Jump to content

nerazvrstana cesta proširena preko septičke jame


Vele84

Preporučene objave

                                                                                 

Poštovani,

Molio bih Vas za pomoć,

naime zanima me da li je temeljem zakona o cestama, prijavnog lista, odlukom općine  te snimkom izvedenog stanja dopušteno proširiti do tada neasfaltiranu ulicu preko privatne čestice i oduzeti dio čestice ispod koje se nalazi septička jama, te nakon toga popločiti cestu i  oduzeti dio parcele preko septičke jame te tako zatvoriti pristup septičkoj i onemogućiti vlasnika u korištenju i pražnjenju iste.

Upravo to mi se dogodilo u jednoj općini u dalmaciji gdje sam kao vlasnik nekretnine za odmor dobio rješenje zemljišnoknjižnog suda u kojem me se obavještava o broju oduzetih kvadrata te da ih je općina upisala u svoje vlasništvo i proglasila nerazvrstanom cestom.

Napominjem da oduzeti dio nikada u naravi nije bila cesta, već moja septička jama, a cesta prolazi pored moje parcele.

U općini  me uvjeravaju da je to sve po zakonu, a ja odbijam vjerovati da živim u zemlji gdje se tako lako može oduzimati privatno vlasništvo pod krinkom zakona o cestama, pa sam želio provjeriti navedene tvrdnje s Vama.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost je tako donošenjem Zakona o cestama, prema kojemu i odredbama čl.131- JLS dale za pravo (koje naravno crpe iz takovog zakona) ponašati se kao i u vašem slučaju. Kako za to moraju biti ispunjene određene pretpostavke, a već se ovdje dosta pisalo o slučajevima kao vaš, možda bi vam bila zanimljiva cijela tema a posebno zadnji odgovor poštovanog korisnika Sevo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitao sam cijelu temu i prije nego sam postavio pitanje i vidio da je taj zakon o cestama dosta problematičan i da je JLS-e dao puno prostora za (da budem blag)  slučajne pogreške.

na kraju se svi loptaju i ispada da odgovornosti nema, općina tvrdi da je tako geodet izmjerio, a geodet kaže da mu je tako rekao ovlašteni predstavnik općine da mjeri.

saznao sam da u praksi općine najčešće šalju komunalnog redara (kao ovlaštenog predstavnika) na teren sa geodetom i onda  komunalni redar govori geodetu gdje da mjeri !!! 

u katastru su mi rekli otprilike da sam si sam kriv što sam taj dio ostavio javno dostupnim većem broju korisnika te da sam se trebao ograditi zidom i ne bi bilo problema.

nisam u temi vidio da je netko imao slučaj da mu je cesta proširena baš preko septičke jame (koja je dio kuće) te nakon toga popločena tako da se bez rušenja i uklanjanja ceste (što sumnjam da je zakonski baš dozvoljeno bez dozvole općine) nije moguće vršiti pražnjenje, iako je bila betonirana sa vidljivim poklopcem za razliku od ceste koja je bila makadam pored toga. Dakle radi se o smetanju posjeda kuće odnosno septičke jame pa me zanima da li to ima kakvog utjecaja.

i jasno mi je da zakon o cestama vjerovatno nije pisan tako da bude protuustavan ali mi nije jasno kako ne postoji nikakva odgovornost onoga tko snimkom izvedenog stanja određuje što je cesta?  Ako se nešto zove snimak izvedenog stanja onda valjda snimaju izvedeno stanje ceste, a ne još okolo kako im padne na pamet.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo

, Spitfire je napisao:

posebno zadnji odgovor poštovanog korisnika Sevo

sam vam naveo najviše poradi ovih dijelova,

Citiraj

Pa tako, prema praksi Vrhovnog suda nakon što je cesta sagrađena, vlasnik više nema  mogućnosti povrata reinvindikacijom. Stoga je pitanje tijeka zastare glede naknade za to ranije privatno zemljište, a koje je sad cesta, vezano uz nemogućnost stvarne (stvarnopravne) zaštite. Od trenutka kada je vlasnik izgubio mogućnost raspolaganja s tim dijelom zamljišta, teče rok za naknadu osnovom obveznopravnog zahtjeva. Samim time i rok zastare.

Citiraj

te tužbom za zaštitu posjeda propisanom Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Znači ništa ne prepuštati slučaju i odmah poduzimati sve raspoložive mjere.

što bi značilo da rješenja ima ako bi ste se s nekim od navedenih htjeli uhvatiti u koštac. No naravno da bi vam za to trebala pomoć stručne osobe, odvjetnika.

S druge strane, nisu ni sve JLS baš takove da se s njima ne može nešto probati dogovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija