Jump to content

Obiteljska mirovina i poslovna sposobnost


Mario137

Preporučene objave

Osoba ima 58 godina i od rane punoljetnosti nema poslovnu sposobnost zbog duševne bolesti, ima skrbika i korisnik je Centra za socijalnu skrb i obiteljske mirovine nakon smrti roditelja. Međutim, s vremenom se pokazalo da isti funkcionira sasvim normalno i da nema objektivnih zapreka za vraćanje poslovne sposobnosti. 

Na Centru za socijalnu skrb mu je rečeno da će mu obiteljska mirovina (od cca 2.200 kn) ostati i nakon povratka poslovne sposobnosti ako se odluči na to, tj. da će mu biti ukinut samo neki dodatak od cca 400 kn. 

Međutim, meni to ne zvuči logično budući su korisnici obiteljske mirovine nakon smrti roditelja obično djeca (ili supružnici), a ne poslovno sposobne odrasle osobe. Kako ova osoba nema radnog iskustva niti staža, ne želi se izlagati ukoliko će stvarno izgubiti mirovinu. 

U zakonu vidim samo vezu između radne sposobnosti i (obiteljske) mirovine, ali ne i vezu između poslovne sposobnosti i iste miovine. 

Molim vaše mišljenje, odnosno neke zakonske okvire koje treba proučiti da bi se vidjelo da li su tvrdnje socijalnog radnika koji tvrdi da osoba može primati obiteljsku mirovinu i nakon povratka poslovne sposobnosti u pravu? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija