Jump to content

Najam kuće, raskid ugovora


ana.bab

Preporučene objave

Poštovani, lijepo molim za pomoć, u najmu sam kuće uz ugovor koji je potpisan 01.04. na godinu dana.

Vlasnik kuće mi je prije 10-tak dana rekao kako je on kuću "90% prodao" i da mu treba prazna od 01.09. Jučer je ponovio kako želi da iselim i da ispraznim kuću s 01.09. Suprostavila sam se jer mi je nevjerojatno da se netko na takav način poigrava mnome i mojom imovinom (sav namještaj u 200 m2 je moj, dio rastavljan pa ponovo sklapan), tim više što zakonski koliko sam gledala nema razloga da iselim prije isteka najma.

Što mi je činiti i kako da se postavim? Živim u dijelu Zgb županije gdje nema nekretnina za najam u smislu redovite ponude, tako da mi selidba baš i nije opcija ovako naglo i naprasno.

Također me zanima da li vlasnik smije obilaziti kuću s radnicima te meni ulaziti u kuću i vršiti građevinske radove dok sam ja na moru i da li je uobičajena praksa da mi vlasnik s radnikom uđe u kuću (zaključanu, morao je otključati izvana, znajući da sam kod kuće s djecom) bez najave i kucanja?

Hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U članku XI. da najmodavac ima pravo pregledati stan i druge prostorije prema dogovoru, u čl. XII. da se ugovor zaključuje na određeno
vrijeme od jedne godine i u čl. XIII. da je otkazni rok 3 mjeseca, a tim da u ugovoru gore piše da Ugovor zaključen na određeno vrijeme prestaje istekom tog vremena.
Napominjem da ja nisam ispunila nijednu od tri odredbe iz Zakona o najmu stanova temeljem koje bi najmodavac mogao meni otkazati najam i apsolutno se ne slažem
s njegovim zahtjevom za iseljenje s 01.09. obzirom da u tom mjestu trenutno nema raspoloživih nekretnina za najam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste dužni predati stan dok ne istekne ovaj ugovorni otkazni rok. Naravno, dužni ste platiti najamninu sve do kraja otkaznog roka. U pogledu ulaska u prostor, apsolutno niste dužni tolerirati ovako ponašanje, jer se radi o neovlaštenom ulasku. Upozorite najmodavca da krši odredbu ugovora sa ovakvim ponašanjem, te da ćete u slučaju ponavljanja istog morati zatražiti pravnu zaštitu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Borbena, puno hvala! Tako ću i postupiti. Znači, ipak moram predati stan prije proteka vremena od 1 godine? Unatoč Zakonu o najmu stanova?

Samo još jedno pitanje, u ugovoru smo naveli da je plaćanje na ruke. Obzirom da sam ja najmodavca molila da mi dostavi uplatnice (kopije) za režije da mu sve zajedno platim, a kako smo se rastali "posvađani",
mogu li ja njemu poslati novac poštanskom uputnicom? Naime, nakon svega više niti nemam povjerenja davati mu na ruke novac kao do sad.

uređeno: od ana.bab
dopuna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, kopiram:
"Ovako - kao prvo, bilo kakav "otkaz" ugovora počinje PISMENOM dostavom istog najmoprimcu. Dakle, ako niste potpisali da ste takav otkaz primili - niste ga ni primili, može to
najmodavac okačiti mačku o rep. Nadalje, zakon je povoljniji od vašeg ugovora - po zakonu imate tri mjeseca za iseljenje ako se u stan useljava netko od direktne rodbine (djeca, roditelji i slično, od najmodavca),
odnosno netko koga je najmodavac dužan uzdržavati pa silom prilika mora useliti u baš taj stan. Inače je rok za vas čak 6 mjeseci, ako se useljava neki drugi kupac - s obzirom
da kaže da je prodao stan, ne vjerujem da je prodan nekome koga je najmodavac dužan uzdržavati, nema logike."

uređeno: od ana.bab
.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O.K., pronašla sam objavu na tom forum i vrlo rado ću je komentirati.

Prije 15 minuta, ana.bab je napisao:

Ovako - kao prvo, bilo kakav "otkaz" ugovora počinje PISMENOM dostavom istog najmoprimcu. Dakle, ako niste potpisali da ste takav otkaz primili - niste ga ni primili, može to najmodavac okačiti mačku o rep.

Ovo je dio s kojim se slažem, jer prije svega, trebali ste dobiti otkaz ugovora o najmu stana u pisanom obliku s obrazloženjem, neposredno uz potpis najmoprimca ili poštom preporučeno, a što iz Vašeg upita nije vidljivo. Tako da bez ovoga, nema daljnjih pravnih posljedica. Suprotno preporuci s drugog foruma, ja na Vašem mjestu ne bi upozoravala najmodavca na ovaj golemi propust, jer protok vremena dok sam ne spozna ovaj propust ide isključivo Vama u korist.

Prije 17 minuta, ana.bab je napisao:

Nadalje, zakon je povoljniji od vašeg ugovora - po zakonu imate tri mjeseca za iseljenje ako se u stan useljava netko od direktne rodbine (djeca, roditelji i slično, od najmodavca), odnosno netko koga je najmodavac dužan uzdržavati pa silom prilika mora useliti u baš taj stan. Inače je rok za vas čak 6 mjeseci, ako se useljava neki drugi kupac - s obzirom da kaže da je prodao stan, ne vjerujem da je prodan nekome koga je najmodavac dužan uzdržavati, nema logike.

S ovim se uopće ne slažem, osoba ove tvrdnje temelji na čl. 22. st. 2. Zakona o najmu stanova (dalje: Zakona).

Znači. čl. 22. Zakona, kaže da otkazni rok za iseljenje najmoprimca u slučaju iz čl. 19. Zakona je 3. mjeseca, a u slučaju iz čl. 21. Zakona je 6. mjeseci. Ne manje važno je da otkazni rok počinje teći prvoga dana sljedećeg mjeseca od mjeseca u kojem je otkaz primljen.

Čl. 19. Zakona, kaže:

(1) Najmodavac može otkazati ugovor o najmu stana ako se najmoprimac ili drugi korisnici stana koriste stanom suprotno Zakonu i ugovoru o najmu stana, a osobito:

1. ako najmoprimac ne plati u ugovorenom roku najamninu i druge ugovorene troškove u svezi sa stanovanjem,

2. ako najmoprimac stan ili dio stana daje u podnajam, bez dopuštenja najmodavca,

3. ako najmoprimac ili drugi korisnici stana ometaju druge najmoprimce ili korisnike zgrade u mirnom korištenju stanom ili poslovnim prostorom,

4. ako se stanom koristi osoba koja nije navedena u ugovoru o najmu i to za vrijeme dulje od 30 dana bez dopuštenja najmodavca, osim u slučaju kad je riječ o bračnom drugu, potomku, roditelju, osobi koju je prema Zakonu dužan uzdržavati ili o osobi koja pruža najmoprimcu ili drugim korisnicima stana nužnu njegu i pomoć samo dok potreba za nužnu njegu i pomoć traje,

5. ako se najmoprimac ili drugi korisnici stana ne koriste stanom za stanovanje, već se njime koriste u cijelosti ili djelomično za druge namjene.

(2) Najmodavac ne može najmoprimcu otkazati ugovor o najmu stana iako su ispunjeni uvjeti iz stavka 1. ovoga članka ako ga prethodno pisano ne opomene da u roku od 30 dana otkloni razloge za otkaz.

(3) Najmodavac ima pravo otkazati ugovor i bez opomene iz stavka 2. ovog članka ako najmoprimac više od dva puta postupi suprotno ugovoru, odnosno Zakonu.

Slijedom navedenog, opcija kojom može ići ishod ovog Vašeg slučaja, je da se on pozove na čl. 19. st. 1. Zakona, i tada imate otkazni rok od 3. mjeseca.

Nadalje, čl. 21. Zakona, kaže:

(1) Najmodavac može otkazati ugovor o najmu stana na neodređeno vrijeme pored razloga iz članka 19. ovoga Zakona, ako se u taj stan namjerava useliti sam ili namjerava useliti svoje potomke, roditelje ili osobe koje je prema posebnim propisima dužan uzdržavati.

(2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka najmodavac može otkazati ugovor o najmu stana sklopljen na neodređeno vrijeme samo ako je najmoprimcu osigurao drugi odgovarajući stan s pravima najma stana na neodređeno vrijeme.

Ovo uopće ne bi bila opcija kojom može ići ishod ovog Vašeg slučaja, je se on ne može pozvati na čl. 21. st. 1. Zakona, a u kojem slučaju bi imali otkazni tok od 6. mjeseca, a sve ovo iz razloga što je Vaš ugovor sklopljen na određeno vrijeme. Ovaj zakonski članak jasno kaže da vrijedi samo na ugovore o najmu koji su sklopljeni na neodređeno vrijeme, a Vaš ugovor je sklopljen na godinu dana. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citiram Borbena7: "Slijedom navedenog, opcija kojom može ići ishod ovog Vašeg slučaja, je da se on pozove na čl. 19. st. 1. Zakona, i tada imate otkazni rok od 3. mjeseca. "
Ali kako je opcija pozivanje na čl. 19. st. 1 Zakona kad nijedna od navedenih pretpostavki nije ispunjena? Ja se mogu pisanim putem suprotstaviti navodima, koji god razlog naveo, i onda vlasnik ima opciju
pričekati istek ugovora ili me tužiti.
Ovo stvarno više nije normalno, uselila sam prije par mjeseci, sav namještaj rasklapala, sklapala... sve. Cijeli život čovjeku bude u tom stanu (kući) i onda ti samo netko jedan dan dođe i kaže "odlazi". Pa je li
to normalno - dopustivo?!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 2 minuta, ana.bab je napisao:

Ali kako je opcija pozivanje na čl. 19. st. 1 Zakona kad nijedna od navedenih pretpostavki nije ispunjena? Ja se mogu pisanim putem suprotstaviti navodima, koji god razlog naveo, i onda vlasnik ima opciju pričekati istek ugovora ili me tužiti.

Jednostavno, može tvrditi da niste postupili po čl. 19. st. 1. toč. 1. Zakona, a u slučaju da se suprotstavite ovome za rješavanje spora nadležan je sud. 

Prije 5 minuta, ana.bab je napisao:

Cijeli život čovjeku bude u tom stanu (kući) i onda ti samo netko jedan dan dođe i kaže "odlazi". Pa je li
to normalno - dopustivo?!?

Nekretnina je i dalje njegova, bez obzira na vrijeme koje ste tamo proveli. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Borbena, molim Vas za još par pojašnjenja. U ugovoru piše da mi je u najam dana kuća, međutim kuća je na nekom dvorištu- logično. U tom dvorištu ja normalno parkiram auto. Najmodavac je počeo s nekim građevinskim radovima
s vanjske strane kuće, meni se nije najavio, ali po mom dolasku kući on dolazi autom, pojača radio, dovede si prijatelje i onda do kasno navečer trpim lupanje po kući, muziku s radija i njihove razgovore s vanjske strane zida. Ne bi
mi to sve smetalo, nisam tako osjetljiva, međutim očekivala bih barem neku najavu i ljubazno ophođenje, jer često radim noćne smjene i preko dana spavam. Psi mi laju u kući kad je netko vani i kad čuju da netko okolo hoda i
sad me to već prilično uzrujava i smeta, jer traje preko tjedan dana i ne nazire se kraj.


Što učiniti i da li ja u teoriji mogu najmodavcu zabraniti takve dolaske i radove na kući? Da li sam ja obzirom na ugovor o najmu u "posjedu" kuće i dvorišta ili samo kuća spada u moju nadležnost? U ugovor nismo pisali što još imam pravo
koristiti osim kuće.

uređeno: od ana.bab
dopuna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Evo da javim novosti, najmodavac me u dva navrata verbalno napao u mom domu (iako njegovoj kući), čak je i krenuo na mene ali su ga spriječili. Oteo mi je ugovor o najmu u otišao, na što sam zvala policiju i tražila zaštitu. Rekli su da trenutno nema osnove za postupanje ali da će ga privesti ukoliko se isto ponovi. Sljedećeg dana sam poslala dopis kojim tražim povrat otuđenog ugovora, dostavljanje kopija uplatnica za režije, upozoravam na protupravne ulaske u moj dom, emocionalno zlostavljanje i vrijeđanje itd. 

Zanima me sljedeće: što učiniti ako mi ne vrati ugovor, nemam kopiju a porezna smije dati samo sudu? 

Također, najmodavac je prije mjesec dana vršio radove oko kuće, s vanjske strane, bez da me obavijestio, u usput je navezao par kubika šodra (krupnog kamenja) s obje strane kuće i ja sada doslovno svakodnevno moram planinariti po tome da bih došla do auta, uništavajući si obuću blatom i šodrom. Već sam nekoliko puta pala, a danas je pao i moj sin koji ima cerebralnu u dopisu sam tražila da u roku od 8 dana otkloni nepravilnosti, omogući pristup kući kakav je bio prije, sa stepenicama i osvijetljenjem te da obavezno označi opasna mjesta u dvorištu kojih ima more (padaju crijepovi sa štale, rupe od šahtova su na dva mjesta u sl). Kaže zakon o najmu stanova da to spada u zakon o obveznim odnosima. Kome da se obratim ako on to sve ne popravi i vrati u prvobitno stanje? 

Također me zanima da li ja smijem bez njegove suglasnosti, samo da ga pisano obavijestim, promijeniti ulaznu bravu obzirom da ima ključ a ja ga se bojim jer je nasilan i opasan? S unutarnje strane je ona starinska kugla za zaključavanje tako da ne mogu ostaviti ključ da izvana ne može otključati. 

Hvala.

uređeno: od ana.bab
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija