Jump to content

Podjela imovine izmedu 3 brata koji se ne slazu


rendulic.tomislav

Preporučene objave

Poštovanje. 

Moja situacija je ovakva. Imam 2 brata.nasa majka je za zivota imala 18 000m2 zemlje na 3 razlicite cestice. (14 000+2000+2 000kv2) za zivota je jednom bratu prepisala 1/2 zemlje znaci 9 000m2. A nakon njene smrti se njenih 9000m2 dijeli na nas troje. Sada onaj prvi brat ima 12 000m2 a ja i drugi brat svako po 3000m2. Ja sam kupio od prvoga brata njegovih 12000m2 i sa mojih 3000 imam ukupno 15 000m2. Problem je sto je to vlasnistvo na 3 razlicite cestice i sto drugi brat nece ni prodati svoj dio niti otkupiti moj. A on s tih svojih 3000m2 ima po malo udjela u sve 3 parcele. Sta sada ja mogu napraviti i kako povuci crtu gdje je moj dio a gdje njegov? Kako ga izvlastiti ili podijeliti parcele kad on kaže da nece dati potpis za parcelaciju koju sam  ja  htio platiti???
Moze li on meni ili ja njemu braniti koristenje zemlje  dok se ne rijesi parcelacija i dok se ne zna tocno koji komad zemlje je ciji???
Drugi problem je  i podjela kuce. Ovaj  brat koji ima najmanje zemlje ima najveci dio kuce jer on  zivi tamo i ima 60% udio a ja i drugi brat po 20%. Kuca je katnica ali nije etažirana ni legalizirana. On opet ne zeli prodati svoj dio a nece otkupiti nas dio. A on i dalje koristi i cijelu zemlju i tu kucu kao da je sve njegovo. Dali mi mozemo zakljucati jedan kat kuce ili kako mu zabraniti koristenje zemlje dvorista i kuce jer se on na sve oglušuje i govori da je to trebalo biti sve njegovo jer je on ostao zivjeti tamo. Hvala .
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući da se radi o suvlasništvu, nitko nikome ne može braniti korištenje cijele ili dijela bilo koje nekretnine. Dakle, ne možete zaključati kat kuće ili mu zabraniti korištenje dijela dvorišta ili korištenje dijela zemlje. Ukoliko to napravite, on Vas može tužiti za smetanje posjeda i u tom postupku će uspjeti. 

Trebali biste predložiti sudsko razvrgnuće suvlasništva i to sa dva odvojena prijedloga. 

U prvom prijedlogu predlažete razvrgnuće tri čestice ukupne površine 18000 m2, pa će se u tom postupku te nekretnine fizički podijeliti između vas i brata na način da ćete vi biti vlasnik točno određenih 15000m2, a brat točno određenih 3000m2. 

U drugom prijedlogu ćete zatražiti razvrgnuće suvlasništva na čestici na kojoj je sagrađena kuća i to civilnom diobom - prodajom na dražbi i podjelom iznosa dobivenog prodajom. Pokretanjem tog postupka se možda promijeni i stav Vašeg brata oko toga da neće otkupiti vaše udjele, budući da će postojati velika šansa da ostane bez kuće u kojoj živi. 

Također, ako ste potpuno isključeni iz korištenja te kuće i tamo živi isključivo vaš brat, imate pravo brata tužiti za plaćanje naknade za korištenje vašeg dijela kuće.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znate li koliko kosta takav postupak razvrgnuca cestica i koliko traje? Dali je potrebno isto kao kod parcelacije traziti geodete i raditi elaborate podjele ili to sud samo odredi gdje ce se povuci crta na kojoj cestici? Hoce li on i dalje  u svakoj cestici imati po malo udjela ili se moze napraviti da dobije cijeli svoj dio npr od najvece cestice.da se ove dvije manje ce cijepaju dodatno?

Kod kuce je problem jer je on tatom  sudjelovao u gradnji i dogovorili su se usmeno  da tata i mama zive dolje a on na katu. Na temelju toga je i dobio 60% kuce. Ali nije nigdje odredeno pismeno niti nakon ostavinske rasprave  da je njegov dio gornji kat. tu je i veliko potkrovlje koje doduše nije uredeno i mnogo dodatnih prostorija koje je on nazidao po dvoristu. mogu li ja unatoc tome sa svojih 20% udjela ipak  traziti razvrgnuce suvlasnistva cestice na kojoj je kuca i prodaju te kuce cak i ako se mozda drugi brat bude protivio s svojih 20 % . Znaci ja bih jedini trazio to pošto je to jedini nacin da mi isplati moj dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bih ulazio u procjenu troška, jer bih vam vjerojatno nešto pogrešno rekao. U svakom slučaju će biti potrebno sudjelovanje vještaka geodetske struke jer sud ne može sam, po svojem nahođenju, ''povući crtu''. Poanta razvrgnuća i jest da se formiraju zasebne čestice na kojima će dotadašnji suvlasnici biti upisani kao isključivi vlasnici. Kada se razvrgnuće provodi na tri čestice istovremeno ne moraju se sve cijepati, tako da će najvjerojatnije doći do cijepanja samo najveće čestice da bi svatko dobio površinu koja mu pripada. 

Što se tiče kuće, sve što ste napisali nije relevantno za postupak razvrgnuća, budući da udjeli nisu sporni. Dakle, brat je upisan na 3/5, a vi i drugi brat na po 1/5. Svaki suvlasnik ima pravo predlaganja razvrgnuća suvlasništva. Dakle, vi kao suvlasnik 1/5 možete predložiti civilno razvrgnuće suvlasništva (prodajom i podjelom iznosa dobivenog prodajom). Braća se mogu protiviti tome, ali to u konačnici postupak može samo oduljiti, a ne i spriječiti. Svaki suvlasnik ima pravo na razvrgnuće suvlasničke zajednice, pa tako i vi, bez obzira koliko mali suvlasnički udio imate. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Troškove inicijalno snosite vi (dakle, inicijalno vi plaćate sudsku pristojbu, izlazak suda na lice mjesta i vještaka), a prije okončanja postupka možete tražiti naknadu tih troškova od ostalih stranaka u postupku te će vam naknada tih troškova biti dosuđena sudskim rješenjem o razvrgnuću, ali razmjerno suvlasničkim udjelima. 

Dakle, za nekretninu (zemljište) koje dijelite s jednim bratom bit će vam dosuđena samo 1/6 troškova, budući da ste vi suvlasnik u 5/6.

Za kuću će vam biti dosuđene 4/5 troškova, budući da ste suvlasnik u 1/5.

Ukoliko angažirate odvjetnika za zastupanje u tom postupku, trošak odvjetnika snosite u cijelosti sami. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija