Jump to content

Porez i prirez na dohodak po godisnjoj prijavi


alex001

Preporučene objave

Pozz moji branitelji,

moram postavit pitanje sta sam danas dobio uplatnicu kako stoji u naslovu od cca 3000kn.za uplatit.U opcoj invalidskoj mirovini sam nekih

odprilike 16 godina i nikad nisam dobio ovo cudo za uplatit nego evo sad 1.put za navodno 2018.godinu.Pitanje je jeli to nesto novo ili je 

kao po obicaju nekakva greska.Lud sam cjelo jutro(sigurno nam se opet igraju sa zivcima)LP i unaprijed hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 12 minuta, alex001 je napisao:

6000kn po najnovijem,a jel placam porez i prirez od nesamostalnog rada kako pise u rjesenju?I zasto pise u naslovu Privremeno porezno rjesenje?

Tocno mirovina je nesamostalni rad:

http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/view.asp?file=Pnr.XML

Porezna uprava uvjek izdaje "Privremeno porezno rjesenje", a vjerojatno da moze eventualno naknadno po potrebi izdati "Porezmo rjesenje"

https://novac.jutarnji.hr/novcanik/trikovi-poreznika-koja-je-razlika-izmedu-konacnog-i-privremenog-poreznog-rjesenja/7724838/

Plati do roka navedenog u rjesenju inace ce ti drmnuti gradu kamatu da bus se izuval u zraku.

uređeno: od malicovjek
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očito ti je nešto ili dodatno plaćeno ili si izgubio neki osobni odbitak.

Imaš li djece koja su bila upisana kao tvoja porezna olakšica tj osobni odbitak i da li je tu došlo do promjene da ih je eventualno supruga prebacila kao svoju olakšicu.

Druga varijanta je da ti je netko sa osobnog odbitka dobio prihod preko 15.000 kn (na godišnjoj razini, student servis ili stipendije ili koja druga vrsta prihoda) pa je prebačen limit za poreznu olakšicu. 

Treća varijanta je da si tijekom prošle godine iz nekog razloga ušao u oporeziv dio prihoda ali ti to nisu obračunali na mjesečnoj bazi već na godišnjoj kaj nije tvoja greška nego onoga tko ti isplaćuje dohodak ali te ne oslobađa plaćanja poreza.

U svakom slučaju receptura da odeš do porezne ti je najbolja da ti pojasne gdje i kako je došlo do pojave porezne obveze. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam sina koji je prosle godine postao punoljetan a na izvadcima iz mirovinskog kod mirovine mi je kao i prije obracunavan porez i prirez.Neznam

stvarno ali cu otic kad stignem u poreznu.Koju preporucate u Zg,glavnu ili...jer vidim ova sta mi je poslala Tresnjevka ima 2.1 ocjenu na google-u

za svoj rad(sve negativno),te jel mogu u nekom drugom gradu ako ne mogu u Zg?Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ipak mi je nešto sumnjivo naslov teme "porez i prirez po godišnjoj prijavi " da ipak niste radili zahtjev za povrat poreza kao recimo ja prvi puta ove god za 2018. Prošle godine nisam ni znao da imam to pravo već sam to uradio na sugestiju prijatelja koji ide po svim sastancima udruga iz DR. Naravno ja očekujem porvrat  na ne uplatu sad dali su obračun poreznici radili svima ne znam ali moguće je pa vi po nekoj osnovi znanoj samo njima imate povrat to pitajte njih Navodno smo imali pravo na povrat i za 2017. barem im je tako rečeno ali očito većina braniteljske populacije to nije znala ili neki ipak jesu ali su šutjeli.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od 2018 godine (prva prijava za godinu 2017) vise se ne predaju porezne prijave (za redovan rad i redovne mirovine) osim za posebne slucajeve koji moraju, porezna uprava ima sve dostupne podatke (vase uplate po osnovama poreza) i automatski vam obracunava godisnji porez i prirez i izdaje privremeno porezno rjesenje.

uređeno: od malicovjek
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozz

evo da javim odgovor mailom koji sam dobio.Kazu da je to zbog toga sto mi je "sin bio kao olaksica za uzdrzavanog clana a da je prosle

godine ostvario primanja veca od 15 000 kuna".

Sad bi vas ja pitao:sin mi je 2017.napunio 18 godina te je za tu 2018.bio punoljetan,2018 je vec bio u Njemackoj i tamo je radio te u Hr.nije

ni dana radio.Dali je moguce da su oni iz De.vidili njegova primanja te me sad j... da uplatim 3 000kuna nekog poreza i prireza?

Sta radit dalje i jesam li trebao odjavit sina kad je postao punoljetan(nisam upucen u te zavrzlame).Moze li se to ako je tako nekako rijesit da

ne platim ili bilo sta drugo? lp i hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HR je u EU i informacije se razmjenjuju, HR i DE imaju potpisan "ugovor o socijalnom osiguranju" kao sto HR ima potpisan ugovor sa svim zemljama u EU pa i jos mnogim zemljama u svijetu.

Trebao si ga odjaviti (skinuti sa svoje porezne kartice) kad je poceo raditi.

Plati nema druge, budi sretan da ti nisu opalili jos i kaznu, nazalost covjek se uci na vlastitim greskama, a mozda iz tvog primjera neko drugi nauci pa ispravi svoju gresku na vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije problem sto on radi i placa porez u DE, vec je problem sto si ti dok je on radio i primao placu za sebe, njega imao kao poreznu olaksicu i nisi u proracun RH uplatio dio poreza koji si trebao uplatiti.

Odjavi ga obavezno barem sa 30.06., nazalost taj dodatni porez i prirez ceka te i za prvih 6 mjeseci ove 2019.god.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija