Jump to content

Bjanko zadužnica


VicPR

Preporučene objave

Pozdrav,

Zanima me na koji način se ispunjava bjanko zadužnica - odnosno, primjer situacije: tvrtka A će sufinancirati projekt tvrtki B. Tko ispunjava zadužnicu? Obje tvrtke ili samo dužnik? U kom trenutku se zadužnica ide ovjeravati kod javnog bilježnika i mora li osoba koja ide ovjeravati biti nadležna za tvrtku koju potpisuje? 

 

Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tvrtka B, dužnik kod javnog bilježnika ovjeri zadužnicu i preda je tvrtki A. Zadužnica se predaje onda kad ste to ugovorili, dakle, ako u ugovoru o pozajmici stoji da će garancija biti zadužnica koja se predaje najkasnije kod potpisa ugovora, onda je to vrijeme kad se predaje. Javni bilježnici imaju svoje obrasce, ne morate ništa ponijeti, samo morate odlučiti do kojeg iznosa će zadužnica biti: do 5.000,00 kn, 10.000,00 kn, 50.000,00 kn, 100.000,00 kn itd.

Osoba koja ovjerava zadužnicu mora biti osoba koja je u sudskom registru ovlaštena za zastupanje te pravne osobe - direktor ili prokurist. Opreza radi, napominjem i da direktor na drugoj stranici zadužnice može dati osobnu zadužnicu kao jamac-platac za obveze svoje pravne osobe, tvrke B, pa ako to niste ugovorili, nemojte da direktor slučajno ovjeri i to, inače će svojom vlastitom imovinom odgovarati za obveze društva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovani, molim pomoć. Naime, moj otac je imao nekoliko građevinskih tvrtka (na mene, brata, majku i slično...), a s obzirom da je upao u neke probleme, u tvrtkama je ostalo dosta dugova. Ono što mene muči je da sam ja 2012. godine potpisala bjanko zadužnicu na milijun kuna za jedan građevinski projekt - kuća sa apartmanima na moru, koja je došla do faze roh bau, ostala tvrtka bez novaca i gradnja stala. U međuvremenu je ta tvrtka u fazi stečaja. Dakle, dizan je hipoketarni kredit za tu kuću s apartmanima, ali je dotična banka, tj.financijska ''kuća'' (čudni odnosi i poslovi, kako sam čula od majke, navodno su ljudi koji su te kredite dogovarali dobili proviziju od četrdesetak tisuća EUR-a) tražila dodatno i bjanko zadužnicu. Mene sad muči sljedeće: tata je umro prije par mjeseci, cijelo vrijeme je obećavao da će to sve riješiti, da će se kuća prodati meni maknuti teret zadužnice, od toga ništa. Prvo me zanima da li sam ja uopće smjela potpisati bjanko zadužnicu na toliko veliki iznos, s obzirom da sam u vrijeme potpisivanja iste već bila duže vrijeme u blokadi zbog tatinih dugova? Zar ne bi javni bilježnici trebali provjeriti da li sam ja uopće u stanju obvezati se takvom ispravom, ako na sebi nemam apsolutno nikakave pokretne i nepokretene imovine, i ako mi blokada iznosi pozamašan iznos? Naime, u međuvremenu sam dobila posao na neodređeno i svaki mjesec mi se skida na blokirani račun određena svota (za drugi tatin prijašnji dug). Uvidom u očevidnik sam vidjela da je ta zadužnica pokušana nekoliko puta se naplatiti sa mojih sredstava, ali je vraćena vjerovniku. Da li imam šanse da će nastupiti zastara 2022.? I što je sa kućom koja je sagrađena do roh baua? Ukoliko se ona proda na stečajnoj dražbi za iznos koliko banka potražuje hipoteku, da li se onda zadužnica meni stavlja na naplatu ili ne? I što je sa situacijom ako se kuća proda za manji iznos nego što to banka potražuje? U tom slučaju pretpostavljam da će mi aktivirati zadužnicu (naravno, ako bude sredstava na računu). Iskreno, tata me uvalio u govna, kao i ostatak obitelji, svi su u problemima, lagao nam je i obmanjivao nas da mu pomognemo samo dok ne proda nešto, a njega nismo smjeli odbiti, ne bih ulazila u detalje. Sad tek vidimo u kakvoj smo svi banani i kakvim problemima. 

Da još napomenem, trenutno sam blokirana od strane 3 vjerovnika, dakle, ta zadužnica je 4. po redu. Nekim mojim izračunom, tj.ovakvim tempom skidanja sredstava sa blokiranog računa, ne bi niti smjela doći na naplatu prije 2022.g. kada bi, nadam se, trebala nastupiti zastara.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Praktički biste Vi mogli odgovarati za prijevaru zato što ste izdali bjanko zadužnicu u vrijeme dok ste bili prezaduženi, ali to nitko ne može provjeravati, niti je javni bilježnik to dužan provjeravati.

Zastara na zadužnicu teče ako zadužnica ne stoji u redoslijedu naplate na FINI, ako stoji, onda je zastara u prekidu i ne teče, te počinje ponovno teći nakon skidanja iz redoslijeda naplate. Dakle, tim tempom zastaru nećete dočekati. Po meni, ako ste i inače prezaduženi, i nemate ni pokretne ni nepokretne imovine, a nema šanse da ćete od budućih prihoda ostvariti mogućnost da vraćate cjelokupne dugove, ja bih razmatrala opciju stečaja potrošača.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru..da, situacija nije bajna. Zadužnica ne stoji u redoslijedu zastare, trenutno tamo imam 3 druga vjerovnika. Zadužnicu sam dobila ispisanu na onom papiru gdje stoji da se vjerovnik pokušao naplatiti, ali je vraćena vjerovniku zbog dugog proteka vremena nemogućnosti naplate (tako nešto), pa mi je to eto neka nada da neće biti ''aktivirana''.

Da li znate što je po pitanju prodaje te imovine zbog koje je dizan hipotekarni kredit i potpisana zadužnica? Ukoliko se ona proda na stečajnoj dražbi za iznos koliko banka potražuje hipoteku, da li se onda zadužnica meni stavlja na naplatu ili ne? I što je sa situacijom ako se kuća proda za manji iznos nego što to banka potražuje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala uistinu na pomoći. još samo jedno teoretsko pitanje. Ukoliko zadužnica ode u zastaru, npr.2022.godine, a kuća se proda tek 2024. godine za manji iznos od potraživanog kredita, što onda?

Ili, npr.ako se kuća proda npr.2021.godine za manji iznos od kredita, a zadužnica još nije stavljena na redoslijed naplate na FINI, da li mogu očekivati zastaru zadužnice, ili se prekida vremenski tok zbog te prodaje, pa će protek za zastaru krenuti ispočetka nakon prodaje kuće? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovani, 

ljubazno Vas molim odgovor na jedno pitanje. Brat je vlasnik tvrtke koja je zadužena za dva kredita i za oba je potpisao zadužnicu kao osobno jamstvo. Tata bi od njega kupio tvrtku. Znači li to da bi onda na sebe preuzeo i kredite i zadužnice? Je li uopće moguće te zadužnice prenijeti na druge osobe? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija