Jump to content

Prag stjecanja od 77.000kn za paušalne obrte


Introspective

Preporučene objave

Pozdrav svima,

Istražujem sve moguće propise vezane za poslovanje paušalnog obrta sa inozemstvom pa sam naišla na pojam praga stjecanja od 77.000kn. Prema onome šta sam pročitala prilikom kupnje dobara iz zemalja EU ukupne vrijednosti do 77.000kn godišnje ne plaća se PDV u HR.

Meni bi trebalo pojašnjenje tih mogućnosti i kako to porezno i pravno funkcionira s obzirom da tek planiram otvaranje obrta i nemam nikakvih iskustva s tim porezima i slično.

1. Što sve spada pod ta dobra koju se može može kupiti i za koju se ne plaća PDV?

2. Da li ovdje mogu spadati usluge hostinga, Facebook i Google oglašavanja? Negdje sam naišla da se na uslugu facebook oglašavanja obavezno plaća PDV?

3. Da li ovdje spada i kupovina softwarea u EU?

4. Ako meni tvrtka od koje kupujem software na računu napiše "reverse charge", šta to znači ? Da li ja u tom slučaju moram platiti PDV iako nisam dosegla prag stjecanja od 77.000kn?

5. Ako mi izdaju račun bez "reverse charge" šta onda? Da li to znači da su oni u tu cifru zaračunali PDV svoje države? Da li u tom slučaju ta kupovina ulazi u taj prag stjecanja od 77.000?

5. Ako ja kupujem software u nekoj tvrtki u EU i ako oni meni zaračunaju svoj PDV, da li ja opet moram platiti PDV u HR?

6. Ako je dajem uslugu van HR da li ja moram navesti na računu "reverse charge" iako nisam u sustavu PDV-a?

7. Šta je sa zemljama trećeg svijeta (van EU)? Ako kupim neku uslugu ili robu iz zemalja trećeg svijeta da li plaćam PDV u RH?

8. Ako prodam nešto u zemlje trećeg svijeta da li moram na računu navesti "reverse charge"?

 

Planiram otvoriti obrt uz potpore HZZ-a. I sad, pošto oni financiraju i PDV na robu i usluge, a neznam kako stoje stvari sa tim plaćanjem, ne znam da li je moguća sljedeća situacija. Ako bi platila robu i usluge vam HR sa PDV-om, da li nakon toga mogu koristiti taj prag stjecanja od 77.000kn? Drugim rječima, ako slučajno platim jednom PDV da li se smatra da ja ne koristim taj prag i da mi onda to neće više biti omogućeno? I kako onda prijaviti poreznoj PDV na račun iz inozemstva?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dodao bih samo da ako primate i/ili pružate usluge iz EU morate se upisati kao mali obveznik PDV-a, a to će kod vas biti slučaj, jer se namjeravate oglašavati, kupovati softver i druge stvari koje su oporezive PDV-om prema mjestu sjedišta primatelja usluge. Prag stjecanja za vas nema baš veze, jer ćete daleko prije dočekati upis u VIES po ovoj drugoj osnovi primanja/obavljanja usluga u EU. Ako kupujete softver od neke firme u EU oni vam ne mogu zaračunati svoj PDV ako ste u VIES bazi, a morate biti. 

Kad vam netko izda račun sa klauzulom 'reverse charge' to znači da na vas prebacuje obvezu prijavljivanja i plaćanja PDV-a i da nisu zaračunali PDV svoje zemlje. 

Za treće zemlje (netko bi se mogao uvrijediti na 'zemlje trećeg svijeta :) ) vrijedi isto kao i u EU, samo što nema korištenja PDV-ID broja odnosno VIES baze. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na brzom odgovoru! :)

Poreznu sam zvala 10 puta, čekam odgovor na mailove već tri tjedna i ništa od toga. Prilikom poziva nisu mi znali ništa reći, štoviše prema ovim saznanjima sve su mi krivo rekli - nisu znali što spada pod taj prag stjecanja.

Da, pitanje se odnosilo na treće zemlje, vidim da ste odmah shvatili o čemu se radi. :)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovani,

 

otvorio sam obrt u Zadru ''Work4you'',gdje  posredujem pri zapošljavanju ugostiteljskih radnika na području Austrije. Pošto surađujem sa hotelima u Austrij, od kojih  dobijam prvoziju za svakog radnika kojeg pošaljem u hotel,  zanima  me šta se dešava ako zaradim više od 77.000,00 kn ?

Moram li ministarstvu rada dostavljati svaki mjesec neku dokumentaciju o poslanim radnicima.

 

Hvala puno i nadam se uskoro odgovoru.

 

 

Vaš Petar Šarić

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija