Jump to content

OSTVARIVANJE PRAVA NA PRIJEVR. MIROVINU I TJELESNO OŠTEČENJE.


Jasna65

Preporučene objave

Lijepi vam pozdrav. Molim vas da mi dadete savjet vezano za stjecanje prava na prijevremenu mirovinu.  sa danom 10.05.2019. navršila sam 32 god staža a imam 54 god.  Na komisiji za tjelesno oštećenje utvrđeno mi je oštečenje od 70% imam li kakva prava po toj osnovi i kako ih ostvariti. Hvala vam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,

Po novom mirovinskom zakonu ZOMO-u, zene mogu u "prijevremenu starosnu mirovinu" po prijelaznom periodu za zene, tek kad navrsite u 2024 godini 59 godina zivota i morate imati minimum 34 godine radnog staza, uz penalizaciju - umanjenje takve mirovine za 18%.

Prvenstveno pravo koje imate da mozete zatraziti "naknadu za tjelesno ostecenje", ispunjavanjem i predajom obrasca " Zahtjev za priznanje prava na naknadu zbog tjelesnog oštećenja ".

Ako ste mislili na pravo na "invalidsku mirovinu", o tome porazgovarajte sa svojim lijecnikom obiteljske medicine, vas izabrani lijecnik morao bi na to moci odgovoriti,  on pokrece postupak za invalidsku komisiju.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Jasna65 je napisao:

Pozdrav  Mogu li možda u Prijevremenu mirovinu ako ostvarim jedan uvjet a to je 34 god staža tj. za 2 god.

 

 

Ne u "prijevremenu starosbnu mirovinu" po ZOMO-u mozete tek kad steknete oba uvjeta, i godine starosti i potrebne godine rada, a to je kao sto sam vam vec napisao 2024 godine kad navrsite 59 godina zivota a staza cete imati i vise nego potrebnih 34 godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav! Koja je onda svrha povjerenstva ili komisije za utvrđivanje tjelesnog oštečenja ako ne mogu ostvariti nikakva prava ili olakšice (naknadu)  ili je to jednostavno neka forma koja ništa ne vrijedi. Ako imam oštečenje 70% i još trebam 5 god. raditi do mirovine ili biti invalid 110%. ili umrijeti na poslu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pozdav! U prvom odgovoru dobila sam informacijuda imam pravo na naknadu za tjelesno  ostečenje i da popunim zahtijev za priznavanje prava. Molim vas da mi objasnite kome da se obratim za  ostvarivanje tog prava jer sam  u mirovinskom dobila informaciju da nemem nikakvo pravo na naknadu jer nije prof.   oštečenje ili povreda na radu. Kako mi se zdrav. stanje pogoršava novi nalazi lošiji, kad mogu ponovo na povjerenstvo za Oštečenje?  Po zadnjem rješenju imam tjelesno oštečenje od 70%, zato me zanima gdje i imam li uopće pravo na bilo kakvu olakšicu, ili jednostavno ako znadete odvjetnika iz tog područja. Hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija