Jump to content

Nadoknada po tržišnoj cijeni


Sosten

Preporučene objave

Tržišna cijena kako doći do te veličine temeljem kojih podataka ,recimo tržišna cijena neke livade ,neke šume , oranice itd.

Vještačenjem možda  ili dogovorom  . Kakva je to relativna odredba u zakonu i uopće nije proširena dodatnim članom koji bi pojasnio kako se utvrđuje ta cijena.

Ne znam kako to profesori studentima objašnjavaju. Znamo u Proizvodnji imamo razne metode kalkulacija i obračuna i dođemo do visine cijene.ali kod Sudskih procesa ispričavam se ali ta je odredba neprimjenjiva i stvara pomutnju među strankama i produžava sudske procese koji traju ,traju i traju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ništa? Dakle postoji Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina (NN 78/15) u kojem se u pojašnjenju pojmova govori što je to tržišna vrijednost nekretnine. A kako se utvrđuje tržišna vrijednost nekretnine određeno je daljnjim zakonskim odredbama u čl.23-25 kao i Pravilnikom o metodama procjene vrijednosti nekretnine. Prema navedenome ispada da baš i nije relativna odredba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasno vam je valjda da jedan zakon ne može obuhvatiti baš sve pa se na isti vezuju drugi kao i podzakonski propisi. Tako se na pitanja oko tržišne vrijednosti koristi navedeni Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina gdje je objašnjen način dobivanja iste. Tako bi se moglo potegnuti pitanje zašto nije u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima dodatno nešto pojašnjeno oko izvlaštenja ili djelovima koji se tiču obveznog prava a također se nalaze u ZVDSP-u, no isto tako nije potrebno jer postoji Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade te Zakon o obveznim odnosima. I tako će to profesori studentima i objasniti.

Dakle, ta odredba je itekako primjenjiva i ne bih baš rekao da stvara pomutnju među strankama, samo neke stvari ne znaju jer nisu pravne struke međutim zato služe punomoćnici pravne struke. Isto tako u raznim postupcima je potreban angažman vještaka bilo građevinske, medicinske, prometne ili bilo koje druge struke kao pomoć sucima jer kao što se recimo vi ne kontate u baš sve aspekte prava, tako se ni suci ne kontaju u druge struke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija