Jump to content

Pao s 2x jointa (oko 1 grama marihuane)


MikulaMali

Preporučene objave

Poštovani, bio sam uhvaćen s posjedovanjem trave prije par dana, na početku je došla policija i upitala imamo li išta što ne bismo smjeli imati, moja prirodna reakcija je bila ne, no kasnije sam izvukao i stavio na auto kutiju cigareta u kojoj su bila dva jointa. Jeli to moje laganje može utjecati na presudu, što mogu očekivati, koju vrstu kazne i mjere, 18 godina napisao maturu, financijski neovisan, upisao ekonomski fakultet redovno i odlučio proslaviti pušenjem trave. Kad mogu očekivati poziv na sud i hoće li me se ispitivati otkud mi to, gdje sam to nabavio zbog toga što su me pitali u postaji otkud mi to. Koja pitanja se najčešće upućuju osuđenom kod tih stvari? Hoće li policajci koji su me uhitili biti prisutni na sudu i postoji li mogućnost da pozovu prijatelje koji su bili sa mnom u tom trenutku kad sam pao s marihuanom. Hoće li izmjeriti naknadno marihuanu ili će ostati samo dva jointa u presudi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Propisana je novčana kazna 2000-5000 kn, a sud izriče 700-2000 kn (uz priznanje, kajanje, olakotne okolnosti - nekažnjavanost i sl.).

Poziv za sud može doći za mjesec dana, najčešće nakon par mjeseci (2-6), a može i nakon godine dana.

Pitat će te da opišeš situaciju kako je do toga došlo, ali neće te previše ispitivati jer ti se sudi samo za posjedovanje (samo ne smiješ reći da si davao drugima da puše).

Ako priznaš, neće zvati policajce niti prijatelje.

Neće vagati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao učiteljev kabinet. Obično su 2 spojena stola, za jednim je sutkinja/sudac, a za drugim zapisničar/zapisničarka, ti sjediš na stolici preko puta njih.

Uđeš, uzmu ti podatke i upoznaju te s pravima, izneseš obranu, pa ti sutkinja/sudac postavlja pitanja. To diktira u zapisnik, pa na kraju potpišeš i ideš doma. Nekad ti odmah kaže presudu, a nekad ti kaže da će naknadno odlučiti i dostaviti ti doma (oboje je ispravno).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pa sve ovisi o infrastrukturi. Neko ima veće sudnice, neko manje, nekad se prekršaji sude u većim sudnicama nego kazneno djelo, uglavnom, tu nema pravila. 

 

A što se pitanja tiče, sud ne zanima od kud ti, jesi davao kome, jesi dialo, sud ne istražuje, već presuđuje u konkretnom slučaju na temelju dokaza, iskaza svjedoka, priznanja i činjeničnog stanja iz optužnog prijedloga. Sud razmatra već postojeće činjenice i utvrđuje nove vezano uz osnov sumnje oko počinjenje prekršaja. Ništa okolo ih neće zanimati. Prirodno je da to policiju zanima, kako bi prikupili operativna saznanja od tebe da bi u budućnosti znali  kuda će usmjeravati svoja istražna dijelovanja. Na sudu možeš "lagati", odnosno usmjeravati svoju obranu u kojem god smjeru želiš, laž na sudu u svojstvu okrivljenika nije kažnjiva ni otegotna, sud će ionako procijeniti sam govoriš li istinu, a za laganje nema sankcije. Lagati ne smiju samo svjedoci, vještaci itd 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, MikulaMali je napisao:

Poštovani, bio sam uhvaćen s posjedovanjem trave prije par dana,

, no kasnije sam izvukao i stavio na auto kutiju cigareta u kojoj su bila dva jointa.

 

prije 21 sati , atomic95 je napisao:

Na sudu možeš "lagati", odnosno usmjeravati svoju obranu u kojem god smjeru želiš, 

A šta bi trebao lagat?Da nije izvadio kutiju cigareta u kojoj su bila dva jointa?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hvala Vam na konstruktivnim odgovorima, no htio bi još nekoga upitati tko možda ima iskustva s time kako će mi doći poziv na sud, odnosno u kojem obliku, hoće li doći poštar i zahtijevati potpis? Jeli može preuzeti netko osim mene? Kako izgleda kuverta ili cedulja, jeli piše da dolazi od ministarstva ili ništa na njoj ne piše? U kojem vremenskom roku najčešće dolazi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Normalno da će zvonit na vrata da vide sa li si doma (ako ti donese policija) a i poštar će te tražit na vratima (a ako je lijen onda će udarat po portafonu) i ako te nema ostavit žuti papir da kovertu podigneš u pošti.

Ako se bojiš roditelja kontaktiraj policiju koja ti je to uzela pa kod njih uzmeš kad napišu.

uređeno: od sivko
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija