Jump to content

Posjedovni list i vlasnički list


alfa33romeo

Preporučene objave

Poštovani

Želim kupiti stan koji se nalazi u zgradi koja je izgrađena na nacionaliziranom građevinskom zemljištu te je tadašnjim zakonom vlasnicima dano pravo korištenja zemljišta dok postoji zgrada. Vlasnica stana kojeg želim kupiti je upisana u vlasnički list sa jednom etažom koju posjeduje ali u posjedovnom listu nije navedena. Dapače u posjedovnom listu se nalaze neka imena koja nisu vlasnici stanova u zgradi kao i dvoje koji jesu vlasnici stanova. Zanima me zašto to nije jednako znači u ZK izvatku jednako kao i u posjednovnom i da li se ja mogu eventualnom kupnjom tog stana upisati u posjedovni list? Nisam siguran da li je tu pravno sve čisto.

Isto tako jedan od vlasnika stana koji je upisan i u posjedovni list je tražio brisanje društvenog vlasništva na česticu što je odbijeno, piše pod zabilježbe.

prijepis_posjedovnog_lista.pdf

bzp_izvadak_oss (3).pdf

bzp_izvadak_oss (4).pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stanje je takovo da se rijetko tko usudi iskomentirati. Naime, sam upis u ZK je zanimljiv. Ispada da se radi o vlsništvu posebnih dijelova nekretnine (etažnom vlasništvu) sa suvlasništvom u neodređenim omjerima. prema tome bi se radilo o zajedničkom vlasništvu. Odredbe o zajedničkom vlasništvu govore da se udio zajedničara može prenijeti samo drugom zajedničaru, osim kako bi se moglo iščitati u ovom slučaju ako vlasništvo u ZK nije bilo upisano kao zajedničko.

Brisanje društvenog vlasništva je opravdano odbijeno jer se ono nije ni moglo brisati nego je stupanjem na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima postalo pravo vlasništva dotadašnjeg nositelja prava upravljanja, odnosno korištenja i raspolaganja na toj stvari.

Što se tiče posjedovnog listavaljalo bi vidjeti kada i na osnovu čega osobe koje smatrate da ne pripadaju u posjedovni list upisane.

Prema navedenome, vjerovatno bi se mogli upisati u ZK koji bi automatizmom poslao rješenje na upis u katastar no za sređivanje svega ostaloga (pa i određivanje suvlasničkih omjera) bi vam bila potrebna pomoć osobe pravne struke, odvjetnika. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz razgovora s prodavateljem i uvida u kupoprodajni ugovor prve tri osobe koje su navedene u posjedovnom listu su vlasnici stana od kojih je prodavatelj stana kupio navedenu nekretninu ali jednostavno stanje iz ZK nije preneseno u posjedovni list, da li je zbog nemara po gruntovnicama ili neki drugi razlog ne znam. Isto tako druge neke osobe koje su u posjedovnom listu a nisu u ZK su bivši vlasnici stanova koji su prodani i isto nije usklađeno jedno s drugim.

Što je vaša preporuka da li je tu vlasništvo čisto što se tiče papira i da li bi netko eventualno mogao vlasništvo dovesti u pitanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Da ne otvaram novu temu.
Od 28.2.2019. smo vlasnici stana. Realizirali smo kredit, sve smo platili i dostavili u banku. Izvadak iz katastra u kojem se vidi da smo suvlsnici 33/100, i to glasi na suprugu kako smo i tražili. Također ostali suvlasnici su naši susjedi, to je sve ok. Investitor nam je dao tabularnu i odradili smo sve upise vlasništva na koje smo bili upućeni. Prebacili sve režije na sebe.

Sad vidim na katastru online da smo susjedi i mi suvlasnici 34/100, 33/100 i 33/100 to je sve uredu, ali kada odem na posjedovni list tamo stoji da su samo jedni susjedi upisani, a mi i susjedi iz prizemlja se navodi investitor. Je li to problem, nije li to trebalo biti riješeno prilikom našeg upisa vlasništva, što sad napraviti?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija