Jump to content
bonobo

Založno pravo na zemljištu za korist RH

Preporučene objave

Na zemljištu (vlasništvo fizičke osobe 1/1) uknjižila se Republika Hrvatska.

Tekst sa Izvadka iz zemljišne knjige glasi:

"Na temelju ovosudnog pravomoćnog rješenja od ... broj: ... uknjižuje se založno pravo radi osiguranja novčane tražbine predlagatelja osiguranja koja na dan ... iznosi ... kuna glavnice, kamata na taj iznos od ... obračunatih od dospjelosti glavnog potraživanja pa do ..., zakonskih zateznih kamata na iznos glavnice od ... tekućih od dana ... pa do isplate, te troškova ovog postupka osiguranja u iznosu od ..., na nekretninama u A za korist: REPUBLIKA HRVATSKA, OIB: ...   1.2    zabilježuje se ovršivost tražbine na C 1.1. "

Pitanja:
1. Može li RH bez posebnog upozorenja doći na to zemljište (na kojem je i izgrađena kuća) i preuzeti kompletan posjed, prodati ga ili nešto treće? Ako da, događa li se to često i što se po tom pitanju može učiniti?
2. Može li se dug (koji je prilično velik) otplatiti po nekom reprogramu, na rate ili slično?

Hvala svima na odgovorima!
 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

1. Prem napisanome, ne jer je upisano samo založno pravo bez obzira na zabilježbu ovršivosti tražbine. Po meni to nije klasična zabilježba ovrhe na nekretnini prema kojoj ovrhovoditelj može procijeniti nekretninu i dati je na dražbu.

2. To bi trebali vidjeti s onom institucijom koja je stavila zabilježbu (npr. kod Porezne je takovo što moguće) 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U redu.
Dakle, plaćanjem duga se briše založno pravo RH. Odvija li se to automatski ili je potrebno dokaz o namirenom dugu odnijeti u Zemljišno-knjižni odjel?

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovdje je u pitanju mjera osiguranja koju je donio sud, tako da bi taj isti sud trebao obustaviti postupak i rješenje o obustavi zajedno s nalogom za brisanjem plombe dostaviti zk odjelu. Plomba se briše po pravomoćnosti ovog rješenja o obustavi postupka. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

 

Razmatramo kupovinu zemljišta pod istom vrstom zabilježbe od strane RH, radi se o manjem poreznom dugu.

Temeljem rješenja o osiguranju posl.br. Ovr od 2014. godine uknjižuje se založno pravo radi osiguranja tražbine u iznosu od xx kuna (glavnica xx kuna i kamata xx kn), sa zakonskim zateznim kamatama tekućim na iznos od xx kn od da na 2013. godine do isplate prema eskontnoj stopi Hrvatske narodne banke koja je vrijedila zadnjeg dana polugodišta koje je prethodilo tekućem polugodištu, uvećanoj za pet postotnih poena, kao i troškova ovršnog postupka u iznosu od 1.000,00 kn sa zakonskom zateznom kamatom tekućom od dana donošenja rješenja o osiguranju, za korist: xx HRK REPUBLIKA HRVATSKA, OIB: 52634238587

1.2 Primljeno 2014.  Zabilježuje se ovršivost tražbine

Koja je procedura - ovršenik plati dug - tko obavještava sud, porezna ili ovršenik? I u kojem roku obično sud skida zabilježbu?

Ne bi se upuštali u kupovinu ukoliko ovaj postupak predugo traje...

Još nešto - da li je ono što trenutno piše u ZK stvarni ukupni dug (zabilježba iz 2014) ili se na to tek treba zaračunati zatezna kamata i sl?

Nikakvu kaparu (ili neku minimalnu) bi dala jer ovršenik i ovako ne može prodati nekretninu dok se ne makne zabilježba, a da li onda mi možemo svejedno napraviti predbilježbu i uz kakav ugovor?

I da li u ZK piše apsolutno sve vezano za moguća potraživanja (kako se osigurati da za zemljište ne postoje neke druge zabilježbe/predbilježbe ili sl)

Ako se recimo dogovorimo, pošto visina ovrhe trenutno iznosi onoliko koliko bi iznosila recimo kapara - kako se osigurati da se sa kaparom skine ovrha?

Hvala na odgovorima!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat , zvjezdica_zg je napisao:

Koja je procedura - ovršenik plati dug - tko obavještava sud, porezna ili ovršenik? I u kojem roku obično sud skida zabilježbu?

Može bilo tko, a postupka ne bi trebao trajati dugo. Radi se o jednom formalnom rješenju kojega je potrebno dostaviti strankama i pričekati protok roka za žalbu radi iskazivanja klauzule pravomoćnosti, te se potom dostavlja zk odjelu na provedbu, a koji pak postupa odmah po zaprimanju. Svakako za mjesec dana bi ovo moglo biti riješeno.

prije 1 sat , zvjezdica_zg je napisao:

da li je ono što trenutno piše u ZK stvarni ukupni dug (zabilježba iz 2014) ili se na to tek treba zaračunati zatezna kamata i sl?

Ovo što je zabilježeno ne mora biti stvarni dug, odnosno dug može biti i manji, jer je djelomično s vremenom otplaćen, a može biti i veće zbog kamata ili nekakvih troškova postupka.

prije 1 sat , zvjezdica_zg je napisao:

I da li u ZK piše apsolutno sve vezano za moguća potraživanja (kako se osigurati da za zemljište ne postoje neke druge zabilježbe/predbilježbe ili sl)

Da, odgovara stvarnom stanju.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio markobr
   Lijepi i srdacni pozdrav.
   Trazim odvjetnika za tuzbu/protutuzbu Protiv Republike Hrvatske,Ministarstva obrane I(Ako je moguce DORH-a).
   Ukratko-Kao vojnik sam sluzio u MORHU od 05.12.2011.do 29.6.2015.
   Nakon selekcijske obuke U Zapovjednistvu specijalnih snaga Rh primljen sam na docasnicku duznost.
   Dokument prijma na docasnicko mjesto nalazi se na KBC Dubrava koje meni osobno nitko nije htio dati prilikom branjenja na Prvostupanjskom Sudu u Pizegi,te naknadnoj Zalbi drugostupanjskom suda u Osijeku.
   Svi dokumenti koje sam dobio nakon nedolaska na posao (prema tadasnjem zakonu jedini nacin promjeniti postorbu jest ne doci na posao ,biti casno otpusten te se ponovno prijaviti u postrojbu u kojoj sam htio biti(Konkterno Pozega jer sam tamo zivio i imao obitelj) su krivtvoreni.tj u njima se nalaze 1tocke pod kojima me se skida kao vojnika iz benkovca,uz nanadu iz drugog vojnnickog ugovora.Necasno sam otpuste iako je zakon tadasnji mijenjan tj u istom dokumentu morha pise necastan otpust uz nadnevak otpustanja 29.06.2015. godine a sudenje mi se provodi po novoizglasanom zakonu od 20.07.2015. godine.
   Dokumente sam dobio 15.09.2019.
   Kasnije na sudu je razmotreno rjesenje Morha no sudac pojedinac(nije da serem protiv kojekakvih nacionalnih cinjenica no sudac je srbin sto za sobom povlaci niz krsenja zakona) je vecinom ignorirao zahtjeve iako sam se sam branio.
   Presudom prvostupanjskog suda potvrdeno je samo rjesenje MORHA.Na zalbu drugostupanjskom sudu odgovor se cekao jednu godinu no i ta zalba se navodi kao neutemeljena iako prema ustavu i medunardnoj konvenciji nemaju pravo mijenjati zakon i suditi za nesto novoizglasano-kako sam shvatio citajuci i tumaceci konvenciju i ustav.
   Zamima me sljedece,postoji li odvjetnik/ca kojemu bi ovakvi slucaji u mMORH-e bila profesija.
   Kasnije cu navestiprekovremena i neplacene sate s njihove strane,ima ih ukupno preko tri godine(racunajuci dnevno radno vrijeme od 8 sati.)
   Stoga,ako postoji netko tko bi protutubom mogao preokreniti zakljuceni spor a da jedini dokazi budu njihovi dokumenti,molim da mi se javi.
   Ustavnom sudu sam pisao e-mail kako tada nisam imao za platiti postarinu do zagreba.ujedno bi bilo dobro i to navesti.dakle rub prezivljavanje,jedeci gljive u sumi i td da ne bih izgladnjivao.
   Velim,kako sam gotovo siguran da sam u pravu,molim da mi se javi netko strucniji ili netko tko ima ponesto iskustva u takvim poslovima,narociti protiv MORH-e.
   Da ne navodim neisplate otpremnine i td.
   Dokumente i ostale akte mogu slikati pa slati ili u doc.dokumentu javljenom odvjetniku/ci.
   Lijepi i srdacni pozdrav.
    
  • objavio MojeIme2
   Pozdrav,
   Zanima me može li majka koja je vlasnica stana, a nad kojim je ovrha / založno pravo 2 različita subjekta darovati isti stan kćeri.
   Planiram isplatiti ta 2 subjekta ali za nekoliko mjeseci, pa me ovo zanima iz razloga da nebi došlo do upisa treće strane na osnovi nekog duga prije prijenosa vlasništva.
   Također, ako je moguće, koji su slijedeći koraci nakon ispunjavanja, potpisivanja i ovjere kod J.B. darovnog ugovora (s njim u poreznu, sud ili)? 
   Hvala.
  • objavio GecV
   Pozdrav,
   nisam siguran dali ova tema spada u nasljedno pravo ili ovršno pravo.
   Radi se o sljedećem:
   nakon smrti mog polubrata nitko od rodbine nije želio preuzeti nasljedstvo jer je pokojni imao velika dugovanja.
   Kao uzrok tih dugovanja provedena je ovrha na dijelu roditeljske kuće (3/50),  nitko nije kupio taj dio.
   Stavljeno je založno pravo na taj dio kuće, vlasnik založnog prava je jedna privatna tvrtka.

   Kako nitko nije preuzeo nasljedstvo, nasljednik je postala općina.
   Pitanje.
   Kako kupiti taj dio kuće?
   Dali moram razgovarati s općinom ili  vlasnikom založnog prava?

   Hvala
  • objavio Dragan Valjak
   Poštovani,
   na dio nekretnine (2/36) upisano je založno pravo,  bez mog zanja kao večinskog vlasnika nekretnine (obiteljska kuća, dvorište....).
   U međuvremenu je dužnik (vlasnik tog dijela nekretnine 2/36) preminuo.
   Od njegovih najbližih saznao sam da će se odreći nasljedstva zbog velikih dugova pokojnog.
   Što će se dogoditi sa tih 2/36 udjela ?
   Vlasnik založnog prava je privatna tvrtka.

   Hvala.

    
  • objavio fellow
   Pozdrav svima,
   Sinoć sam dobila nezgodan tekst u kojem se upisuje založno pravo na stan u kojem živim (u vlasništvu oboje mojih roditelja) - nekretnina A - na vlasnike zgrade u kojoj se nalazi očeva nekretnina - nekretnina B.
   Koliko sam shvatila iz krajnje ne-friendly napisanog teksta, riječ je o dugu - ne piše kome, ali budući da se založno pravo upisuje na stanare zgrade u kojoj se nalazi nekretnina B, vjerojatno je riječ o nekoj pričuvi. U rješenju piše iznos duga i iznos ovršnih troškova, piše i da je taj iznos uvećan za zatezne kamate čije se izračunavanje opisuje u kilometarskoj šifriranoj rečenici, no nigdje ne piše iznos tih kamata. Zatezne kamate se odnose i na iznos duga i na iznos ovršnih troškova. Osnovni ukupni iznos je oko 13 000 kuna.
   Naravno, rok za prigovor je 15 dana.
   Nekretninu A moji roditelji već neko vrijeme žele darovnim ugovorom prenijeti na mene, no to nismo učinili jer sam smatrala da nije hitno, budući da ja redovno plaćam režije za tu nekretninu.
   Iznenadilo me stoga ovo, jer nigdje ne piše da je riječ o ostvarivanju prisilnog založnog prava tako da (malo sam čitala) mi se čini da je založno pravo na nekretninu A zapisano na nekom ugovoru ili nečem vezanom uz nekretninu B. Taj ugovor tek treba iskopati. Moj otac posjeduje još dvije nekretnine na vlastito ime, stečene u daleko bolje dane, tako da mi je isto neobično da bi ovrhom posegnuli upravo za ovom nekretninom, koja ima dvojno vlasništvo.
   Zanima me koje su moje opcije - bila bih zahvalna na svakom savjetu. Može li se sastaviti darovni ugovor u roku od 15 dana i složiti prigovor na temelju toga? Može li se nejasnost rješenja ili nešto iskoristiti za prigovor? Što mi preporučujete? Ne želim izgubiti svoj dom, pogotovo ne zbog iznosa od 13 000 kuna, pomozite i hvala svima unaprijed!
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...