Jump to content

Zastara kredita


sasa2209

Preporučene objave

Pozdrav! Prije svega isprike zbog pokretanja nove teme, iako sam siguran da zbog aktualnosti problematike vec ima mnogo odgovora na isto ili slicno pitanje. Svojevremeno sam podigao nenamjenski kredit koji zbog nastale financijske situacije nisam mogao otplacivati tako da je pokrenuta 2012. godine pokrenut ovrsni postupak. 04.08.2018 godine je Fina obuztavila ovrhu zbog nemogucnosti naplate. U periodu od pokretanja ovrhe do danasnjeg dana nije uplacena niti kuna, znaci nije bilo nikakvih radnji s moje strane. S obzirom da je Adriatic Colect otkupio dug od banke i oni se 2012 upisuju u listu vjerovnika, ali i njihova ovrha se skida 04.08.2012. S obzirom na sve cinjenice, zanima me da li imam pravo pozvati se na zastaru u ovom slucaju, tj ako nemam trenutno, kad bih imao?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na strpljenju, ali imam jos jedno pitanje. Ovrha na racun za telekomunikacijske usluge je isto obustavljena 04.08.2018. S obzirom da zastara na telekom uskuge nastupa nakon godinu dana, moj zakljucak je da zastara nastupa 04.08.2019, s obzirom da nikakvi postupci nisu pokrenuti unutar tog perioda. Dal sam bar sad u pravu :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, sasa2209 je napisao:

Ovrha na racun za telekomunikacijske usluge je isto obustavljena 04.08.2018. S obzirom da zastara na telekom uskuge nastupa nakon godinu dana, moj zakljucak je da zastara nastupa 04.08.2019, s obzirom da nikakvi postupci nisu pokrenuti unutar tog perioda. 

Opet pogrešno. I ovdje je isto zastarni rok počeo teći od 4.8.2018. i zastara nastupa nakon 10. godina, ali samo pod uvjetom da ovrhovoditelj za to vrijeme ne poduzme nikakvu radnju s kojom bi prekinuo zastrani rok. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rok zastare je vrijeme u kojem se može zakonski ostvariti neko pravo, tj. protekom kojeg se pravo više ne može ostvariti prisilnim putem. ZOO utvrđuje opći zastarni rok, kao rok koji se primjenjuje u slučajevima kada nije utvrđen neki poseban rok (posebni zastarni rokovi). OPZ utvrđuje rokove zastare i apsolutni rok zastare unutar kojega svi porezni odnosi moraju biti riješeni.
U nastavku dajemo pregled zastarnih rokova prema ZOO-u i OPZ-u:
I) Opći rok zastare –  kada posebni rok nije utvrđen – 5 godina;

Mozete mi molim objasniti ovo, ako nije problem.
http://www.ekonos.hr/pravo/zastara-u-obveznim-odnosima-i-porezna-zastara/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 9 minuta, sasa2209 je napisao:

Znaci u tom slucaju apsolutna zastara nastupa 2022, s obzirom da je ovrha pokrenuta 2012?

Ne, jer je dostavom na Finu prekinut zastarni rok.

Prije 10 minuta, sasa2209 je napisao:

Mozete mi molim objasniti ovo, ako nije problem.
http://www.ekonos.hr/pravo/zastara-u-obveznim-odnosima-i-porezna-zastara/

Zastarni rokovi nisu apsolutni, a što znači da na njih utječe prekid zastare. Nakon prekida zastara počinje teći iznova, a vrijeme koje je proteklo prije prekida ne računa se u zakonom određeni rok za zastaru. Uvijek se zastara prekida podnošenjem tužbe, ovršnog prijedloga ili svakom drugom radnjom vjerovnika poduzetom protiv dužnika pred sudom ili drugim nadležnim tijelom radi utvrđivanja, osiguranja ili ostvarenja tražbine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram priznati da sam poprilicno zbunjen Vasim odgovorom iz jednog jednostavnog razloga. Prije nekoliko dana Porezna uprava mi je otpisala odreden dio duga zbog nastupa zastare, ostatak duga zastarijeva kroz odredeno vrijeme, tocan datum sam saznao od referenta. U ocevidniku Fine pocetak ovrhe je na isti datum kao i ovrhe koje sam ranije naveo. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , sasa2209 je napisao:

U ocevidniku Fine pocetak ovrhe je na isti datum kao i ovrhe koje sam ranije naveo. 

Nisu svi dugovi isti, a tako ni zastarni rokovi. Ali nisu ni svi otpisi isti. Za ova dva duga je Fina postupila sukladno odredbama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima tj. sukladno čl. 12., te za njih trenutno teče zastarni rok koji je prije toga bio prekinut pokušajem naplate na Fini. Dok je ovrha na Fini, zastara ne teče. Tako da je 10-godišnji rok počeo teći od momenta kada su oba duga isknjižena po sili zakona iz Očevidnika na Fini. Budete li čekali zastarom riješiti se ovih dugova, bojim se da nećete dobro proći. Pogledajte pomoću tražilice Legalisa iskustva drugih korisnika, nadam se da pomogne da Vam bude jasnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo za porezna dugovanja postoji apsolutna zastara, vidite citat, Opći porezni zakon ih propisuje. Na tražbine privatnih ovrhovoditelja (banaka, teleoperatera) primjenjuju se zastarni rokovi iz Zakona o obveznim odnosima, ne Općeg poreznog zakona, očigledno. A Zakon o obveznim odnosima ne poznaje apsolutnu zastaru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani,

 

otkazan mi je auto kredit u srpnju 2009. zbog ne plaćanja.

Banka je kredit predala CROATIA osig. koji su me 25.08.2019. izvjestili o dugovanju. Zbog dugovanja drugoj banci CHF telefonski sam ih ipo zaprimljnoj obavijesti izvijestila da isti ne mogu trenutno vračati.

Kasnije mi je tu i tamo stizala obavijest o dugovanju.

Danas sam istiu ponovno zaprimila, Datirana je na 12.08. a žig na omotnici 22.08.2019.

Nude otpis 50% kamatasamo dugovanje otišlo u nebesa, Ukoliko ne pristanem, primjeniti će prisilnu naplatu.

Znači ne radi se o ovsri već o obavijesti o dugovanju. Napominjem da nikada nisu došli ili tražili auto iako je knjižica vozila kod njih i stoji u ugovoru o kreditu da ja auto u slučaju ne plačanja  prvo sredstvo namirenja.

Molim Vas za savijet i pomoć. Da li ise mogu pozvati na zastaru i na koji način?

Kako sam se preselila (rastala) nisam u posjedu dopisa banke o otkazivanju kredita. A i predmet vode kao  RK i broj...

 

Unaprijed zahvaljujem.

LP,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija