Jump to content

Pravo na godišnji odmor


shadow001

Preporučene objave

Poštovani,

od unatrag pola godine zaposlenik sam u privatnoj tvrtki. Ranije sam bio zaposlenik druge tvrtke te ukupno imam 15 godina radnog staža. Dolaskom u privatnu tvrtku određen mi je godišnji odmor u trajanju od dvadeset dana kao i kolegama koji imaju svega nekoliko mjeseci radnog staža. Stoga molim pojašnjeneje da li je zakonska obveza poslodavca da svojim djelatnicima, sukladno godinama radnog staža, dodaje po jedan, dva ili više dana godišnjeg odmora ili to ne proizlazi iz Zakona o radu već je to odluka poslodavca.

 

Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o radu propisuje da radnik ima za svaku kalendarsku godinu pravo na godišnji odmor od najmanje 4. tjedna, a maloljetnik i radnik koji radi na poslovima na kojima, uz primjenu mjera zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, nije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja u trajanju od najmanje 5. tjedana. Znači, zakon propisuje minimalan broj dana, ali Vi možete dobiti i više dana, ako je tako uređeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom ili ugovorom o radu. Tada se na ovaj zakonski minimum dodaje broj dana koji su unaprijed određeni prema određenim kriterijima (npr. godine staža, složenosti poslova radnog mjesta, broju djece Itd).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija