Jump to content

Razvrgnuće suvlasništva-na istoj čestici dvije kuće i dvorište


đejđejlo

Preporučene objave

Poštovani,

zamolila bih pomoć oko slijedećeg:

Dakle, jedna čestica - oznaka zemljišta je "dvorište, stambena zgrada i poslovna zgrada", dvoje suvlasnika, svakom pripada 1/2 navedenog zemljišta. Međutim, radi se o tome, da su oboje nasljednici nakon smrti prethodne vlasnice koja je oporučno svakom od tih dvoje suvlasnika ostavila po jednu kuću (od te dvije navedene u zemljišnoj knjizi). Dakle, jednom je ostavila stambenu zgradu, a drugom poslovnu zgradu, dvorište bi trebalo biti zajedničko. Po završenom ostavinskom postupku izvršena je uknjižba iz koje, kako sam pojasnila, proizlazi trenutno stanje, koje je, drugačije od volje ostaviteljice, koju je izrazila u oporuci.

Zanima me dakle, kako iz postojeće situacije gdje su oba suvlasnika vlasnici obje kuće (odnosno svaki 1/2 obje kuće i 1/2 dvorišta) postići situaciju da je svatko vlasnik u cijelosti samo jedne kuće (koja mu je ostavljena oporukom). Može li se to riješiti sporazumomo razvrgnućem suvlasništva ili je potrebno prethodno raditi parcelacijski elaborat pa tek nakon toga razvrgnuće?

Također, da li je po Vašem mišljenju došlo do nekog propusta javnog bilježnika koji je proveo ostavinski postupak, u smislu da se prije uknjižbe trebalo naglasiti u rješenju o nasljeđivanju da ne dijele nasljednici sve po pola, nego svakome pripada po jedna kuća? Ili to nije moguće, budući su kuće na istoj k.č.?

Bila bih zahvalna na bilo kakvoj pomoći.

Srdačan pozdrav!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija