Jump to content
BDM0302

Solemnizacija ugovora u sumnjivim okolnostima

Preporučene objave

Pozdrav svima,

najprije ću se ispričati jer nisam sigurna spada li moje pitanje u Obvezno pravo.

Interesira me da li su Javni bilježnici obavezni uključiti Centar za socijalnu skrb u slučaju kada je situacija prilikom Potpisivanja ugovora o doživotnom uzdržavanju problematična, i kada djeca osobe koja nesrodnim osobama Ugovorom prepušta imovinu.

Naime starac od 97 godina, teško pokretan, nemoćan, dan poslije pogreba supruge u svojoj kući potpisuje takav ugovor nesrodnim osobama, stranim državljanima (Njemačko državljanstvo, Poljaci). Njegovi najbliži srodnici (kći i unuka) su prisutne, v.d. Javnog bilježnika je svjedok verbalnog napada i prijetnji više osoba prema istima i onemogućavanje da razgovaramo sa njim. Iskazujemo sumnju u cijeli postupak, v.d. Javnom bilježniku izrijekom kažemo da mu te osobe onemogućuju medicinsku skrb, da nam u tjedan dana od smrti njegove supruge nisu dopustili da razgovaramo s njim i dovedemo doktora i da mislimo da otac neće doživjeti još 6 mjeseci.

V.d. Bilježnika, sliježe ramenima i kaže da je po njenom mišljenju čovjek priseban i solemnizira ugovor. Moram napomenuti da je v.d. prvi put vidjela starog čovjeka, koji teško govori, koji je evidentno uplašen i u šoku od cijele te situacije, supruga mu je bila 20 godina mlađa, izvrsnog zdravlja. Umrla je naglo, a njena djeca su se tu zatekla jer su bila na godišnjem odmoru, riječ je o malom dalmatinskom mjestu. A imovina koju im je ugovorom dao je znatna, stan i garaža u Zagrebu, stan u Waršavi, kuća od 400 kvadrata prvi red do mora. I još moram naglasiti da je on sve to imao prije ženidbe za njihovu majku, dakle nema govora o bračnoj stečevini.

Ugovor je solemniziranog bez prisustva ovlaštenog prevoditelja iako oni ne govore hrvatski dovoljno dobro da mogu pročitati i razumijeti službene dokumente napisane na hrvatskom jeziku.

1. Da li je v.d. bila obavezna uključiti Centar za socijalnu skrb i provjeriti navode srodnika?

2. Da li je prilikom solemniziranja ugovora trebao biti prisutan ovlašteni sudski prevoditelj?

3. Da li je takav Ugovor valjan?

4.Kakve pravne korake možemo poduzeti (Centar za socijalnu skrb je obaviješten) da bi se ugovor raskinuo i da udaljimo te ljude od oca?

Oprostite na podužem postu i unaprijed hvala na svim odgovorima.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Možete kao zainteresirane osobe osporavati sposobnost Vašega oca da sklopi takav sporazum, možete isticati mane volje, prisilu prema njemu, javni bilježnik može biti svjedok. Međutim, centar za socijalnu skrb, ako nije bio pokrenut postupak radi lišenja poslovne sposobnosti, ovdje nema nikakve ovlasti. Što se tiče prevoditelja, teško je da će stjecatelji prigovarati da im je ugovor bio nejasan (ako sam dobro razumjela, otac, kći i unuka su hrvatski državljani i govore hrvatski jezik, a davatelji uzdržavanja su strani državljani i govore njemački, odnosno poljski?)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ruby puno hvala na odgovoru, znači koliko sam razumijela javni bilježnik u takvim okolnostima, kojima je svjedočio nema obvezu “provjeriti”, “utvrditi” navode srodnika, odgoditi solemnizaciju dok stručne osobe (Centra za soc. skrb) ne izađu na teren? U najmanji ruku otac je dokumetacije potpisao pod “prisilom” i “ucijenom” da će ostati sam, što on u svom stanju ne može, netko mora 24 sata biti uz njega?

I drugo što me zanima je da li mi možemo osporavati valjanost ugovora s obzirom da sudski vještak - prevoditelj nije bio prisutan s obzirom da su davatelji uzdržavanja strani državljani i nisu mogli u potpunosti razumijeti svoje obveze?

Otac ima svoje prihode, mirovinu cca. 4 000 Kn i prihod od iznajmljivanja apartmana cca 20 000 E godišnje neto, tako da o novčanoj potrebi uzdržavanja u ovom slučaju nema. 

Hvala

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Vidite čl. 34., 57. i 58. Zakona o javnom bilježništvu - ako on ne posumnja da kod osobe postoje nedostaci u volji, nesposobnost i sl., on na to mora upozoriti stranke. Ako stranke i nadalje inzistiraju da se radnja obavi, on mora tu radnju obaviti, i zabilježiti da je stranke upozorio na nedostatke. On mora ispitati jesu li stranke sposobne i je li akt koji namjeravaju sklopiti odražava njihovu pravu volju. Javni bilježnik ne može uskratiti provođenje službene radnje, ne može odgoditi solemnizaciju, a niti centar ne može provjeravati nečiju poslovnu sposobnost po prijavi javnog bilježnika.

Što se tiče prigovora da davatelji uzdržavanja nisu razumjeli svoje obveze, proizlazi da se žalite u korist druge strane, da ističete razloge koji Vama uopće ne idu u prilog. 

Uzdržavanje se i ne mora sastojati u novcu, može se sastojati u brizi, vođenju kod liječnika, životu u zajednici s nekim i sl.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Moram priznati da sam zbunjena objašnjenjem o prevoditelju, moj prigovor ide na nerazumijevanju  davatelja koje su njegove obaveze, ako ne razumije tekst ugovora o svojim obavezama onda ne može ni pružati takvo uzdržavanje, u konkretnom slučaju ne vodi primatelja uzdržavanja doktoru i onemogućuje posjete patronažne sestre. 

I nije mi jasno koje kvalifikacije ima javni bilježnik da bi mogao u pola sata zaključiti da je netko “poslovno sposoban” i na osnovu toga solemnizirati ugovore koje primatelja uzdržavanja mogu ugroziti. Javni bilježnik je pravnik, a nema diplomu psihologa ili psihijatra. 

Zbog ovakvih propusta zakonodavca i imamo slučajeve zlouporabe ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

Puno Vam hvala na odgovorima, pomogli ste mi da donekle shvatim šta mi je činiti.

Lijep pozdrav

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


  • Online korisnici

    No members to show×
×
  • Napravi novi...