Jump to content

razvrgnuće suvlasništva nekretnine etažiranjem


brederode666

Preporučene objave

Postovani,

oporukom mi je ostavljen stan a specificirana je i kvadratura i polozaj stana u kuci te pravo na parkiranje na odredenom dijelu okucnice. Kod ostavinske rasprave medutim to se je provelo kao odredeni postotak cijele nekretnine i okucnice tako da sam ja upisan kao vlasnik 40 % kuce i okucnice.  Ja zelim prodati stan te sam predlozio da etaziramo stan dodijeljen oporukom ali i nesto zemljista ispred stana koji je u prizemlju i gleda na vrt u straznjem dijelu kuce (trazio bi puno manje nego 40% ukupne povrsine navedeno u vlasnickom listu, tek toliko da se osigura privatnost stana). Obzirom da je stan na straznjem dijelu kuce i ima poseban ulaz to ne bi narusavalo cjelinu ostalim suvlasnicima.  Medutim suvlasnici se ne slazu i pozivaju na oporuku u kojoj se zemljiste ne spominje. Ako se ide na postupak razvrgnuća suvlasništva nekretnine etažiranjem, da li se postupak temelji na prvobitnoj oporuci (= vlasnistvo iskljucivo samo stana ali ne i dijela okucnice) ili na vlasnickom listu (40% kuce i okucnice). 

Lijep pozdrav i unaprijed hvala,

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , brederode666 je napisao:

Ako se ide na postupak razvrgnuća suvlasništva nekretnine etažiranjem, da li se postupak temelji na prvobitnoj oporuci (= vlasnistvo iskljucivo samo stana ali ne i dijela okucnice) ili na vlasnickom listu (40% kuce i okucnice

40% nekretnine kako stoji upisano u zemljišno knjižnom izvadku. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Problem je u tome sto u ostavinskoj raspravi stoji....naslijednik 1 (ja) dobiva ''2/5 kuce, u naravi stan u prizemlju i parkirno mjesto ispred kuce''. Naslijednik 2 dobiva ostali dio kuce i okucnice.  Dakle tih 40% u vlasnickom listu ne znaci nista; po lokalnom advokatu mi smo se prihvacanjem ostavinskog rjesenja (po njemu odlucujuce: ''u naravi stan u prizemlju i parkirno mjesto ispred kuce'') vec na neki nacin podijelili.  Navodno, cak i kad se etaziranje provede po obrascu stan + parking, u vlasnickom listu ce jos uvijek stajati 40%. Po njemu postupak razvrgnuća suvlasništva nekretnine etažiranjem nece nista promijeniti u moju korist. Jel to sve zaista tako?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Promijenit će se izgled zemljišnoknjižnog izvatka - više neće stajati suvlasništvo u odmjerima 2/5 u Vašu korist, a 3/5 u njegovu korist, već će biti zasnovane zasebne etažne cjeline, jedna (stan + parking) gdje ćete Vi biti 1/1, i druga s ostatkom kuće i okućnice gdje će on biti 1/1. Možda će biti zasnovani i zajednički dijelovi okućnice kako biste Vi mogli prilaziti svom stanu i parkingu, ili će na okućnici biti zasnovana Vaša služnost prolaza i korištenja radi prilaza stanu i parkingu, to sad ovisi o tome kako će to tehnički biti riješeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hvala. 

Da li je advokat u pravu kada kaze da je prihvacanjem ostavinskog rjesenja ( ''u naravi stan u prizemlju i parkirno mjesto ispred kuce'') definitivno a 2/5 vs. 3/5 kao sto pise u vlasnickom listu (i daleko od stvarne istine jel stan je max 1/5) jednostavno predstavljalo  ''tehnicko rjesenje'' kod ostavinske rasprave koje zapravo ne znaci nista.  Lijep pozdrav i hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija