Jump to content

Rad za opće dobro


macak_15

Preporučene objave

Već sam postavio pitanje vezan uz nemogućnost naplate novčane kazne u kaznenom postupku. Protekao je rok od 3 mjeseca, novčana kazna nije naplaćena. Zanima me tko dalje donosi odluku o radu za opće dobro, je li to Općinski sud ili to mora potvrditi Županijski i može li se okrivljenik na takvu odluku žaliti? Nadalje, moram spomenuti da se nikad prije nisam našao u takvoj situaciji da sud forsira prisilnu naplatu i to promptno zadnji dan roka za naplatu. Imam tu primjer 3 presude u kaznenom postupku, u sve tri je donesena odluka o novčanoj kazni, u nijednoj okrivljenik nije platio troškove suđenja i spis je otišao u arhivu kao da se ništa nije dogodilo. Sud se u tim kaznenim postupcima nije ni pokušao naplatiti ovrhom.  Iskreno, dao sam loš savjet i pretpostavio sam da se to neće dogoditi ni u ovom. Sada me zanima jessam li ja lošim savjetom osobu osudio na rad za opće dobro ili se još nešto može napraviti. Presuda je pravomoćna, općinski je pokušao napraviti ovrhu, nije uspjelo i sada vidim da je spis na općinskom, da sud donosi više rješenja u jednom danu i to više mjeseci nakon pravomoćnosti i plašim se da sam napravio veliku grešku.

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, to je na dispoziciji suda, a ne niti osuđenika, a niti ovlaštenog tužitelja, hoće li zamijeniti novčanu kaznu radom za opće dobro. Predlažem da ako bude doneseno takvo rješenje, da osuđenik pokuša temeljem zahtjeva za obročnu otplatu ishoditi drugačije rješenje suda (vidite čl. 42. i 43. Kaznenog zakona).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija