatkom kuće i primoran je sve plaćati kako mu zbog dugova ne bi isključili vodu i struju. Koji je postupak utjerivanja dugova za režije od vlasnika B?
Da li obveza plaćanja režija proizlazi iz vlasništva nad nekretninom ili iz "vlasništva" brojila? Može li vlasnik B tražiti od vlasnika A da plaća polovicu računa za njegovo brojilo na temelju suvlasništva njegove stambene jedinice ili je obveza podmirivanja tih dugova isključivo na korisniku tog brojila, odnosno vlasniku B?

(3) nevezano za gornji slučaj
Spoj na vodovod (stranka A) prolazi ispod tuđeg zemljišta (stranka B) - ulica na kojoj je kuća nema vodovod, ali je imaju ulice ispod i iznad na koje su se te kuće spajale. Kakva prava ima vlasnik nekretnine (stranka A) čiji spoj na vodu prolazi ispod tuđeg zemljišta? Konkretan slučaj: ako cijev pukne, da li stranka A ima pravo bez dopuštenja stranke B doći bagerom, razrovati mu pola dvorišta i popraviti cijev za vodu jer u suprotnome neće imati vode u kući?
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija