Jump to content

javna nabava- izjava


danijel014

Preporučene objave

molim za savjet. Ponuditelj je strani državljanin te je opunomoćio osobu ovlaštenu za zastupanje da podzima sve radnje za predmet nabave i postupka. Javni bilježnik je u svrhu izjave o nekažnjavanju   potvrdio da se radi o potpisu kao svom i da je potpis istinit. Samo što je tu ovjerenu izjavu uzeo od treće osobe, dakle niti od ponuditelja kao direktora firme iz druge države niti njegovog opunomoćenika, već treće osobe iz RH. Dakle ta treća osoba iz RH koja se niti ne navodi u sudskom registru daje ovjerenu izjavu kojom potvrđuje da je potpis ponuditelja u vezi potvrde o nekažnjavanju istinit...

Ovo je uobičajeno da daju osobe ovlaštene za zastupanje, samo ako znate ima li zakonskog uporišta za davanje takve izjave od strane treće osobe koja je iz RH?

 

puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam. Radi se o Izjavi o nekažnjavanju za gospodarski subjekt sukladno članku 251. Zakona o javnoj nabavi...U Zakonu stoji kako tu izjavu potpisuju isključivo osobe ovlaštene za zastupanje, članovi upravnog ili nadzornog odbora koje mogu donositi odluke za gospodarski subjekt. Detaljnim pregledom u izvadak iz sudskog registra, nigdje se ne spominje osoba koja je potpisala izjavu osim da ju je osoba ovlaštena za zastupanje opunomoćila. 

Ovdje se radi o specifičnoj grupi ljudi koji mogu to potpisati, ma mi je malo čudno da opunomoćiš bilo koga za radnje u postupku javne nabave a da ne spada u kategoriju osoba iz gornjeg članka. Ako bi ovo i prihvatili kao valjano možda bi u žalbenom postupku lako pao predmet....

 

Puno hvala i ako može još jednom osvrt _)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Načelno govoreći, punomoćnik osobe ovlaštene za zastupanje može poduzimati sve što može i osoba ovlaštena za zastupanje, u njezino ime i za njezin račun, ako je na to ovlašćuje punomoć. Dakle, sve ono što poduzima punomoćnik, smatra se kao da je poduzeo i onaj tko je punomoć dao. Može se pokušati osporiti u žalbi, ali mislim da to nije valjani žalbeni razlog, jer na punomoć i ovlasti punomoćnika upućuju općeniti propisi, poput odredbi čl. 313. i dalje Zakona o obveznim odnosima, koji se primjenjuju na sve vrste punomoći, a čak i Zakon o javnoj nabavi implicitno govori o mogućnosti da se daje punomoć (npr. u članku o izuzeću ako je predsjednik komisije opunomoćenik stranke, što znači da implicitno postoji takva mogućnost).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala Ruby,,,na dnu izjave je sljedeće:

Ovaj obrazac potpisuju osobe (osim ovlaštene/ih osobe/a za zastupanje gospodarskog subjekta koja/e je/su za gospodarski subjekt i za sebe dao/dale Izjavu o nekažnjavanju  koje su članovi upravnog, upravljačkog ili nadzornog tijela ili koje imaju ovlasti zastupanja, donošenja odluka ili nadzora toga gospodarskog subjekta, a koje su državljani Republike Hrvatske. Ovaj obrazac Izjave o nekažnjavanju mora imati ovjereni potpis davatelja Izjave kod javnog bilježnika ili kod nadležne sudske ili upravne vlasti ili strukovnog ili trgovinskog tijela u Republici Hrvatskoj. 

Da li iz ovoga onda može proizlaziti da navedene osobe mogu dati npr. posebnu punomoć za upravo tu radnju potpisavanja i ništa drugo? Dakle, da nije isključivo da izjavu o nekažnjavanju potpisuju samo osobe ovlaštene za zastupanje već i da mogu opunomoćiti treću fizičku osobu?

hvala najljepša 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija