Jump to content
VicPR

Bjanko zadužnica

Preporučene objave

Pozdrav,

Zanima me na koji način se ispunjava bjanko zadužnica - odnosno, primjer situacije: tvrtka A će sufinancirati projekt tvrtki B. Tko ispunjava zadužnicu? Obje tvrtke ili samo dužnik? U kom trenutku se zadužnica ide ovjeravati kod javnog bilježnika i mora li osoba koja ide ovjeravati biti nadležna za tvrtku koju potpisuje? 

 

Hvala na odgovoru!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Tvrtka B, dužnik kod javnog bilježnika ovjeri zadužnicu i preda je tvrtki A. Zadužnica se predaje onda kad ste to ugovorili, dakle, ako u ugovoru o pozajmici stoji da će garancija biti zadužnica koja se predaje najkasnije kod potpisa ugovora, onda je to vrijeme kad se predaje. Javni bilježnici imaju svoje obrasce, ne morate ništa ponijeti, samo morate odlučiti do kojeg iznosa će zadužnica biti: do 5.000,00 kn, 10.000,00 kn, 50.000,00 kn, 100.000,00 kn itd.

Osoba koja ovjerava zadužnicu mora biti osoba koja je u sudskom registru ovlaštena za zastupanje te pravne osobe - direktor ili prokurist. Opreza radi, napominjem i da direktor na drugoj stranici zadužnice može dati osobnu zadužnicu kao jamac-platac za obveze svoje pravne osobe, tvrke B, pa ako to niste ugovorili, nemojte da direktor slučajno ovjeri i to, inače će svojom vlastitom imovinom odgovarati za obveze društva.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani, molim pomoć. Naime, moj otac je imao nekoliko građevinskih tvrtka (na mene, brata, majku i slično...), a s obzirom da je upao u neke probleme, u tvrtkama je ostalo dosta dugova. Ono što mene muči je da sam ja 2012. godine potpisala bjanko zadužnicu na milijun kuna za jedan građevinski projekt - kuća sa apartmanima na moru, koja je došla do faze roh bau, ostala tvrtka bez novaca i gradnja stala. U međuvremenu je ta tvrtka u fazi stečaja. Dakle, dizan je hipoketarni kredit za tu kuću s apartmanima, ali je dotična banka, tj.financijska ''kuća'' (čudni odnosi i poslovi, kako sam čula od majke, navodno su ljudi koji su te kredite dogovarali dobili proviziju od četrdesetak tisuća EUR-a) tražila dodatno i bjanko zadužnicu. Mene sad muči sljedeće: tata je umro prije par mjeseci, cijelo vrijeme je obećavao da će to sve riješiti, da će se kuća prodati meni maknuti teret zadužnice, od toga ništa. Prvo me zanima da li sam ja uopće smjela potpisati bjanko zadužnicu na toliko veliki iznos, s obzirom da sam u vrijeme potpisivanja iste već bila duže vrijeme u blokadi zbog tatinih dugova? Zar ne bi javni bilježnici trebali provjeriti da li sam ja uopće u stanju obvezati se takvom ispravom, ako na sebi nemam apsolutno nikakave pokretne i nepokretene imovine, i ako mi blokada iznosi pozamašan iznos? Naime, u međuvremenu sam dobila posao na neodređeno i svaki mjesec mi se skida na blokirani račun određena svota (za drugi tatin prijašnji dug). Uvidom u očevidnik sam vidjela da je ta zadužnica pokušana nekoliko puta se naplatiti sa mojih sredstava, ali je vraćena vjerovniku. Da li imam šanse da će nastupiti zastara 2022.? I što je sa kućom koja je sagrađena do roh baua? Ukoliko se ona proda na stečajnoj dražbi za iznos koliko banka potražuje hipoteku, da li se onda zadužnica meni stavlja na naplatu ili ne? I što je sa situacijom ako se kuća proda za manji iznos nego što to banka potražuje? U tom slučaju pretpostavljam da će mi aktivirati zadužnicu (naravno, ako bude sredstava na računu). Iskreno, tata me uvalio u govna, kao i ostatak obitelji, svi su u problemima, lagao nam je i obmanjivao nas da mu pomognemo samo dok ne proda nešto, a njega nismo smjeli odbiti, ne bih ulazila u detalje. Sad tek vidimo u kakvoj smo svi banani i kakvim problemima. 

Da još napomenem, trenutno sam blokirana od strane 3 vjerovnika, dakle, ta zadužnica je 4. po redu. Nekim mojim izračunom, tj.ovakvim tempom skidanja sredstava sa blokiranog računa, ne bi niti smjela doći na naplatu prije 2022.g. kada bi, nadam se, trebala nastupiti zastara.

Hvala.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Praktički biste Vi mogli odgovarati za prijevaru zato što ste izdali bjanko zadužnicu u vrijeme dok ste bili prezaduženi, ali to nitko ne može provjeravati, niti je javni bilježnik to dužan provjeravati.

Zastara na zadužnicu teče ako zadužnica ne stoji u redoslijedu naplate na FINI, ako stoji, onda je zastara u prekidu i ne teče, te počinje ponovno teći nakon skidanja iz redoslijeda naplate. Dakle, tim tempom zastaru nećete dočekati. Po meni, ako ste i inače prezaduženi, i nemate ni pokretne ni nepokretne imovine, a nema šanse da ćete od budućih prihoda ostvariti mogućnost da vraćate cjelokupne dugove, ja bih razmatrala opciju stečaja potrošača.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru..da, situacija nije bajna. Zadužnica ne stoji u redoslijedu zastare, trenutno tamo imam 3 druga vjerovnika. Zadužnicu sam dobila ispisanu na onom papiru gdje stoji da se vjerovnik pokušao naplatiti, ali je vraćena vjerovniku zbog dugog proteka vremena nemogućnosti naplate (tako nešto), pa mi je to eto neka nada da neće biti ''aktivirana''.

Da li znate što je po pitanju prodaje te imovine zbog koje je dizan hipotekarni kredit i potpisana zadužnica? Ukoliko se ona proda na stečajnoj dražbi za iznos koliko banka potražuje hipoteku, da li se onda zadužnica meni stavlja na naplatu ili ne? I što je sa situacijom ako se kuća proda za manji iznos nego što to banka potražuje?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala uistinu na pomoći. još samo jedno teoretsko pitanje. Ukoliko zadužnica ode u zastaru, npr.2022.godine, a kuća se proda tek 2024. godine za manji iznos od potraživanog kredita, što onda?

Ili, npr.ako se kuća proda npr.2021.godine za manji iznos od kredita, a zadužnica još nije stavljena na redoslijed naplate na FINI, da li mogu očekivati zastaru zadužnice, ili se prekida vremenski tok zbog te prodaje, pa će protek za zastaru krenuti ispočetka nakon prodaje kuće? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 32 minuta, mvk86 je napisao:

Ukoliko zadužnica ode u zastaru, npr.2022.godine, a kuća se proda tek 2024. godine za manji iznos od potraživanog kredita, što onda?

Da li se ova prodaja kuće provodi temeljem ovršnog postupka? Ako da, koja je isprava bila temelj za pokretanje tog postupka?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio ELady
   Poštovani,
   Sudužnik sam na zadužnici potpisanoj privatnoj osobi, za nepodmirene troškove stanovanja. Radi se o iznosu od 6,500 kuna, s time da sam i u postupku jednostavnog stečaja potrošača. Vjerovnik je pustio zadužnicu i sada su i meni i dužniku sjeli s ovhom od 10.000 kuna + 1234 kune svakome dodatnih troškova FINA-e. Također, ovrhovoditelj je zadužnicu ustupio drugome, opunomoćio meni i dužniku nepoznatu osobu. Dakle, i dužnik i ja smo automatski u dugu 11.234 kune. Je li to zakonito? I nije li jedino logično i pošteno da su sjeli s pola svote svakome? Naime, ozbiljno razmišljam da ih utužim za protupravno stjecanje koristi, no mogu li nešto poduzeti i na FINA-i prije toga? Također, ako će zadužnica ići u provedbu, tj. naplata se provodi, samo nemaju šanse naplatiti se s obzirom na redoslijed plaćanja, kako ću ja znati da će biti "pošteni" i kada se naplate predati zadužnicu, ili će naplatu automatski obustaviti FINA nakon što se naplati iznos od 6,500 kuna, koliki je stvarni dug? Također, zadužnica je potpisana za dug za stanarinu od 1500 kuna i to samo dva mjeseca pod ugovorom, a oni se naplaćuju za više od 4 mjeseca? je li uopće pravno valjana takva zadužnica? 
    
   Hvala Vam unaprijed.
    
   Lp
  • objavio KikaKristina
   Poštovani,
   molim Vas pomoć. Posudila sam cca 150.000,00 kn fizičkoj osobi u kolovozu 2017. godine. Tada smo kod javnog bilježnika ovjerili izjavu o dugovanju kao i bjanko zadužnicu na 500.000,00kn. Naravno taj dug nije plaćan iako je dogovoreno drugačije i sada s zateznim kamatama iznosi preko 164.000,00kn. Dužnika sam u mogućnosti ovršiti, međutim željela bi prenijeti prava s zadužnice na drugu osobu, naravno za umanjeni iznos duga, kako bi što prije došla do sredstava. Možete li mi u tom dijelu pomoći?
   Dužnik je zaposlen.
   Unaprijed zahvaljujem
   lp
   Kristina
  • objavio c_moonshine
   Pozdrav svima,

   Situacija je slijedeća.

   Otkazana mi je VISA kartica kod Erste Card Cluba u 12mj/2017. Zvao sam njihovu službu naplate i dogovorio obročnu otplatu. Rečeno mi je da to mogu riješavati tako i da uplaćujem svaki mjesec koliko mogu, da je njima bitno da se vidi neka uplata da ne pokreću nikakve postupke. I tako ja već 4 mjeseca uplaćujem po 300kn svaki mjesec i sve super. Da bi 30.04. dobio poziv od njih da ako ne platim pola duga (2000kn) do petka da će se pokrenuti ovrha. Nakon nekog natezanja na telefonu s izrazito bezobraznom gospođom, rekla mi je da mogu uplaćivati po 1000kn, pa po 700kn, ali da moram im doastaviti bjanko zadužnicu. 

   NAravno, iz tog razgovora mi ništa nije bilo jasno te sam im uputio slijedeći mail:
    
   Ovo su mi odgovorili :
    
   Sad mene zanima, da li sam ja njima obavezan dostavljati tu bjanko zadužnicu, ili mogu samo uplatiti 2000kn i da me puste na miru. Po meni je ta bjanko zadužnica sad naglašena jer oni nemaju nikakvo pravo napraviti ovrhu kad nemaju nikakav ugovor sa mnom pa da se osiguraju? Ispravite me ako sam u krivu.

   Što mi je najbolje dalje učiniti? Hvala.
  • objavio Mare0510
   Postovani,
   probat cu biti sto preciznija . Moj suprug je bio suduznik u kreditu 2007 godine . Ovrha je pokrenuta na glavnog duznika 23.11.2007 godine temeljem izjave o zapljeni racuna ( vansudska ovrha) od tad i stoje na naplati na fini po tom Ov, ali tek sad 19.10 je stigao nalog za izravnu naplatu na nas suduznika . U fini sam dosla do podatka da je i na supruga 23.11.2007 pokrenuto. Ali mi nista sve ove godine nismo dobili jedino dmo dobili od splitske obavijest 2011 godine da se otkazuje krediti i da je zadnja rata anuiteta 10.10.2017. E sad tko mi moze dati savjet . Sto poduzeti jer iznos za koji nas se tereti sad je 329 ooo kn. 
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...