Jump to content

Povrat poreza -- drugačije od rješenja?!


njunju

Preporučene objave

prije 21 sati , njunju je napisao:

Kolegica na poslu je dobila pismeno rješenje da ima pravo povrata poreza u nekom iznosu. A kako joj nije ništa sjelo pitala je službenicu usmeno koja joj je rekla da nema ništa za dobiti.. Šta sada dalje?

Treba provjeriti nekoliko stvari. Prvo, da li je kolegica ispravno protumačila rješenje, tj. da li na istom zaista stoji pravo na povrat poreza. Ukoliko je tako, onda povrat mora biti izvršen, a ako nije, za to postoje dva česta razloga

- postoje drugi dugovi na knjigovodstvenoj kartici kolegice i povrat je usmjeren na podmirenje tog duga. U tom slučaju mora postojati i obavijest o preknjiženju. 

- uplatitelj poreza (poslodavac) je ostao dužan na analitičkom računu poreza i prireza na dohodak, pa povrat ne može biti izvršen dok on ne izvrši uplatu. 

Dakle, objašnjenje službenice nije dovoljno dobro, odnosno ta formulacija 'nema što dobiti' treba biti dopunjena razlogom 'Nemate pravo na povrat, pogrešno ste pročitali rješenje' ili 'Poslodavac je u dugu' ili 'Povrat vam je preknjižen na dugove' itd....

Ako imate rješenje, možete ovdje objaviti izreku rješenja bez osobnih podataka, pa ćemo vidjeti...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 20 sati , Borbena7 je napisao:

Kad je zaprimila to rješenje?

Mislim da to ovdje ne igra ulogu, jer ako rješenje zaista sadrži pravo na povrat poreza, onda ne treba izjavljivati žalbu zbog kašnjenja povrata, jer pravo na izvršenje povrata (preplate) zastarijeva tek za 6 godina računajući od početka sljedeće godine. 

S druge strane, iznimno je mala vjerojatnost da je informacijski sustav Porezne uprave prema dostupnim podacima u tzv 'posebnom postupku' napravio matematičku ili logičku grešku, tako da ne mislim da je u ovom slučaju potrebno posebno paziti na žalbeni rok. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija