Jump to content

Ovrha Eos Matrix i stečaj potrošaća


Preporučene objave

Pozdrav,

Pomažem jednoj starijoj osobi oko ostvarivanja prava na mirovinu. Kompletirala sam svu dokumentaciju i trebalo je još otvoriti račun u banci na koju bi mu se ista isplačivala. Službenica u banci nam je rekla kako je gospodin blokiran. U Fini smo dobili izlist na kojem je blokadu zatražio Eos Matrix na iznos od 126000 kn još 2017 godine. Gospodin nije imao nikakav kredit, nema telefon, struju ili vodu - živi u kontejneru bez ikakvih komunalija. Nema nikakva primanja već duži niz godina i zbog toga nije imao ni potrebu za bankovnim računom. Razmišljala sam o pokretanju stečaja jer do kraja svog života neće takav dug otplatiti. Za pokretanje postupka trebamo potvrdu od Eos Matrixa o visini duga koji nam oni ne mogu dostaviti jer ga nemaju u svojoj bazi. Dakle on za njih ne postoji. 

Što sad trebamo napraviti? Da li ima pravo tražiti da se ovrha ukine (i kako), da li je moguće pokrenuti stečajni postupak bez tog njihovog papira i uostalom, on želi znati kako je moguće da ga neko ovrši na tako veliki iznos a da nema kredita, mobitela, struje, vode i sl.?

Hvala

 

 

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
prije 1 sat , Danijela12345 je napisao:

Možda je nekome bio jamac ili sudužnik kada je imao primanja? 

Ne sjeća se, posljednjih 10 godina nije jer nije imao stalnih primanja. Sumnjamo da su ga zamijenili s nekim jer ima puno ljudi s njegovim imenom i prezimenom u okolici. U Eos Matrixu nemaju njegov OIB i JMBG u sustavu, nisu ga našli nigdje u arhivama dužnika.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
prije 3 sati , Filipal je napisao:

U Fini smo dobili izlist na kojem je blokadu zatražio Eos Matrix na iznos od 126000 kn još 2017 godine

U očevidniku piše poslovni broj pod kojim je pokrenuta ovrha temeljem koje je izvršena bloka, pokušajte  pomoću tog broja saznati više podataka ili u Fini tražite da Vam daju kopiju ovršne isprave.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
Prije 17 minuta, Borbena7 je napisao:

U očevidniku piše poslovni broj pod kojim je pokrenuta ovrha temeljem koje je izvršena bloka, pokušajte  pomoću tog broja saznati više podataka ili u Fini tražite da Vam daju kopiju ovršne isprave.

Postoji broj ovrhe ali Fina tu uslugu naplačuje po stranici a on nema primanja i nemože to platiti. Budući da je Eos Matrix dužan dostaviti dokumentaciju na zahtjev dužnika tražili smo od njih. Za pokretanje postupka stečaja je oslobođen plačanja troškova postupka ali ga ne možemo pokrenuti s nepotpunom dokumentacijom. Ne znam da li nadležni sud može tražiti dokumentaciju od Eos Matrixa ili će ga odbiti zbog nedostavljanja istih

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
Prije 22 minuta, Filipal je napisao:

Budući da je Eos Matrix dužan dostaviti dokumentaciju na zahtjev dužnika tražili smo od njih.

Nisu Vam dužni ništa dostaviti.

Prije 22 minuta, Filipal je napisao:

Za pokretanje postupka stečaja je oslobođen plačanja troškova postupka ali ga ne možemo pokrenuti s nepotpunom dokumentacijom.

Zašto bi pokrenuli stečaj za dug o kojemu ovršenik nema saznanja?!

Prije 23 minuta, Filipal je napisao:

Ne znam da li nadležni sud može tražiti dokumentaciju od Eos Matrixa ili će ga odbiti zbog nedostavljanja istih

Sud neće istraživati ono što nije u njegovoj nadležnosti, a to je ovdje slučaj i sud nije dužan ovo tražiti ili istraživati, to je minimalno što dužnik treba znati - kome, što i koliko duguje.

Prije 24 minuta, Filipal je napisao:

Postoji broj ovrhe ali Fina tu uslugu naplačuje po stranici a on nema primanja i nemože to platiti.

Neka samo zatraži kopiju ovršne isprave temeljem koje je blokiran. Bez ovog podatka ne može se ništa poduzimati.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

U Fini su nam rekli da od Eos Matrixa moramo dobiti papir o visini duga koji moramo priložiti zahtjevu za stečaj tako da vjerujem da su nam ga dužni dostaviti. Tražili smo taj papir kao i dokumentaciju iz koje je vidljivo kako je dug nastao. Oni tvrde da ga nemaju u evidenciji i za njih je stvar rješena, nema ga i ne mogu izdati nikakvu potvrdu.

Ne vidim koju opciju ima. Od rujna ima pravo na mirovinu koja vjerojatno neće biti puno veća od 1000kn. S takvom mirovinom ne može otplatiti ovaj dug do kraja života pa mi je najlogičnije da što prije pokrene stečaj. 

Ukoliko nema ništa s ovim dugom, pretpostavljam da bi trebao pokrenuti neki sudski spor za kojeg treba odvjetnika kojeg treba i platiti. Bojim se da bi i takav spor mogao potrajati duže od stečaja. Ja nemam znanja iz ove tematike, živim više od 100km daleko od njegovog nadležnog suda a on nije fizički i mentalno sposoban ni za jednostavnije radnje.

Zato i trebam neki konkretan prijedlog što dalje... da li pokušati sa pokretanjem postupka stečaja bez njihove potvrde samo na temelju Fininog očevidnika ili nešto drugo?

 

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Ne morate za stečajni postupak dobiti ništa od EOS Matrixa, svi obrasci su propisani i morate ih dobiti od FINE (LINK). Međutim, slažem se s drugim komentatorima: čemu podvrgavati čovjeka peto-šestogodišnjem postupku stečaja potrošača ako dug čak moguće nije niti njegov. Dakle, morate ispuniti obrasce, zahtjev, popis imovine i obveza i predložiti plan podmirenja navedenog duga, ako je dug njegov.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
Prije 31 minuta, Borbena7 je napisao:

Dobili ste konkretan prijedlog, trebate nabaviti ovršnu ispravu temeljem koje je izvršena blokada računa i utvrditi o kakvom i čijem je dugu riječ.

Ok, tražiti ćemo od Fine ovršnu ispravu. Ukoliko je bio nekome jamac (iako se on toga ne sjeća) što tada? I što da radimo ako utvrdimo da dug nema veze s njim? 

Ovrha je iz siječnja 2017.

On nema nikakve imovine, nema zemlje, kuću, auta, mobitel ni štednju. Nema apslolutno ništa osim starog metalnog kontejnera koji se raspada i nema nikakvu vrijednost. Zemlja na kojoj je kontejner nije njegova ali ju smije koristiti.

Postoji li uopće neka institucija koja ga može besplatno savjetovati? Ja mu mogu pomoći samo oko ostvarivanja prava na mirovinu jer to razumijem.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
Prije 9 minuta, Filipal je napisao:

Ok, tražiti ćemo od Fine ovršnu ispravu. Ukoliko je bio nekome jamac (iako se on toga ne sjeća) što tada? I što da radimo ako utvrdimo da dug nema veze s njim? 

Pribavite ispravu, pa se slobodno javite. Ima više načina za postupanje, ali ovise o stvarnom stanju, a koje opet ovisi o sadržaju te isprave. 

Prije 10 minuta, Filipal je napisao:

Postoji li uopće neka institucija koja ga može besplatno savjetovati?

Javite se pa Vam ovdje pomognemo, ali trebaju nam detaljnije informaciji koje možemo dobiti iz ovršne isprave (to bi bilo najbrže i najjednostavnije). 

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Evo uspjeli smo na kraju dobiti i dokumentaciju.

Gospodin je bio sudužnik na kreditu prije 10 godina. Nositelja kredita nismo uspjeli naći jer je promijenio adresu ali sam saznala da je u mirovini te mu vjerojatno uzimaju dio mirovine. Prema EOS Matrixu ukupni dug je oko 152.000,00 kn.

Dobili smo nekakvu karticu "contracta" EOS Matrixa u kojoj su četiri stavke s različitim datumima (120.000,00 10.000,00 13.000,00 i 9.300,00 kn), Ugovor o kreditu i Izjavu - Običnu zadužnicu.

Kako dalje postupiti?

Hvala

 

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

U tom slučaju možete postupiti na način kako Vam je Ruby savjetovala

, Ruby_Danderfluff je napisao:

Dakle, morate ispuniti obrasce, zahtjev, popis imovine i obveza i predložiti plan podmirenja navedenog duga, ako je dug njegov.

Evo i link za Stečajni zakon koji regulira ovaj postupak

https://www.zakon.hr/z/160/Stečajni-zakon

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Online korisnici

    No members to show

×
×
  • Napravi novi...