Jump to content

Pravo na otpremninu kod otkaza ugovora na neodredjeno, a zbog bolesti


Anjo

Preporučene objave

Poštovani!

U srpnju 2016. sam zaposlena na odredjeno u firmi koja se bavi ugostiteljstvom, hotelima i sl. smjestajem. Nakon godinu dana, srpanj 2017., me ista firma prijavila na neodredjeno. 
Pocetkom prosinca 2017.-e odlazim na komplikacije u trudnoci, te sam imala hitni carski rez mjesec dana prije ocekivanog termina. Dijete je rodjeno zdravo, a meni je ustanovljen problem s bubrezima. Od tad sam na porodiljnome( produzenom mjesec dana zbog prijevremenog poroda), te nastavljam roditeljski dopust koji je istekao krajem srpnja ove godine. (Za cijelo vrijeme koristenja rodiljne i roditeljske naknade sam na hemodijalizi tri puta tjedno po 4 h, kao i jos uvijek, s cekanjem na Listi na transplantaciju).

Nakon roditeljskog dopusta sam dobila pravo koristenja godisnjeg od prosle godine u trajanju od 23 dana te isti istjece krajem ovog mjeseca. 
Poslodavac mi je s ponudom napismenog godisnjeg ponudio i ( usmeno) otkaz osobno uvjetovani uz obrazlozenje da mi ne moze ponuditi nikakvo drugo radno mjesto u firmi niti me osposobiti za druge poslove, te da imam prava na naknade s burze. Moj Prijedlog (usmeno) o bolovanju je odbijen od strane poslodavca zbog placanja 42 dana na njegov teret, te je ponovno predlozen od strane poslodavca osobno uvjetovani otkaz od 01.09.-og ove god. 
Na moj upit o otpremnini, odgovoreno mi je da oni to ne cine osim za odlazak u mirovinu.

Posjedujem Rjesenje Zavoda za vjestacenje i profesionalnu rehabilitaciju o 100% tjelesnom ostecenju( poslodavac ju ima na uvid). 

Obzirom da poslodavac otkazuje ugovor o radu na neodredjeno iz razloga nemogucnosti nastavka radnog odnosa zbog mog lijecenja hemodijalizom koje traje do transplantacije, znaci ne mojom krivnjom, a ne predlaze ili nije u mogucnosti rasporediti na drugo radno mjesto s prilagodjenim radnim vremenom niti slicno premda ima vise vrsta radnih objekata u sastavu, a imam i kvalifikacije za rad u istima, te obzirom da sam provela kod istog poslodavca neprekidno 3 godine( ukljucujuci komplikacije u trudnoci, porodilji i roditeljski dopust), da li imam pravo na otpremninu?

Nadalje, da li bi i da poslodavac ponudi drukciju vrstu otkaza, npr. Izvanredni zbog stanja moje bolesti gdje nastavak rada nije moguc, imala pravo na otpremninu?

Da li mi poslodavac ima pravo ponuditi izmijenjeni osobno uvjetovani otkaz bez mogucnosti otpremnine( iako npr. imam pravo), te da li mi opcenito moze na bilo koji nacin uskratiti otpremninu?

Sporazumni raskid ugovora ne zelim prihvacati jer ne zelim otkaz vec mogucnost nastavka rada. Po tome da li imam pravo da me poslodavac posalje medicini rada na procjenu preostale radne sposobnosti i ako da, na temelju cega, tj. da li je dovoljno Rjesenje o tjelesnom ostecenju od mirovinskog?( nije ozljeda na radu niti profesionalna bolest vec bolest nastala van rada)

Da li imam pravo na bolovanje na teret poslodavca na prvih 42 dana ili imam pravo na bolovanje od prvog dana na teret hzzo-a( bez opterecenja poslodavca)?

Da li mi poslodavac moze otkazati ugovor na neodredjeno zbog odlaska na bolovanje( a zbog stanja moje bolesti), te da li tad gubim pravo na naknadu s bolovanja?

Najljepsa Vas molim za pomoc.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija