Jump to content

Donacija firmi


nataša5

Preporučene objave

Pozdrav,

situacija je sljedeća, tvrtka iz Hrvatske koja inače posluje isključivo s inozemstvom, trenutno je u mirovanju radi bolesti direktora ( koji je i jedini zaposleni). Tvrtka s kojom je dosta poslovala iz Njemačke želi uplatiti neku vrstu donacije hrvatskoj tvrtci kao pomoć zbog bolesti i da lakše nakon 2 godine pokrene nazad poslovanje. Da li je to moguće i kako se to porezno tretira?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, moguće je. Porezna neće specijalno tretirati tu uplatu. Tko god vodi knjigovodstvo, postupit će na sljedeći način: proknjižit će priljev novca na žiro-račun na dugovnoj strani  i prihod od donacija na potražnoj strani. Ako je to i jedini prihod u toj godini i recimo da nema drugih rashoda, na taj iznos na kraju godine treba platiti 12% poreza na dobit. S ostatkom novca firma raspolaže normalno za daljnje poslovanje i svrha te donacije je ispunjena. 

Pretpostavka je da će tvrtka iz inozemstva izdati odgovarajuću ispravu koja vjerodostojno opisuje o čemu se radi i koja ovdje služi kao isprava za knjiženje. 

Dakle, što se tiče tvrtke iz RH, sve je ok. Nećemo previše brinuti za tvrtku iz Njemačke, ali moguće je da će ona u svojoj državi na to platiti nekakav porez. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija